Pentru doritorii de pește și nu numai, astăzi am preparat o
rețetă cu file de somon, sos olandez cu salvie și spanac sotat. Îmi place
foarte mult somonul, fie la aburi, fie la cuptor sau în tigaie, mai mereu îl
prepar cu diferite legume sau sosuri. Ieri mi-a făcut cu ochiul în piață niște
spanac proaspăt și imediat m-am gândit cu ce îl voi asocia ca să îmi satisfac
ambele pofte…
Ingrediente pentru o porție:
- 250 gr. file de somon
- sare și piper
- condimente pentru pește
- 70 gr. spanac proaspăt
- 1 lingură ulei de măsline
- ½ ceapă mică
- 1 cățel de usturoi
Sos olandez:
- 1 gălbenuș
- ½ lămâie
- 60 gr. unt
- 1 frunză de salvie
Spăl bine somonul, îi curăț solzii rătăciți, apoi îl usuc
într-un prosop de hârtie. Urmează să îl ung cu un strop de ulei și să îl
condimentez cu sare și piper.
Este momentul să pregătesc o tigaie anti aderentă pe care o
așez deasupra ochiului de aragaz la foc mediu și așez în ea fileul de somon cu
pielea în sus.
Dau focul puțin mai încet și îl las să se rumenească pentru
aproximativ 10 minute.
Între timp sotez spanacul într-o altă tigaie cu puțin ulei
de măsline în care călesc ceapa tocată mărunt, adaug usturoiul, de asemenea și
el tocat, apoi spanacul.
Nu îl las decât 4- 5 minute. I-am păstrat frunzele întregi
și nu vreau să se înmoaie decât puțin ca să fie cât mai proaspăt, să nu îi
distrug proprietățile nutritive.
Asezonez cu un praf de sare și îi opresc focul.
Întorc somonul și pe partea cu piele, adaug condimentele
speciale pentru pește pe suprafața deja rumenită, și îl mai las la foc domol
aproximativ 10 minute, timp în care mă apuc de sosul olandez.
Iau un castronel, amestec un gălbenuș de ou cu un praf de
sare și zeama de la o jumătate de lămâie, pun vasul deasupra unei oale cu apă
fierbinte, amestec încontinuu pentru un minut, apoi adaug untul câte puțin fără
să mă opresc. Când s-a îngroșat suficient, asezonez cu un strop de sare și
adaug frunza de salvie pe care am mărunțit-o foarte fin.
Sosul olandez cu salvie este gata iar spanacul așteaptă deja
să fie așezat în farfurie.
S-a rumenit și peștele atât cât mi-am dorit. Vă prezint mai
jos farfuria pregătită și o secțiune din somon pentru a vedea interiorul
rozaliu.
Să aveți poftă !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu