21 februarie 2016

PROFITEROL CU ÎNGHEȚATĂ STRACCIATELLA


E Duminică…de abia am scăpat de o răceala cruntă, dar am o poftă nebună de ceva dulce si rece, așa că ce poate fi mai potrivit ?
Profiterol cu înghețată stracciatella.

Ingrediente:

Pentru gogoșele:
  • 125 ml. lapte
  • 60 gr. unt
  • 75 gr. făină
  • 2 ouă
  • Un praf de sare

Pentru crema de vanilie:
  • 250 ml. lapte
  • 25 gr. făină
  • 1 ou
  • 2 linguri zahăr
  • jumătate păstaie de vanilie

Pentru glazură:
  • 100 gr. ciocolată
  • 1 linguriță ulei
  • 2 linguri de frișcă lichidă

Pentru sos de ciocolată:
  • 100 gr. ciocolată amăruie
  • 3 linguri de frișcă lichidă
  • 15 ml. coniac

 Primul lucru pe care îl fac este să pregătesc gogoșele din coca similară cu cea de la eclere.
Pun la încălzit un vas cu laptele, untul și un praf de sare. Când a dat deja în primul clocot, răstorn cele 75 gr. de făină amestecând energic pentru a se încorpora. După 2- 3 minute iau vasul cu coca opărită de pe foc și îl pun la răcit. Am nevoie ca această compoziție să fi ajuns la temperatura camerei când voi adăuga pe rând cele două ouă. 



Modelez cu un poș gogoșelele pentru profiterol într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și le introduc la cuptor pentru 30 de minute. Pentru început la 220° apoi la 170- 180° (după aproximativ 15 minute). Au rezultat două tăvi cu 30 de bucăți .


Pentru cremă am amestecat un ou cu două linguri de zahăr și 25 grame de făină, apoi am adăugat laptele pe care l-am pus în prealabil la fiert împreună cu semințele de la o jumătate de păstaie de vanilie. Le mai las pe foc circa 5 minute până se îngroașă suficient.



Folosesc un poș cu un vârf mai lung atunci când umplu cojile cu cremă și le las deoparte până pregătesc glazura de ciocolată cu care le voi acoperi.

Într-un castronel pun 100 gr. de ciocolată împreună cu o linguriță de ulei și două linguri de frișcă lichidă si îl pun la bain-marie pentru câteva minute până se încălzește.
Amestec puțin ca să se omogenizeze conținutul și încep partea delicată... îmbrăcatul în ciocolată.
Când au ”hăinuțele” de ciocolată le pun la rece într-o tavă în care am pus o bucată de hârtie de copt.


Sosul de ciocolată îl pregătesc în același mod, numai că folosesc 3 linguri de smântână și un strop de coniac. Pregătesc cupele, frișca și înghețata stracciatella.
Se topește repede, așa încât nu pot decât să vă invit la degustat…


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu