Am ales să pregătesc tortul Pădurea Neagră pentru
aniversarea mamei de acum câteva zile fiind sigură de gustul excepțional dintre
blatul pufos de cacao și frișca naturală combinate cu vișinele acrișoare pe
care le-am marinat în vișinată și un strop de coniac.
Cred că este cel mai simplu tort pe care îl puteți pregăti din
foarte puține ingrediente și vă puteți lăuda cu un tort extrem de reușit ce va
răsfăța chiar și cele mai pretențioase gusturi.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 7 ouă
- 100 gr. unt topit
- 140 gr. zahăr
- 140 gr. făină
- 40 gr. cacao neagră
- ½ linguriță sare
- 1 păstaie de vanilie
Pentru umplutură:
- 1 l. smântână pentru frișcă
- 60 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 păstaie de vanilie
- 10 gr. gelatină
- 400 gr. vișine congelate
- 40 gr. zahăr
- 150 ml. vișinată
- 50 ml. coniac
Pentru blat amestec bine cu un tel ouăle întregi cu zahărul
și pun bolul măricel la bain-marie deasupra unei cratițe cu apă fierbinte
așezată pe ochiul cel mic al aragazului.
Continui să amestec fără încetare până ce compoziția se încălzește
puțin, apoi dau bolul deoparte și bat ouăle cu un mixer electric până se albesc
și își triplează volumul.
Adaug semințele dintr-o păstaie de vanilie apoi cern făina
cu sarea și praful de cacao și le încorporez foarte ușor cu o spatulă în spuma
de ouă.
La final amestec 2 linguri de compoziție cu untul topit și
îl adaug cu grijă în aluatul de blat.
Împart compoziția în două tăvi unse cu unt și tapetate cu
hârtie de copt și coc cele două blaturi pentru 25-30 de minute în cuptorul încins
în prealabil la 180° C.
Le las în tavă să se răcească foarte bine și pregătesc un
compot rapid din câteva vișine pe care le dau în clocot cu 200 ml. apă și 40
gr. zahăr granulat.
Torn vișinata și coniacul peste restul de vișine, le amestec
puțin și le las la marinat timp de o jumătate de oră.
Între timp răcesc foarte bine bolul cel mare de inox, adaug
smântâna, de asemenea foarte rece, o amestec cu zahărul pudră și semințele de
la păstaia de vanilie și o bat cu ajutorul unui mixer până se întărește puțin
cu foarte mare atenție să nu se taie.
De regulă nu adaug gelatină în această cremă de frișcă, însă
de această dată va trebui să transport tortul pentru câteva sute de kilometri
și am nevoie de o rezistență suplimentară, așa încât hidratez foile de gelatină
în puțină apă rece pentru cinci minute și le dizolv în 2-3 linguri de smântână
călduță.
Încorporez gelatina în frișca bătută apoi tai cele două
blaturi pe jumătate și pregătesc asamblarea.
Peste primul blat însiropat cu puțin compot amestecat cu 2-3
linguri de vișinată pun un strat de frișcă și o mână generoasă de vișine, apoi
așez cel de-al doilea blat și tot așa până la cel de-al patrulea peste care pun
frișcă și o întind uniform atât pe deasupra cât și pe lateral.
Răzuiesc o ciocolată cu ajutorul unui cuțit, îmbrac tortul
cu ”așchiile” de ciocolată, apoi pun o grămăjoară deasupra și pregătesc câteva
vișine pe care le dau prin gelatină topită și le așez din loc în loc pe
rozetele de frișcă de pe margine.
Rezultatul final este de fapt gustul nemaipomenit
dulce-acrișor combinat cu blatul de cacao însiropat suficient cu o nuanță
destul de subtilă de alcool (contrar așteptărilor mele) și crema fină de frișcă
aromată cu vanilie care completează cu succes gustul divin din acest tort
renumit sub denumiri internaționale de Black Forest sau Foret Noire pe care nu
ratez ocazia să i-l ofer cu o nespusă plăcere mamei mele cu ocazia zilei de
naștere alături de urări calde de sănătate și multe bucurii.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu