Pentru prânzul de azi am pregătit un cotlet de porc cu piure
gratinat de cartofi dulci și o garnitură rapidă de ceapă caramelizată cu ardei
gras.
Nu îmi lipsește niciodată din casă salata de sfeclă roșie cu
hrean, așa încât am adăugat puțină smântână peste ea, și, cu ajutorul unui
blender, am obținut un delicios sos acrișor ce merge foarte bine alături de
friptura din farfurie.
- 2 buc. cotlet de porc
- 1 cartof dulce
- 2 cepe
- ½ ardei gras
- 2 căței de usturoi
- 1 lingură sos de soia
- 1 lingură miere
- 1 linguriță oțet balsamic
- 1 praf de chili
- 30 gr. unt
- 50 gr. cașcaval ras
Pentru început curăț cartoful și îl tai în rondele potrivite
pe care le pun la fiert în puțină apă.
Când este gata, îl scurg bine, adaug un praf de sare și
chili, apoi îl pasez cu untul și puțin cașcaval răzuit.
Ung bine de tot patru forme de brioșă cu unt, pun în ele
câte două linguri de piure, apoi presar deasupra puțin cașcaval și le dau la
cuptor pentru 15-20 de minute.
Între timp am condimentat carnea cu sare și piper, am stors
puțină zeamă de lămâie deasupra și am lăsat-o deoparte să se marineze.
Am timp să toc julien ceapa pe care o pun la rumenit
împreună cu usturoiul și ardeiul gras. După ce se înmoaie puțin, adaug mierea, oțetul
balsamic și sosul de soia și o mai las pe foc pentru 2-3 minute cât să se
caramelizeze bine și să se întrepătrundă toate aromele.
Rumenesc rapid bucățile generoase de cotlet în tigaia de
fontă bine încinsă și pregătesc farfuria plină de culoare și gust care se va
devora cât ai zice pește în urma mirosului din bucătărie.
Să aveți poftă!
Să ne fie de bine! Iar desertul potrivit este...
RăspundețiȘtergereDacă mă gândesc la cât de aproape este Crăciunul, cred că cel mai bine ar merge o felie de cozonac... :)
Ștergere