Dacă vreți să vă impresionați familia sau prietenii pe care
îi așteptați la masă, nu ezitați să pregătiți acasă câteva chifle împletite
calde ce vor fi lăudate din plin atunci când își vor face apariția aburindă
într-un coșuleț.
- 600 gr. făină albă
- 350 ml. apă călduță
- 1 lingură sare
- 1 linguriță zahăr
- 15 gr. drojdie proaspătă
- 3 linguri ulei de măsline
Pregătesc o maia din drojdia frecată cu zahăr și o lingură
de făină peste care adaug 2 linguri de apă călduță. O las să crească 10 minute.
Peste făină pun sarea (într-o parte, cât să nu intre în
contact direct cu drojdia), uleiul de măsline, maiaua pregătită și apa călduță
pe care o adaug încet în timp ce amestec aluatul puțin câte puțin începând din
mijloc până se va încorpora toată făina.
Frământ aluatul 10-15 minute apoi îl las la dospit până ce
crește și se dublează (cca. 1 oră).
Nu vă trebuie o foarte mare îndemânare când aluatul este
gata dospit pentru a pregăti aceste chifle. Îl mai frământați dacă este nevoie
cu o lingură două de făină pentru câteva minute cât să fie destul de
consistent, apoi împărțiți coca în 8 părți egale de câte aproximativ 120 grame.
Modelez fiecare parte în formă de grisine cu o lungime de
aproximativ 30 cm pe care le înnod simplu. Cele două capete se vor întoarce
unul pe dedesubt, iar celălalt pe deasupra spre centrul nodului făcut.
Le așez în tavă și le mai las la dospit pentru 20 de minute
acoperite cu un prosop.
Când au crescut suficient, le umezesc cu o pensulă înmuiată
în apă apoi le coc în cuptorul încins în prealabil la 220°.
După 15- 20 de minute, scad temperatura la 190° și le mai
las cam 15 minute.
Le scot pentru a adăuga un strop de apă cu pensula peste ele
și le mai las maxim 5 minute în cuptor.
S-au rumenit frumos, au un miez moale și consistent iar
coaja este potrivit de crocantă. Familia mea a zis că arată ca niște chifle
bucălate… J
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu