2 februarie 2016

ECLERE CU CREMĂ DE VANILIE ȘI FRIȘCĂ


Cui sa nu-i placă eclerele?!... Pot fi cu ciocolată, cu ness sau cu putină cremă de vanilie și frișcă…Parcă o și văd pe prietena mea Ionela cu două eclere la pachet pe atunci când reușeam să ne vedem mai des. Pentru că tot așteaptă să îi fac o vizită, m-am decis să îi fac o surpriză cu un platou plin cu aceste prăjituri vedetă.

Vă împărtășesc și vouă rețeta de eclere cu cremă de vanilie și frișcă pe care o fac astăzi și sper să aveți un motiv de bucurie când le veți savura alături de cei dragi.

Ingrediente:
  • 125 ml. lapte
  • 125 ml. apă
  • 125 gr. unt
  • un praf de sare
  • 150 gr. făină
  • 5 ouă medii

Cremă de vanilie:
  • 500 ml. lapte
  • 3 ouă
  • 30 gr. îndulcitor praf (sau 60 gr. zahăr)
  • 25 gr. zahăr vanilat (3 plicuri)
  • 30 gr. amidon (sau 50 gr. făină)
  • Opțional 25 gr. unt 

Frișcă:
  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Procedeul de preparare a cojilor de ecler este foarte simplu deși la prima vedere pare ceva complicat.


Laptele, apa, untul și un praf de sare se pun într-o cratiță pe foc mic iar când încep să fiarbă, se dau puțin deoparte și se adaugă toată făina deodată. 
Continui să amestec energic cu o spatulă până când aceasta se încorporează, aluatul rezultat devine elastic și omogen ca o minge. Eu îl mai pun 3-4 minute pe foc amestecând mereu până se simte că s-ar prinde puțin de fundul cratiței.



Opresc focul și dau compoziția deoparte să se răcească pentru circa 20- 25 de minute cât să ajungă la temperatura camerei. Acum încep să adaug pe rând cele 5 ouă,  amestecând după fiecare cu un mixer.



Coca astfel obținută o pun într-un poș (dacă nu aveți se poate folosi o pungă mai rezistentă căreia îi tăiați un colțișor) și modelez eclerele într-o tavă în care am pus hârtie de copt (nu se unge tava deoarece aluatul are suficient unt în el și eclerele se vor desprinde foarte ușor). 

Din toată compoziția mi-au ieșit 22 de bucăți de aproximativ 10 cm. lungime pe care le-am copt în două tăvi, mai ales că trebuie să lăsăm spațiu între ele pentru atunci când vor crește și își vor dubla dimensiunea în cuptorul încălzit la 220°.


Nu deschideți sub nicio formă ușa de la cuptor în primele 20- 25 min. Abia atunci puteți micșora temperatura la 170- 180° după care le mai lăsați în cuptor încă cel puțin 15- 20 min. până se rumenesc suficient. Așa veți fi siguri că nu se vor înmuia după un timp. Cojile vor rămâne tari și crocante chiar și după ce vor fi umplute cu cremă.


Pentru crema de vanilie am folosit de această dată ouăle întregi pe care le-am mixat puțin cu  îndulcitorul și zahărul vanilat.


Am adăugat ușor și amidonul până s-a încorporat în amestecul cremos de ouă. Între timp am pus laptele la fiert, iar când a dat în clocot, l-am luat de pe foc și l-am adăugat puțin câte puțin în amestecul de ouă și amidon amestecând continuu. 

Am răsturnat compoziția în cratița în care fusese laptele și l-am mai lăsat la foc mic doar până la primul clocot amestecând mereu. Este foarte important să opriți focul altfel temperatura va fi prea mare și ouăle se vor coagula. Eu am stopat acest proces introducând vasul într-un castron cu apă rece.


Este opțional, însă am mai adăugat un cubuleț de unt de circa 25 grame care mi se pare mie că face crema mai fină și mai onctuoasă, am acoperit-o cu o folie de plastic pentru a nu prinde crustă și am lăsat-o la răcit.


Între timp am tăiat eclerele pe jumătate și am mai pregătit 400 ml de smântână pentru frișca pe care urmează să o adaug peste cremă.

Am umplut eclerele mele cu un strat de cremă și unul de frișcă și le-am pudrat cu zahăr cu aromă de vanilie.


Mi-am cam pierdut dexteritatea de când nu am mai pregătit eclere, se vede că nu sunt uniforme, dar vă asigur că sunt foarte gustoase.


Să aveți poftă! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu