3 februarie 2016

FRIPTURĂ DE VITĂ CU BERE LA CUPTOR


Iată un prânz copios cu o minunată friptură de vită cu bere la cuptor. Nu este o rețetă complicată și servită alături de câteva legume sotate este o alegere foarte potrivită pentru cei care doresc să prepare cu succes o bucată delicată de carne.

Ingrediente:
  • 750 gr. pulpă de vită
  • 1 ceapă
  • 4 căței de usturoi
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 350 ml. bere
  • 1 crenguță de cimbru
  • sare și piper
  • oregano și busuioc uscat



Durează doar 3 ore pentru 3 porții !


Inițial intenționam să prepar această pulpă de vită după o marinare pentru cel puțin 24 ore la frigider. Numai că astăzi, în timp ce scoteam carnea din frigider, mi-am amintit că am o sticlă cu bere în casă ce tot aștepta să fie consumată… Nu este neagră, într-adevăr, sunt sigură că ar fi mers mult mai bine la cuptor cu această frumoasă bucată de carne, dar și cea blondă am convingerea că îi va da fripturii un gust excepțional.


Las bucata întreagă de carne deoparte să ajungă la temperatura camerei, apoi o spăl și o scurg bine între două prosoape de hârtie.
O ung cu o lingură de ulei de măsline, o asezonez cu sare și piper apoi presar pe ambele părți oregano și busuioc uscat.
Încălzesc foarte bine o tigaie de teflon fără ulei și pun carnea la rumenit câte 4-5 minute pe fiecare parte pentru a prinde o crustă fină înainte de a o introduce la cuptor.
O scot și o las să se odihnească pe o farfurie până ce voi pregăti sosul ce o va însoți în tavă.


Pun 2 linguri de ulei de măsline în cratița în care am prăjit carnea, adaug pentru început ceapa și usturoiul la călit pentru câteva minute, apoi pasta de tomate și crenguța de cimbru și le las pe foc mic 2 minute până se obține un sos consistent.
Răstorn sosul în tavă alături de friptură și întreaga cantitate de bere. Mai adaug puțină sare și, în funcție de mărimea tăvii, o ceșcuță de apă, astfel încât nivelul lichidului să atingă cel puțin două treimi din înălțimea bucății de carne.


Acopăr foarte bine tava cu o folie de aluminiu și o introduc în cuptor pentru cel puțin 2 ore la 170 - 180°.
Când este aproape gata, înlătur folia, o întorc și o mai las circa 15 - 20  minute să se rumenească uniform.


Cât timp se rumenește, blanșez legumele. Pun la fiert o oală cu 2 litri de apă și sare, iar atunci când dă în clocot adaug legumele și le las 3-4 minute la foc potrivit. Le scot într-un vas cu apă și gheață, apoi le sotez într-o tigaie cu două linguri de unt.

Acum savurez friptura alături de această minunată combinație de broccoli, morcovi, varză de Bruxelles, sparanghel și fasole galbenă peste care adaug sosul rămas în tava de la friptură și trecut prin blender.
Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu