Îmi place sosul gorgonzola cu aproape orice tip de carne și
îl folosesc foarte des în preparatele pe care le fac.
Astăzi avem un antricot de vită alături de sparanghel,
ciupercuțe, cartofi zdrobiți și, desigur, nelipsitul sos gorgonzola.
- 500 gr. antricot de vită
- 4 ciuperci medii
- 8 buc. sparanghel
- 3 cartofi medii
- 200 ml. smântână de gătit
- 60 gr. gorgonzola
- pătrunjel verde
- sare, piper și usturoi măcinat
Din experiența mea vă sfătuiesc să aveți alături toate
ingredientele și vasele necesare pentru această rețetă care se face destul de
rapid și are un succes garantat dacă toate preparatele sunt gata în același
timp.
Avem nevoie de:
-
Un vas în care să fierbem cartofii apoi să îi
prăjim
-
O tigaie pentru sparanghel
-
Un vas termorezistent (sau o tavă) pentru
ciupercile pregătite la cuptor
-
O tigaie pentru sosul gorgonzola
-
O tigaie cu fund dublu pentru friptură (cea de
fontă este perfectă)
Pentru început încălzesc cuptorul la 190° și pun într-un vas
termorezistent ciupercile peste care am picurat un strop de ulei de măsline,
sare, piper și usturoi măcinat. Vor sta acolo aproximativ 20 – 25 de minute.
Tai cubulețe potrivite cartofii pentru a se fierbe uniform
timp de 4-5 minute cu puțină sare, apoi îi scurg foarte bine și adaug peste ei
un strop de ulei de măsline. Îi prăjesc până se vor rumeni frumos pe toate
părțile. Când sunt gata, adaug peste ei din belșug pătrunjel verde tocat
mărunt.
Opăresc sparanghelul într-o tigaie cu apă pentru 3 minute.
Îl strecor de apă apoi adaug peste ei un cub de unt (sau ulei de măsline) și îi
las la călit pentru câteva minute (maxim 4 min). Între timp i-am asezonat cu
sare, piper și usturoi măcinat.
Pe focul cel mare al aragazului am pus la încins tigaia de
fontă.
Asezonez carnea pe care am lăsat-o din timp să ajungă la
temperatura camerei cu sare și piper, apoi o pun la prăjit fără nici un strop
de ulei. Câte 4 minute pe fiecare parte.
O scot din tigaie și o învelesc bine într-o folie de
aluminiu.
Cât timp va aștepta acolo, pregătesc sosul gorgonzola într-o
tigaie în care pun smântâna și brânza gorgonzola. Amestec mereu cu focul minim
până se va topi brânza iar sosul se va lega și va deveni foarte cremos. Gust și
asezonez dacă mai este nevoie cu puțină sare și piper.
Mie îmi place vita puțin mai bine făcută, așa că am lăsat-o
în folie cam 8 minute. Dacă vă place mediu sau în sânge, puteți scurta timpul
de gătire cu 1 minut și nu o lăsați decât maxim 3-4 minute la odihnit în folia
de aluminiu. Țineți cont că ea se pătrunde încă în urma temperaturii foarte
ridicate de la prăjire.
Scot ciupercile din cuptor, zdrobesc puțin cartofii și îi
așez pe farfurie alături de sparanghelul delicios.
Feliez carnea de vită pe care o pun deasupra, apoi adaug
sosul minunat de gorgonzola.
Sunt sigură că nu veți arunca sucul lăsat de carne, îl
puteți adăuga și pe el peste cartofi sau în sosul gorgonzola deja pregătit.
Nu mai rămâne decât să savurați cu plăcere acest antricot de
vită alături de cineva drag și un pahar de vin.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu