Cui sa nu-i placă eclerele?!... Pot fi cu ciocolată, cu ness
sau cu putină cremă de vanilie și frișcă…Parcă o și văd pe prietena mea Ionela
cu două eclere la pachet pe atunci când reușeam să ne vedem mai des. Pentru că
tot așteaptă să îi fac o vizită, m-am decis să îi fac o surpriză cu un platou
plin cu aceste prăjituri vedetă.
Vă împărtășesc și vouă rețeta de eclere cu cremă de vanilie
și frișcă pe care o fac astăzi și sper să aveți un motiv de bucurie când le
veți savura alături de cei dragi.
Ingrediente:
- 125 ml. lapte
- 125 ml. apă
- 125 gr. unt
- un praf de sare
- 150 gr. făină
- 5 ouă medii
Cremă de vanilie:
- 500 ml. lapte
- 3 ouă
- 30 gr. îndulcitor praf (sau 60 gr. zahăr)
- 25 gr. zahăr vanilat (3 plicuri)
- 30 gr. amidon (sau 50 gr. făină)
- Opțional 25 gr. unt
Frișcă:
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 2 plicuri zahăr vanilat
Procedeul de preparare a cojilor de ecler este foarte simplu
deși la prima vedere pare ceva complicat.
Laptele, apa, untul și un praf de
sare se pun într-o cratiță pe foc mic iar când încep să fiarbă, se dau puțin
deoparte și se adaugă toată făina deodată.
Continui să amestec energic cu o
spatulă până când aceasta se încorporează, aluatul rezultat devine elastic și
omogen ca o minge. Eu îl mai pun 3-4 minute pe foc amestecând mereu până se
simte că s-ar prinde puțin de fundul cratiței.
Opresc focul și dau compoziția deoparte să se răcească
pentru circa 20- 25 de minute cât să ajungă la temperatura camerei. Acum încep să
adaug pe rând cele 5 ouă, amestecând
după fiecare cu un mixer.
Coca astfel obținută o pun într-un poș (dacă nu aveți se
poate folosi o pungă mai rezistentă căreia îi tăiați un colțișor) și modelez
eclerele într-o tavă în care am pus hârtie de copt (nu se unge tava deoarece
aluatul are suficient unt în el și eclerele se vor desprinde foarte ușor).
Din
toată compoziția mi-au ieșit 22 de bucăți de aproximativ 10 cm. lungime pe care
le-am copt în două tăvi, mai ales că trebuie să lăsăm spațiu între ele pentru
atunci când vor crește și își vor dubla dimensiunea în cuptorul încălzit la 220°.
Nu deschideți sub nicio formă ușa de la cuptor în primele
20- 25 min. Abia atunci puteți micșora temperatura la 170- 180° după care le
mai lăsați în cuptor încă cel puțin 15- 20 min. până se rumenesc suficient. Așa
veți fi siguri că nu se vor înmuia după un timp. Cojile vor rămâne tari și
crocante chiar și după ce vor fi umplute cu cremă.
Pentru crema de vanilie am folosit de această dată ouăle
întregi pe care le-am mixat puțin cu îndulcitorul și zahărul vanilat.
Am adăugat
ușor și amidonul până s-a încorporat în amestecul cremos de ouă. Între timp am
pus laptele la fiert, iar când a dat în clocot, l-am luat de pe foc și l-am
adăugat puțin câte puțin în amestecul de ouă și amidon amestecând continuu.
Am
răsturnat compoziția în cratița în care fusese laptele și l-am mai lăsat la foc
mic doar până la primul clocot amestecând mereu. Este foarte important să
opriți focul altfel temperatura va fi prea mare și ouăle se vor coagula. Eu am
stopat acest proces introducând vasul într-un castron cu apă rece.
Este opțional, însă am mai adăugat un cubuleț de unt de
circa 25 grame care mi se pare mie că face crema mai fină și mai onctuoasă, am
acoperit-o cu o folie de plastic pentru a nu prinde crustă și am lăsat-o la
răcit.
Între timp am tăiat eclerele pe jumătate și am mai pregătit 400
ml de smântână pentru frișca pe care urmează să o adaug peste cremă.
Am umplut eclerele mele cu un strat de cremă și unul de
frișcă și le-am pudrat cu zahăr cu aromă de vanilie.
Mi-am cam pierdut dexteritatea de când nu am mai pregătit
eclere, se vede că nu sunt uniforme, dar vă asigur că sunt foarte gustoase.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu