12 septembrie 2016

ARDEI UMPLUȚI LA CUPTOR


Recunosc de fiecare dată că sunt înnebunită după ardeii grași pe care îi ador în orice combinație potrivită pentru rețetele de mic dejun, prânz sau cină, de la feliuțele proaspete, cărnoase și crocante de lângă omletă și până la mâncărurile pregătite cu ajutorul lor, ori ardeii umpluți la cuptor pe care i-aș mânca în fiecare zi fără să mă satur.

Au o dulceață aparte și un gust inconfundabil, așa încât deseori cumpăr carne proaspătă, fie ea de porc sau în combinație cu vită, și îi pregătesc cu nerăbdare fără să uit de smântâna cremoasă și grasă sau sosul de roșii nelipsit din farfurie.


Ingrediente:
  • 9 buc. ardei gras galben
  • 650 gr. carne tocată de porc
  • 2 linguri orez
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ou
  • sare și piper după gust
  • 1 linguriță boia dulce
  • ½ linguriță cimbru
  • 1 linguriță mărar
  • 300 ml. suc de roșii
  • 1 linguriță făină
  • 2 foi de dafin

Încep cu ardeii pe care îi spăl bine și le scot cotoarele cu semințe, în timp ce încerc să păstrez codița sau capacul ondulat de deasupra. Îndrept vârful acestora pentru a avea stabilitate în tavă și a obține un mic orificiu care îmi permite să îi umplu foarte ușor, apoi îi las deoparte și pregătesc amestecul de carne tocată.

Adaug peste carnea tocată din bol un praf generos de sare și piper, boiaua, cimbrul și mărarul uscat.

Pun cele două linguri de orez la înmuiat într-o ceșcuță cu apă călduță, apoi pregătesc legumele.

Călesc pentru câteva minute în două trei linguri de ulei morcovul dat pe răzătoare și ceapa tocată mărunt, apoi le adaug peste carne.


La final scurg bine orezul și îl pun în bol odată cu oul pregătit pentru a lega puțin compoziția.

După ce îi umplu cu o linguriță, pun ardeii într-o cratiță unsă cu un strop de ulei și îi rumenesc puțin pe toate părțile cât să prindă o aromă subtilă de ardei copt.


Pregătesc o tavă de sticlă termorezistentă, așez dedesubt un strat generos de sos de roșii amestecat cu puțină făină și asezonat cu sare și piper, pun frunzele de dafin și așez ardeii umpluți unul lângă altul cu căpăcelele deasupra. 


Completez cu puțină apă pentru a acoperi cam trei sferturi din ardei și dau tava la cuptor acoperită cu o folie din aluminiu pentru cel puțin 45 de minute la 210° C.

Când sunt sigură că s-au pătruns suficient, iar carnea este bine făcută, dau folia deoparte și îi mai las să se rumenească pentru 10-15 minute.


Arată foarte apetisant, iar gustul este fără îndoială de neînlocuit completat cu două - trei lingurițe de smântână.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu