Am pregătit astăzi o delicioasă supă de pui cu găluște
pufoase care să ne încălzească într-o zi înșelătoare de iarnă cu accente de
primăvară venită prea devreme.
- 1 pui de circa 1 kg.
- 1 morcov mediu
- 1 păstârnac mediu
- 1 ceapă medie
- 1 praz cca.10 cm.
- 1 țelină mică
- 1 lingură pastă de tomate (opțional)
- 1 legătură pătrunjel
- sare după gust
Pentru găluștele de griș:
- 2 ouă
- un praf de sare
- 1 lingură de ulei
- un praf de bicarbonat (opțional)
- 100 gr. griș
Pentru început tranșez puiul în bucățele și îl pun pentru 3
minute într-o oală cu apă fierbinte și sare. Datorită acestui procedeu carnea
capătă o culoare albă și obținem o supă foarte limpede.
Scot carnea și o transfer într-o oală cu 3 litri de apă
rece, pornesc focul aragazului și aștept să dea în fiert.
După ce iau spuma adunată la suprafață de câteva ori până când
supa s-a limpezit, las focul la minim și adaug legumele tăiate în prealabil în
cubulețe mărunte. Depinde de preferințele fiecăruia, se pot tăia rondele,
cubulețe mai mari, mie îmi place să savurez câte puțin din fiecare legumă
atunci când mănânc supa.
Acopăr oala cu un capac si o las la foc încet pentru circa
40 de minute.
După timpul menționat, verific daca a fost fiartă carnea, o
scot din supă și adaug o lingură de
pastă de tomate. Eu carnea o voi folosi ulterior la un ostropel, însă voi o
puteți păstra în supă- după preferințe.
Este momentul să pregătesc găluștele de griș. Bat cu o
furculiță cele două ouă, adaug un praf de sare, o lingură de ulei și un praf de
bicarbonat. Recomand bicarbonatul pentru o reușită mult mai sigură a compoziției
găluștelor. Presar grișul peste ouă amestecând mereu până se încorporează și amestecul
devine ca o smântână moale.
Iau din compoziție cu o lingură și o testez în
supă. Dacă se împrăștie, înseamnă că mai trebuie să suplimentez cu puțin griș. De
această dată găluștele rămân compacte la suprafață și le pun una câte una în
supa care fierbe la un foc foarte mic.
Pun capacul la loc și le mai las pentru 10-15 minute până se
umflă și își dublează volumul.
Opresc focul și după maxim 5 minute se va observa
cum acestea s-au mai umflat puțin și s-au lăsat ușor la fundul oalei.
O servesc cu pătrunjel proaspăt tocat.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu