Iată un prânz copios cu o minunată friptură de vită cu bere
la cuptor. Nu este o rețetă complicată și servită alături de câteva legume sotate
este o alegere foarte potrivită pentru cei care doresc să prepare cu succes o bucată
delicată de carne.
- 750 gr. pulpă de vită
- 1 ceapă
- 4 căței de usturoi
- 1 lingură pastă de tomate
- 3 linguri de ulei de măsline
- 350 ml. bere
- 1 crenguță de cimbru
- sare și piper
- oregano și busuioc uscat
Durează doar 3 ore pentru 3 porții !
Inițial intenționam să prepar această pulpă de vită după o
marinare pentru cel puțin 24 ore la frigider. Numai că astăzi, în timp ce
scoteam carnea din frigider, mi-am amintit că am o sticlă cu bere în casă ce
tot aștepta să fie consumată… Nu este neagră, într-adevăr, sunt sigură că ar fi
mers mult mai bine la cuptor cu această frumoasă bucată de carne, dar și cea
blondă am convingerea că îi va da fripturii un gust excepțional.
Las bucata întreagă de carne deoparte să ajungă la
temperatura camerei, apoi o spăl și o scurg bine între două prosoape de hârtie.
O ung cu o lingură de ulei de măsline, o asezonez cu sare și
piper apoi presar pe ambele părți oregano și busuioc uscat.
Încălzesc foarte bine o tigaie de teflon fără ulei și pun
carnea la rumenit câte 4-5 minute pe fiecare parte pentru a prinde o crustă
fină înainte de a o introduce la cuptor.
O scot și o las să se odihnească pe o farfurie până ce voi
pregăti sosul ce o va însoți în tavă.
Pun 2 linguri de ulei de măsline în cratița în care am
prăjit carnea, adaug pentru început ceapa și usturoiul la călit pentru câteva
minute, apoi pasta de tomate și crenguța de cimbru și le las pe foc mic 2
minute până se obține un sos consistent.
Răstorn sosul în tavă alături de friptură și întreaga
cantitate de bere. Mai adaug puțină sare și, în funcție de mărimea tăvii, o
ceșcuță de apă, astfel încât nivelul lichidului să atingă cel puțin două treimi
din înălțimea bucății de carne.
Acopăr foarte bine tava cu o folie de aluminiu și o introduc
în cuptor pentru cel puțin 2 ore la 170 - 180°.
Când este aproape gata, înlătur folia, o întorc și o mai las
circa 15 - 20 minute să se rumenească
uniform.
Cât timp se rumenește, blanșez legumele. Pun la fiert o oală
cu 2 litri de apă și sare, iar atunci când dă în clocot adaug legumele și le
las 3-4 minute la foc potrivit. Le scot într-un vas cu apă și gheață, apoi le
sotez într-o tigaie cu două linguri de unt.
Acum savurez friptura alături de această minunată combinație
de broccoli, morcovi, varză de Bruxelles, sparanghel și fasole galbenă peste
care adaug sosul rămas în tava de la friptură și trecut prin blender.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu