E Duminică…de abia am scăpat de o răceala cruntă, dar am o
poftă nebună de ceva dulce si rece, așa că ce poate fi mai potrivit ?
Profiterol cu înghețată stracciatella.
Ingrediente:
Pentru gogoșele:
- 125 ml. lapte
- 60 gr. unt
- 75 gr. făină
- 2 ouă
- Un praf de sare
Pentru crema de vanilie:
- 250 ml. lapte
- 25 gr. făină
- 1 ou
- 2 linguri zahăr
- jumătate păstaie de vanilie
Pentru glazură:
- 100 gr. ciocolată
- 1 linguriță ulei
- 2 linguri de frișcă lichidă
Pentru sos de ciocolată:
- 100 gr. ciocolată amăruie
- 3 linguri de frișcă lichidă
- 15 ml. coniac
Pun la încălzit un vas cu laptele, untul și un praf de sare.
Când a dat deja în primul clocot, răstorn cele 75 gr. de făină amestecând
energic pentru a se încorpora. După 2- 3 minute iau vasul cu coca opărită de pe
foc și îl pun la răcit. Am nevoie ca această compoziție să fi ajuns la
temperatura camerei când voi adăuga pe rând cele două ouă.
Modelez cu un poș
gogoșelele pentru profiterol într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le
introduc la cuptor pentru 30 de minute. Pentru început la 220° apoi la 170-
180° (după aproximativ 15 minute). Au rezultat două tăvi cu 30 de bucăți .
Pentru cremă am amestecat un ou cu două linguri de zahăr și
25 grame de făină, apoi am adăugat laptele pe care l-am pus în prealabil la
fiert împreună cu semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie. Le mai las
pe foc circa 5 minute până se îngroașă suficient.
Folosesc un poș cu un vârf mai lung atunci când umplu cojile
cu cremă și le las deoparte până pregătesc glazura de ciocolată cu care le voi
acoperi.
Într-un castronel pun 100 gr. de ciocolată împreună cu o
linguriță de ulei și două linguri de frișcă lichidă si îl pun la bain-marie
pentru câteva minute până se încălzește.
Amestec puțin ca să se omogenizeze conținutul și încep
partea delicată... îmbrăcatul în ciocolată.
Când au ”hăinuțele” de ciocolată le pun la rece într-o tavă
în care am pus o bucată de hârtie de copt.
Sosul de ciocolată îl pregătesc în același mod, numai că
folosesc 3 linguri de smântână și un strop de coniac. Pregătesc cupele, frișca
și înghețata stracciatella.
Se topește repede, așa încât nu pot decât să vă invit la
degustat…
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu