21 noiembrie 2016

PRĂJITURĂ CU CREMĂ DE ZAHĂR ARS


Nu știu de ce, dar de fiecare dată când am mai multe ouă prin frigider, mă trece gândul la un tort de mere cu cremă de zahăr ars sau la prăjitură cu cremă de zahăr ars.

S-a nimerit să fie o zi mai plină, așa încât m-am decis în ultimul moment să încropesc o prăjitură rapidă pe cât de simplă, pe atât de gustoasă și apetisantă.

Ne place tuturor și nu o putem refuza niciodată, mai ales că este extrem de dulce și foarte aromată, datorită siropului de zahăr ars.


Ingrediente:
Pentru blat:
  • 5 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 4 linguri de făină
  • 2 linguri de cacao
  • 1 praf de sare
  • 1 linguriță esență de vanilie

Pentru cremă:
  • 7 ouă
  • 5 linguri de zahăr
  • 700 ml. lapte
  • 1 plic zahăr vanilat

Am ales să fac prăjitura într-o tavă rotundă de guguluf, iar pentru a obține siropul mult dorit și aroma de bază, mai am nevoie suplimentar de 5 linguri de zahăr pe care le caramelizez și tapetez tava rotind-o cu grijă astfel încât acesta să acopere uniform fundul tăvii și părțile din lateral.

Mă ocup apoi de blat pentru care mixez foarte bine ouăle cu zahărul până se albesc și își dublează volumul.

Adaug esența de vanilie, apoi cern ingredientele uscate și le încorporez foarte ușor în spuma de ouă.
Torn compoziția în tavă și mă apuc imediat de cremă.


Amestec cele șapte ouă cu zahărul tos și zahărul vanilat, apoi le mixez pentru câteva minute și adaug laptele integral.

Este momentul să torn cu grijă compoziția de ouă și lapte cu ajutorul unei căni gradate pe marginea tăvii în care am pus blatul și observ cu încântare cum acesta se ridică deasupra, devenind astfel blatul de susținere pentru prăjitura care va fi întoarsă la final.


Încălzesc cuptorul la 160° C, pregătesc o tigaie cu apă fierbinte și pun în ea tava mea cu prăjitura care se va coace la bain-marie timp de 40-45 de minute.

Obțin astfel o cremă foarte fină și fără găuri în care să pătrundă siropul de zahăr ars, iar prăjitura va fi netedă și glazurată uniform cu zahărul caramelizat care pătrunde ușor atât în cremă cât și în blatul de cacao extrem de pufos.

Răstorn prăjitura după cel puțin o oră de odihnă pe un suport cu marginile mai înalte și o dau la rece peste noapte. 


Se poate servi cu frișcă, însă mie îmi place gustul natural și aroma intensă de zahăr caramelizat care mă duce de fiecare dată cu gândul la copilărie și la primele experiențe de pregătit prăjituri în bucătăria de acasă.


















Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu