Tortul trio cu mousse de ciocolată și cafea se află la loc
de cinste, fiind primul din listă ce va fi postat cu multă plăcere în arhiva
Rețetelor Originale cu Nicole.
Trebuia să găsesc o combinație perfectă pentru o persoană
apropiată care și-a serbat ziua de naștere acum câteva zile și ce poate fi mai
potrivit decât o trilogie cu gust de ciocolată și cafea. Recunosc că am avut și
eu emoțiile de rigoare pentru a finaliza cu succes acest cadou, mai ales că nu sunt
o expertă în măiestria de a decora, însă îmi doream la fel de mult ca
rezultatul să fie întregit cu un aspect deosebit alături de gustul savuros și
rafinat al tortului obținut.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 90 gr. margarină (unt)
- 40 gr. zahăr
- 2 ouă
- 40 gr. făină
- 10 gr. cacao
- 5 gr. praf de copt
- un vârf de cuțit de bicarbonat
- 15 ml. lichior de ciocolată (pentru însiropat)
Pentru mousse de ciocolată neagră:
- 100 gr. ciocolată neagră
- 50 gr. margarină
- 50 ml. frișcă lichidă
- 3 gr. gelatină
- 200 ml. frișcă bătută
Pentru mousse de cafea:
- 200 gr. mascarpone
- 6 gr. cafea solubilă
- 1 lingură zahăr
- 3 gr. gelatină
- 200 ml. frișcă bătută
Pentru mousse de ciocolată albă:
- 100 gr. ciocolată albă
- 50 gr. margarină
- 50 ml. frișcă lichidă
- 3 gr. gelatină
- 200 ml. frișcă lichidă
Pentru glazură:
- 150 gr. ciocolată neagră
- 100 ml. frișcă lichidă
- 50 gr. margarină
Pregătesc blatul începând cu margarina și zahărul pe care le
frec împreună foarte bine cu o lingură pentru câteva minute, cât să se albească
și să arate ca o cremă prin care se văd încă niște granule fine de zahăr. Se
poate folosi foarte bine și untul, dar cum aveam la îndemână margarina Rama pe
care o consider de foarte bună calitate, o voi folosi astăzi în toată rețeta.
Adaug cele două ouă pe care le încorporez unul câte unul
amestecând încontinuu. Nu vă speriați dacă pare că vi s-a tăiat margarina…
Urmează ingredientele solide – făină, cacao, praful de copt
și bicarbonatul pe care le cern împreună peste amestecul de margarină.
Omogenizez bine și torn compoziția într-o tavă de tort
tapetată cu margarină și o foaie de copt pusă pe fundul acesteia.
Coc blatul pentru 20 de minute la o temperatură de 190°.
Este foarte uniform și moale, cu o textură puțin umedă
(datorată margarinei) ce nici nu necesită însiropare.
Înlătur foaia de copt și adaug un plus de savoare pe care
l-am gândit pe moment cu câțiva stropi de lichior de ciocolată pe care îi pun
peste blat cu ajutorul unei pensule de silicon.
Pentru mousse-ul de ciocolată neagră topesc ciocolata la
bain-marie cu puțin unt și frișcă lichidă.
Hidratez gelatina în două linguri de apă rece pentru cinci
minute, apoi mai adaug o lingură de apă deasupra și o încălzesc 10-15 secunde
la cuptorul cu microunde. Amestec puțin cât să fie topită complet și o adaug
peste ciocolata pe care o las să se răcorească la temperatura camerei.
Între timp mixez foarte bine frișca peste care adaug
ciocolata topită. O încorporez uniform și o torn peste blatul răcit, apoi îl
bag la congelator pentru 15-20 de minute ca să se întărească.
Este momentul să pregătesc o cafea destul de concentrată cu
o lingură de cafea solubilă, o lingură de zahăr și o lingură de apă fierbinte.
Frec bine crema mascarpone, adaug cafeaua răcită, gelatina
pregătită în același mod ca și la mousse-ul de ciocolată, apoi încorporez
amestecul peste frișca bătută. Torn compoziția peste stratul întărit de mousse
de ciocolată.
Cât timp va sta și de această dată tortul la răcit, voi
pregăti mousse-ul de ciocolată albă după aceeași metodă ca cea de la mousse-ul de
ciocolată neagră.
Pentru glazură topesc la bain-marie 150 de grame de
ciocolată cu 100 ml. de frișcă lichidă și 50 de grame de margarină.
Despre decor nu sunt prea multe cuvinte de spus… Emoția pe
care am văzut-o în ochii sărbătoritului, mi-a confirmat că a fost o realizare
de succes.
Gustul a fost excepțional, fin și cremos, cu o aromă perfect
corelată între toate tipurile de ingrediente.
Altfel spus – o trilogie de primăvară cu mousse de ciocolată
și cafea.
Se vede că pui tot dragul în ele! Pe când " de vânzare" pentru noi, care nu avem timp???
RăspundețiȘtergereSe vede că pui tot dragul în ele! Pe când " de vânzare" pentru noi, care nu avem timp???
RăspundețiȘtergereȘi eu sper să se vadă pasiunea mea din bucătărie. Mulțumesc pentru apreciere și încurajări. Mai lucrez încă la acest ”proiect”.
ȘtergereȘi eu sper să se vadă pasiunea mea din bucătărie. Mulțumesc pentru apreciere și încurajări. Mai lucrez încă la acest ”proiect”.
Ștergere