8 septembrie 2016

RED VELVET - TORT CU SFECLĂ ROȘIE ȘI CREMĂ DE BRÂNZĂ


Tortul de Sfânta Maria trebuie să fie întotdeauna foarte special deoarece marea sărbătorită a familiei- MAMA, merită de fiecare dată o aniversare excepțională alături de familie și de prieteni.

Gândindu-mă la sănătatea ei și la un buchet minunat de trandafiri roșii, am fost inspirată destul de rapid și am decis să îi fac o surpriză cu un tort Red Velvet din sfeclă roșie cu cremă de brânză și trandafiri făcuți de mine fără prea multă îndemânare.

Are un gust deosebit și vă recomand să nu ezitați în a folosi la acest desert sfecla roșie care are o dulceață aparte și colorează natural blatul umed și foarte consistent pe care l-am pregătit.


Ingrediente:

Pentru blat:

  • 150 gr. unt
  • 100 gr. îndulcitor
  • 2 ouă
  • 300 gr. făină
  • un praf de sare
  • 300 gr. sfeclă roșie
  • 200 ml. lapte bătut
  • ½ linguriță bicarbonat
  • 1 linguriță oțet
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 lingură cacao
  • 1 linguriță colorant roșu


Pentru cremă:
  • 200 gr. cremă de brânză
  • 250 gr. mascarpone
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 80 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 10 gr. gelatină
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • esență de lămâie
  • 50 gr. unt

 Pentru început voi mixa foarte bine untul moale apoi adaug îndulcitorul și continui să le bat până obțin o spumă fină și deschisă la culoare.

Urmează să sparg ouăle și le pun pe rând în crema de unt amestecând continuu până la omogenizarea completă.


Pregătesc ingredientele uscate și le cern separat într-un bol - făina, cacao, praful de copt și sarea.

Stropesc cu zeamă de lămâie sfecla roșie pasată destul de fin cu ajutorul robotului de bucătărie, sting bicarbonatul de sodiu cu un strop de oțet, și le adaug în compoziția de unt alternativ cu făina și laptele bătut.

La final am adăugat semințele de la o păstaie de vanilie și o linguriță de colorant pentru a obține o culoare roșie mai aprinsă atenuată oarecum de praful de cacao adăugat inițial.

Împart amestecul obținut în două tăvi de inox unse cu unt și tapetate cu hârtie de copt, apoi le dau la cuptor timp de 35-40 de minute la 180° C.

Le las deoparte să se răcească și pregătesc o tavă cu fund detașabil pe care o tapetez cu folie de plastic pentru montajul final.


Pentru cremă, scot din timp de la rece untul, crema de brânză și cutia de mascarpone.

Le mixez împreună cu zahărul pudră, adaug 200 ml. smântâna rece pentru frișcă bătută pentru câteva secunde, iar la sfârșit torn puțină esență de lămâie, zeama de lămâie și gelatina topită puțin la microunde după ce am hidratat-o timp de cinci minute în 2-3 linguri de apă rece.

Peste primul blat de tort pe care l-am așezat în tavă, pun trei sferturi din cremă, așez cel de-al doilea blat apăsându-l ușor și uniformizez suprafața de deasupra cu diferența de cremă rămasă.


După o oră de stat la frigider mai adaug un strat de frișcă bătută (un pic prea mult - aproape să se taie definitiv) și îl dau din nou la rece.


A durat puțin partea care mă încântă cel mai mult – modelarea trandafirilor din pastă de zahăr, dar rezultatul modest a fost apreciat peste măsură de toți invitații și a completat pe deplin gustul delicat, fin și răcoros al tortului mamei mele căreia îi doresc întotdeauna și în special cu această ocazie să ne fie alături mereu, să fie sănătoasă și să aibă parte în viață de multe bucurii și liniște sufletească.



















Te iubesc, Mami! La Mulți Ani!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu