Îmi doream de mult timp să pregătesc această rețetă de
sfogliatella care este un excelent produs italian de patiserie cu o umplutură fină
de ricotta și griș cu scorțișoară și multă coajă de portocale confiată.
Foietajul crocant și multitudinea de foițe ce formează minunata
scoică modelată cu răbdare și pasiune din aluatul făcut în casă mă încântă atât
de mult încât mă grăbesc să vă împărtășesc această rețetă deosebită.
Ingrediente:
- 500 gr. făină
- 200 ml. apă rece
- 6 gr. sare
- 50 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 150 gr. unt
Umplutură:
- 350 ml. lapte
- 3 gr. sare
- 100 gr. zahăr
- 150 gr. griș
- 250 gr. ricotta
- 1 ou și 2 gălbenușuri
- coajă de portocală confiată
- 1 lingură scorțișoară
Pentru aluat pregătesc un bol în care răstorn făina, sarea
și zahărul pudră. Adaug treptat apa și amestec până ce obțin un aluat destul de
gros pe care îl frământ câteva minute pentru a încorpora toată făina.
Modelez aluatul într-un dreptunghi pe care îl învelesc în
folie de plastic și îl las deoparte pentru cel puțin 30 de minute să se
odihnească și să se activeze glutenul.
Ca să pot forma foile mai ușor, împart aluatul în patru și
iau prima bucată peste care presar puțină făină și o rulez cu aparatul de paste
prin cea mai largă setare. Îl împăturesc din nou în 3 și trec iarăși aluatul
prin aparat, procedând la fel încă o dată pentru a se forma o foaie uniformă și
omogenă.
Micșorez setările de grosime în timp ce mai presar din când
în când un praf foarte fin de făină până ce obțin o foaie foarte subțire de
circa 1 mm.
La ultima setare am grijă să presar făină pentru a preveni
lipirea foiței deja destul de lungă și încep să o ung cu grijă cu un strat
foarte subțire de unt moale la temperatura camerei, nu înainte de a îndepărta
cu o pensulă uscată excesul de făină.
Foile sunt foarte elastice în această etapă și, deși sunt
foarte subțiri, în timp ce le trag spre mine pentru a le rula, încerc să le
trag puțin și pe lățime pentru a le mai extinde și subția puțin.
După ce am uns puțin câte puțin foaia pregătită și am
rulat-o pe toată, dau prin mașina de paste ce-a de-a doua bucată de aluat și
continui rularea foii obținute în continuarea celei dintâi.
Procedez la fel pentru toate cele 4 bucăți de aluat și le
rulez una peste alta până se formează o rolă măricică și destul de groasă pe
care o învelesc într-o folie de plastic și o dau la rece câteva ore sau peste
noapte.
Pentru umplutură pun laptele cu sarea și 60 gr. zahăr într-o
oală și îl încălzesc puțin. Când este aproape să clocotească, adaug grișul în
ploaie și amestec încontinuu timp de aproximativ 5 minute până se îngroașă.
Dau
vasul deoparte, îl acopăr cu o folie de plastic și îl las să se răcească
complet.
După o oră, îl pun în vasul de mixer și îl bat pentru un
minut cu 40 gr. zahăr apoi adaug ricotta și o încorporez foarte bine în
compoziția de griș.
Pun oul și îl omogenizez bine în cremă apoi adaug cele două
gălbenușuri, coaja de portocală confiată și scorțișoara.
Amestec bine, acopăr bolul cu o folie de plastic și îl dau
la rece până ce voi umple scoicile mele din foietaj.
Tai aluatul foarte rece cu un cuțit ascuțit în felii de
circa 1 cm. lățime, îndepărtând capetele neuniforme, apoi încep să le modelez
cu grijă apăsând ușor cu buricele de la degetele mari dinspre centru spre
exterior formând prin rulare un fel de con cu formă de scoică.
În timp ce apăs straturile se separă ușor formând o pâlnie
cu un capăt mai larg pe unde pun o lingură generoasă de umplutură și o închid apăsând
cu grijă.
După ce le mai dau o jumătate de oră la rece, coc
delicioasele sfogliatelle timp de 30-35 de minute în cuptorul încins în
prealabil la 220° pentru 10 minute, apoi scad temperatura la 190° și le las
până se rumenesc și devin aurii.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu