Ciorba de perișoare acrită cu borș este îndrăgită de toată
lumea.
De cele mai multe ori pregătim ciorba de perișoare din carne
de porc, alteori cu amestec din vită și porc, sau doar din carne de pui, și o
putem acri la fel de bine cu zeamă de lămâie, oțet sau delicioasa zeamă de
varză preferată în unele regiuni ale țării noastre.
Vă prezint în cele ce urmează rețeta mea de azi cu ciorba de
perișoare pregătită din amestec de carne de vită și porc pe care am
însuflețit-o cu un rasol de vită și minunatul borș de tărâțe.
Ingrediente:
- 500 gr. carne tocată amestec (porc și vită)
- 1 buc. rasol vită
- 1 buc. păstârnac
- 2 morcovi
- 2 buc. ceapă
- 1 buc. țelină mică
- ½ ardei gras
- 2 linguri orez
- 1 ou
- 400 gr. roșii în bulion
- 1 lingură pastă de tomate
- 1 linguriță boia dulce
- 700 ml. borș de tărâțe
- ½ linguriță cimbru
- sare și piper după gust
- 1 legătură leuștean
- 1 legătură pătrunjel
Pentru început pun într-o oală de 5 litri apă rece și așez
la fiert rasolul de vită împreună cu tulpina de țelină tocată grosier.
Înainte să dea în clocot iau spuma de deasupra de câteva ori
până obțin o supă transparentă și curată, apoi acopăr oala cu un capac și o las
la foc mic pentru cel puțin o oră și jumătate.
Dau pe răzătoarea cea mare morcovul, țelina și păstârnacul,
toc mărunt o ceapă și ardeiul gras, apoi le călesc împreună într-o cratiță cu
trei – patru linguri de ulei de rapiță.
După ce se vor înmuia puțin, presar deasupra o linguriță de
boia dulce, mai amestec de câteva ori și răstorn legumele în oala pregătită
pentru ciorbă.
Cât vor sta pe foc, pentru 15-20 de minute, mă ocup de amestecul pentru perișoare. Peste
carnea tocată răzuiesc fin o ceapă, adaug oul și o jumătate de linguriță de
cimbru, apoi presar sare și piper.
La final adaug cele două linguri de orez pe care le-am fiert
înainte pentru 3-4 minute și le omogenizez în compoziția pregătită.
Modelez biluțele de perișoare și le adaug una câte una în oala
de ciorbă.
După o jumătate de oră, adaug roșiile tocate și o lingură cu
pastă de tomate.
Dau într-un clocot separat borșul pe care l-am pus într-un
ibric și îl torn în ciorbă, potrivesc gustul de sare, apoi pun capacul și mai
las oala pe foc pentru câteva minute.
După o ultimă verificare dacă sunt fierte perișoarele,
opresc focul și dau oala deoparte.
Abia după ce se mai liniștește, toc pătrunjelul și firele de
leuștean care vor întregi gustul deosebit și acrișor al minunatei ciorbe de
perișoare.
O puteți servi cu un plus de smântână și puțin pătrunjel
proaspăt presărat pe deasupra.
Să aveți poftă!
Sărut mâna pentru masă!
RăspundețiȘtergereSărut mâna pentru masă!
RăspundețiȘtergere