8 martie 2016

RULADĂ DE PORC CU CIUPERCI


Aveam o bucată de pulpă de porc și primul gând pe care l-am avut a fost să pregătesc o ruladă de porc cu ciuperci.



Ingrediente:
·         500 gr. pulpă de porc
·         2-3 bucăți de sparanghel
·         3 morcovi micuți
·         4 ciuperci
·         1 ceapă
·         50 ml. vin alb
·         3 căței de usturoi
·         250 ml suc de roșii
·         crenguță de rozmarin
·         tarhon și salvie
·         sare și piper



Primul pas pe care îl fac este să pun la călit ciupercile și ceapa tocate destul de mărunt în două linguri de ulei de măsline. Presar puțină sare și piper apoi le las pe aragaz timp de câteva minute până se înmoaie și scade toată zeama pe care și-au lăsat-o.

Între timp crestez carnea în așa fel încât să obțin o singură bucată de aproximativ 1 cm grosime, o așez între două folii de plastic și o bat puțin cu un ciocan pentru șnițele. O ung cu o lingură de ulei de măsline, tai câteva frunzulițe de tarhon și salvie pe care le pun peste carne, apoi adaug ciupercile călite pe deasupra. În marginea de unde voi începe să strâng rulada așez 2-3 bucăți de sparanghel și 3 morcovi micuți. Rulez cu grijă.

Pentru a mă asigura că nu voi pierde din compoziție pe la capete, prind câte două scobitori apoi leg rulada mea de porc cu o sfoară care îi va asigura stabilitatea și voi obține un model destul de apetisant după preparare. Asezonez cu sare și piper.


Încing minunata tigaie de fontă unsă cu foarte puțin ulei și rumenesc la foc măricel rulada de porc cu ciuperci pe fiecare parte astfel încât să prindă o culoare frumos caramelizată. Așa mă voi asigura că toate aromele vor rămâne în interior iar eu voi obține o ruladă foarte suculentă.


Este momentul să o așez într-un vas termorezistent cu 50 ml. de vin alb și 50 ml de apă, acopăr tava cu o folie de aluminiu și o bag în cuptorul încins la 190° pentru 35- 40 de minute. O mai verific între timp cât să o întorc și să o stropesc cu sosul de vin în care se pregătește.

Îmi dau seama că este aproape gata după aproximativ 35 de minute când înlătur folia de aluminiu și sosul va scădea foarte mult. Pentru orice eventualitate folosesc și termometrul pentru carne ce îmi confirmă cele 70° din interiorul ruladei, o scot din cuptor și o las să se odihnească acoperită cât finalizez sosul de roșii pe care îl pregătesc într-o tigaie separată cu 3 căței de usturoi pisați și o crenguță de rozmarin.

Pisez cartofii fierți deja și scurși bine de apă cu 2 bucățele sănătoase de unt pentru un piure foarte fin, înlătur sfoara și scobitorile de siguranță de pe ruladă, o feliez și pregătesc cu nerăbdare farfuria care abia așteaptă să fie golită după așa un miros îmbietor în bucătărie.


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu