Acum ceva timp am mâncat undeva prin Serbia, o ciorbă de
pește pe care nu am putut s-o uit nici până acum. Sunt o gurmandă și parcă simt
încă gustul bogat și picant al legumelor, savoarea unică a peștelui alb
diversificat și culoarea roșie aprinsă care emana o aromă îmbietoare de boia de
ardei.
Astăzi am preparat această ciorbă sârbească de pește și am
încercat, desigur, să o fac cât se poate de apropiat de gustul original.
Ingrediente:
- 400 gr. crap
- 450 gr. somn
- 300 gr. șalău
- 4 cepe
- 3 morcovi
- 1 păstârnac
- 1 rădăcină pătrunjel
- 1 buc. țelină
- 1 ardei roșu
- 1 ardei verde
- 1 ardei iute
- 4 căței de usturoi
- 3-4 frunze de dafin
- 7-8 boabe de piper
- 400 gr. roșii cubulețe
- 300 ml. bulion
- 4 linguri boia dulce
- 1 linguriță boia iute
- cimbru și pătrunjel
- sare după gust
Par multe ingrediente, dar o să încerc să prezint rețeta cât
mai succint pentru a vă da seama cât este de simplu și de ușor de preparat.
Într-o cratiță adâncă pun la încins 2 linguri de ulei de
măsline și 2 linguri de ulei de floarea soarelui.
Adaug foile de dafin și boabele de piper apoi aștept să
aromatizeze uleiul timp de 2 minute.
Pun la călit ceapa, morcovul, rădăcina de pătrunjel și
păstârnacul tocate foarte mărunt sau date pe răzătoare. După ce se înmoaie
puțin, adaug o ceașcă de apă și amestec mereu până se va evapora toată apa, iar
legumele vor deveni foarte moi, aproape ca o pastă.
Este momentul să adaug boiaua de ardei dulce și cea iute
amestecând mereu.
Torn un litru de apă apoi pun usturoiul și țelina tocate
mărunt, precum și ardeii tăiați în jumătate (îi vor da ciorbei o aromă dulceagă
aparte).
După 20 de minute cât le las la foc mediu, este timpul să
adaug roșiile tocate, bulionul și cimbrul uscat- cam o jumătate de linguriță.
Între timp am pus la fiert în 3 litri de apă rece peștele pe
care l-am lăsat să fiarbă cam 5-10 minute de când a dat în primul clocot. Eu am
folosit fileuri din trei tipuri de pește și o căpățână de crap, dar se poate
folosi cam orice fel de pește alb (crap, știucă, somn, mreană, biban, de
preferat file).
Strecor zeama de la pește peste ciorbă, completez cu încă un
litru de apă fierbinte, o asezonez cu sare după gust, după care o mai las la
fiert cam 20 de minute.
Adaug bucățelele de pește după care am înlăturat eventualele
oase rămase și pielea, aștept să mai fiarbă 2-3 minute și îi opresc focul.
Vă avertizez că a ieșit mai picantă față de gustul nostru
obișnuit pentru o ciorbă, dar vă asigur că merită fiecare gram de boia iute și
fiecare bucățică de ardei…
Și, credeți-mă, pentru această ciorbă am primit un 10+ !... J
Să aveți poftă!
Arată foarte bine, am sa o încerc pentru ziua de Florii. Mulțumesc .
RăspundețiȘtergerePot sa iti garantez ca este si foaaaarte gustoasa! Sunt convinsa ca o sa-ti placa :). Te mai astept cu noutatile de pe site si astept cu interes sa imi dai un feed-back.
RăspundețiȘtergere