20 februarie 2016

MUȘCHIULEȚ DE PORC CU SOS DE CIUPERCI ȘI SPARANGHEL



Trebuia să testez noua mea tigaie din fontă. Am achiziționat-o de curând și m-am documentat bine pentru a o pregăti înainte de prima utilizare. Ieri am ars-o  în cuptor după ce am uns-o înainte cu ulei de floarea soarelui, iar astăzi era deja gata pentru primul preparat- mușchiuleț de porc cu sos de ciuperci și sparanghel.

Ingrediente pentru 2 porții:
  • 500 gr. mușchiuleț de porc
  • 200 gr. ciuperci
  • 150 gr. sparanghel (8 buc.)
  • 250 ml. smântână de gătit
  • 100 gr. unt
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 3-4 căței de usturoi
  • 30 ml. vin alb
  • sare și piper după gust



După ce mi-am luat aproape toate ingredientele, pregătesc și tigaia „magică” pe care o așez pe focul cel mare, o oală în care opăresc sparanghelul și o cratiță în care îl voi sota ulterior.

Curăț mușchiulețul de pielițe, îl tai în bucăți potrivite de aproximativ 2-3 cm., le ung cu ulei de măsline și le asezonez cu sare și piper.               
După ce le apăs puțin cu podul palmei, le pun în tigaie pentru 2 minute pe fiecare parte. Iese ceva fum, dar miroase extraordinar a grătar și îmi voi da seama foarte ușor că mușchiulețul este gata imediat ce se va desprinde de pe fundul tigăii.
Scot bucățile de carne pe o farfurie și le acopăr cu o folie de aluminiu până la servire. Se vor odihni și vor lăsa o zeamă foarte gustoasă pe care o voi adăuga la sfârșit în sosul minunat pe care urmează să îl prepar.

Adaug un cubuleț de unt în tigaia încinsă după ce am prăjit carnea, pun ciupercile feliate, le condimentez imediat cu puțină sare și le țin sub observație amestecând mereu până va scădea toată apa lăsată de acestea. Durează foarte puțin, și este momentul să adaug vinul care le va da o aromă îmbietoare.

Am aproape smântâna de gătit și imediat ce scade vinul o adaug și pe ea. Încă 2-3 minute și sosul este gata. Îl mai puteți condimenta cu puțin piper și o crenguță de rozmarin dacă doriți.

Scot sparanghelul din oala în care l-am opărit pentru câteva minute în apă fierbinte cu sare și îl sotez împreună cu untul rămas și cei 3-4 căței de usturoi pisați foarte mărunt.
Îl aranjez pe o farfurie întinsă alături de o roșie mică pe care am adăugat-o la sfârșit,  așez bucățele din mușchiulețul suculent, iar la sfârșit sosul de ciuperci care abia așteaptă și el să fie savurat.


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu