Aveam o bucată de pulpă de porc și primul gând pe care l-am
avut a fost să pregătesc o ruladă de porc cu ciuperci.
Ingrediente:
· 500 gr. pulpă de porc
·
2-3 bucăți de sparanghel
·
3 morcovi micuți
·
4 ciuperci
·
1 ceapă
·
50 ml. vin alb
·
3 căței de usturoi
·
250 ml suc de roșii
·
crenguță de rozmarin
·
tarhon și salvie
·
sare și piper
Primul pas pe care îl fac este să pun la călit ciupercile și
ceapa tocate destul de mărunt în două linguri de ulei de măsline. Presar puțină
sare și piper apoi le las pe aragaz timp de câteva minute până se înmoaie și
scade toată zeama pe care și-au lăsat-o.
Între timp crestez carnea în așa fel încât să obțin o
singură bucată de aproximativ 1 cm grosime, o așez între două folii de plastic
și o bat puțin cu un ciocan pentru șnițele. O ung cu o lingură de ulei de
măsline, tai câteva frunzulițe de tarhon și salvie pe care le pun peste carne,
apoi adaug ciupercile călite pe deasupra. În marginea de unde voi începe să
strâng rulada așez 2-3 bucăți de sparanghel și 3 morcovi micuți. Rulez cu
grijă.
Pentru a mă asigura că nu voi pierde din compoziție pe la
capete, prind câte două scobitori apoi leg rulada mea de porc cu o sfoară care
îi va asigura stabilitatea și voi obține un model destul de apetisant după
preparare. Asezonez cu sare și piper.
Încing minunata tigaie de fontă unsă cu foarte puțin ulei și
rumenesc la foc măricel rulada de porc cu ciuperci pe fiecare parte astfel încât
să prindă o culoare frumos caramelizată. Așa mă voi asigura că toate aromele
vor rămâne în interior iar eu voi obține o ruladă foarte suculentă.
Este momentul să o așez într-un vas termorezistent cu 50 ml.
de vin alb și 50 ml de apă, acopăr tava cu o folie de aluminiu și o bag în
cuptorul încins la 190° pentru 35- 40 de minute. O mai verific între timp cât
să o întorc și să o stropesc cu sosul de vin în care se pregătește.
Îmi dau seama că este aproape gata după aproximativ 35 de
minute când înlătur folia de aluminiu și sosul va scădea foarte mult. Pentru
orice eventualitate folosesc și termometrul pentru carne ce îmi confirmă cele
70° din interiorul ruladei, o scot din cuptor și o las să se odihnească
acoperită cât finalizez sosul de roșii pe care îl pregătesc într-o tigaie
separată cu 3 căței de usturoi pisați și o crenguță de rozmarin.
Pisez cartofii fierți deja și scurși bine de apă cu 2
bucățele sănătoase de unt pentru un piure foarte fin, înlătur sfoara și
scobitorile de siguranță de pe ruladă, o feliez și pregătesc cu nerăbdare
farfuria care abia așteaptă să fie golită după așa un miros îmbietor în
bucătărie.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu