Recunosc de fiecare dată că sunt înnebunită după ardeii
grași pe care îi ador în orice combinație potrivită pentru rețetele de mic
dejun, prânz sau cină, de la feliuțele proaspete, cărnoase și crocante de lângă
omletă și până la mâncărurile pregătite cu ajutorul lor, ori ardeii umpluți la
cuptor pe care i-aș mânca în fiecare zi fără să mă satur.
Au o dulceață aparte și un gust inconfundabil, așa încât
deseori cumpăr carne proaspătă, fie ea de porc sau în combinație cu vită, și îi
pregătesc cu nerăbdare fără să uit de smântâna cremoasă și grasă sau sosul de
roșii nelipsit din farfurie.
- 9 buc. ardei gras galben
- 650 gr. carne tocată de porc
- 2 linguri orez
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 ou
- sare și piper după gust
- 1 linguriță boia dulce
- ½ linguriță cimbru
- 1 linguriță mărar
- 300 ml. suc de roșii
- 1 linguriță făină
- 2 foi de dafin
Încep cu ardeii pe care îi spăl bine și le scot cotoarele cu
semințe, în timp ce încerc să păstrez codița sau capacul ondulat de deasupra. Îndrept
vârful acestora pentru a avea stabilitate în tavă și a obține un mic orificiu
care îmi permite să îi umplu foarte ușor, apoi îi las deoparte și pregătesc
amestecul de carne tocată.
Adaug peste carnea tocată din bol un praf generos de sare și
piper, boiaua, cimbrul și mărarul uscat.
Pun cele două linguri de orez la înmuiat într-o ceșcuță cu
apă călduță, apoi pregătesc legumele.
Călesc pentru câteva minute în două trei linguri de ulei
morcovul dat pe răzătoare și ceapa tocată mărunt, apoi le adaug peste carne.
La final scurg bine orezul și îl pun în bol odată cu oul
pregătit pentru a lega puțin compoziția.
După ce îi umplu cu o linguriță, pun ardeii într-o cratiță
unsă cu un strop de ulei și îi rumenesc puțin pe toate părțile cât să prindă o
aromă subtilă de ardei copt.
Pregătesc o tavă de sticlă termorezistentă, așez dedesubt un
strat generos de sos de roșii amestecat cu puțină făină și asezonat cu sare și
piper, pun frunzele de dafin și așez ardeii umpluți unul lângă altul cu
căpăcelele deasupra.
Completez cu puțină apă pentru a acoperi cam trei sferturi
din ardei și dau tava la cuptor acoperită cu o folie din aluminiu pentru cel
puțin 45 de minute la 210° C.
Când sunt sigură că s-au pătruns suficient, iar carnea este
bine făcută, dau folia deoparte și îi mai las să se rumenească pentru 10-15
minute.
Arată foarte apetisant, iar gustul este fără îndoială de
neînlocuit completat cu două - trei lingurițe de smântână.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu