14 martie 2016

PÂINE DE CASĂ


Am început să prepar destul de des în ultima vreme pâine de casă și aproape că simt lipsa mirosului proaspăt de pâine atunci când nu am timp suficient și sunt nevoită să cumpăr câteva chifle calde.

M-a certat o prietenă că nu am postat o pâine cu semințe pe care am făcut-o acum câteva zile (din care a gustat), dar a fost atât de bună că nici nu am apucat să o fotografiez…
Mai jos găsiți o rețetă de pâine la fel de reușită și de gustoasă cu o crustă de pâine „pe vatră” pe care o puteți încerca fără doar și poate și la cuptorul aragazului de acasă.


Ingrediente:

  • 600 gr. făină albă
  • 300 ml. apă călduță
  • 10 gr. sare (1 lingură)
  • 5 gr. zahăr (1 linguriță)
  • 20 gr. lapte praf (2 linguri)
  • 7 gr. drojdie uscată (1 plic)
  • 1 ou
  • 50 gr. unt




Dizolv drojdia cu zahărul în puțină apă călduță și o las deoparte câteva minute până începe să se activeze.

Cern făina într-un bol destul de încăpător, presar sarea pe margine astfel încât să nu intre în contact direct cu drojdia pe care o torn în mijloc apoi adaug oul, untul moale și laptele praf.

Încep să amestec cu o mână iar cu cealaltă torn câte puțin din apa călduță până voi obține o cocă moale pe care o frământ cel puțin 15 minute.

O acopăr cu un prosop și o las la dospit deasupra aragazului cu cuptorul pornit pregătit pentru copt. În același timp va menține o temperatură destul de prielnică în bucătărie pentru aluatul meu care va crește frumos.

După aproximativ o oră răstorn coca dospită pe blat, o mai frământ câteva minute și modelez o franzelă mai lungă pe care o presar cu făină.

Tapetez o tavă cu un strop de ulei de măsline și făină, apoi așez pâinea pe diagonală și o mai las să se odihnească pentru aproximativ 15-20 de minute.

Am setat o temperatură ridicată de 220° pentru început și din cauză că nu am un cuptor cu ventilație, pun sub grătar o altă tavă în care adaug o ceașcă de apă foarte rece. Aceasta va crea o atmosferă umedă în interiorul cuptorului și îi va permite pâinii să crească înainte de a forma crusta mult așteptată.

Nu umblu deloc la cuptor pentru primele 20-25 de minute, apoi scad temperatura la 180° și aștept cu nerăbdare încă vreo 20 de minute până observ culoarea pe care mi-o doresc.


Abia mă pot abține să rup colțul minunat, dar e musai să o învelesc în câteva prosoape și să o las să se răcorească în tihnă puțin.


Să aveți poftă!

2 comentarii:

  1. Doamne parcă simt miros de pâine caldă! Ceva care nu ne îngrașă de bucuria pozei faci te rog?

    RăspundețiȘtergere
  2. Știam că trebuia să fac pâine...nu ne rămăsese așa înțelegerea?!...:) Iartă-mă că ți-am răspuns atât de târziu din cauza calculatorului defect.

    RăspundețiȘtergere