21 martie 2016

ANTRICOT DE VITĂ CU SOS GORGONZOLA


Îmi place sosul gorgonzola cu aproape orice tip de carne și îl folosesc foarte des în preparatele pe care le fac.
Astăzi avem un antricot de vită alături de sparanghel, ciupercuțe, cartofi zdrobiți și, desigur, nelipsitul sos gorgonzola.


Ingrediente:
  • 500 gr. antricot de vită
  • 4 ciuperci medii
  • 8 buc. sparanghel
  • 3 cartofi medii
  • 200 ml. smântână de gătit
  • 60 gr. gorgonzola
  • pătrunjel verde
  • sare, piper și usturoi măcinat






Din experiența mea vă sfătuiesc să aveți alături toate ingredientele și vasele necesare pentru această rețetă care se face destul de rapid și are un succes garantat dacă toate preparatele sunt gata în același timp.

Avem nevoie de:

-          Un vas în care să fierbem cartofii apoi să îi prăjim
-          O tigaie pentru sparanghel
-          Un vas termorezistent (sau o tavă) pentru ciupercile pregătite la cuptor
-          O tigaie pentru sosul gorgonzola
-          O tigaie cu fund dublu pentru friptură (cea de fontă este perfectă)

Pentru început încălzesc cuptorul la 190° și pun într-un vas termorezistent ciupercile peste care am picurat un strop de ulei de măsline, sare, piper și usturoi măcinat. Vor sta acolo aproximativ 20 – 25 de minute.

Tai cubulețe potrivite cartofii pentru a se fierbe uniform timp de 4-5 minute cu puțină sare, apoi îi scurg foarte bine și adaug peste ei un strop de ulei de măsline. Îi prăjesc până se vor rumeni frumos pe toate părțile. Când sunt gata, adaug peste ei din belșug pătrunjel verde tocat mărunt.

Opăresc sparanghelul într-o tigaie cu apă pentru 3 minute. Îl strecor de apă apoi adaug peste ei un cub de unt (sau ulei de măsline) și îi las la călit pentru câteva minute (maxim 4 min). Între timp i-am asezonat cu sare, piper și usturoi măcinat.


Pe focul cel mare al aragazului am pus la încins tigaia de fontă.
Asezonez carnea pe care am lăsat-o din timp să ajungă la temperatura camerei cu sare și piper, apoi o pun la prăjit fără nici un strop de ulei. Câte 4 minute pe fiecare parte.


O scot din tigaie și o învelesc bine într-o folie de aluminiu.

Cât timp va aștepta acolo, pregătesc sosul gorgonzola într-o tigaie în care pun smântâna și brânza gorgonzola. Amestec mereu cu focul minim până se va topi brânza iar sosul se va lega și va deveni foarte cremos. Gust și asezonez dacă mai este nevoie cu puțină sare și piper.

Mie îmi place vita puțin mai bine făcută, așa că am lăsat-o în folie cam 8 minute. Dacă vă place mediu sau în sânge, puteți scurta timpul de gătire cu 1 minut și nu o lăsați decât maxim 3-4 minute la odihnit în folia de aluminiu. Țineți cont că ea se pătrunde încă în urma temperaturii foarte ridicate de la prăjire.

Scot ciupercile din cuptor, zdrobesc puțin cartofii și îi așez pe farfurie alături de sparanghelul delicios.

Feliez carnea de vită pe care o pun deasupra, apoi adaug sosul minunat de gorgonzola.
Sunt sigură că nu veți arunca sucul lăsat de carne, îl puteți adăuga și pe el peste cartofi sau în sosul gorgonzola deja pregătit.

Nu mai rămâne decât să savurați cu plăcere acest antricot de vită alături de cineva drag și un pahar de vin.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu