M-a certat o prietenă că nu am postat o pâine cu semințe pe
care am făcut-o acum câteva zile (din care a gustat), dar a fost atât de bună
că nici nu am apucat să o fotografiez…
Mai jos găsiți o rețetă de pâine la fel de reușită și de
gustoasă cu o crustă de pâine „pe vatră” pe care o puteți încerca fără doar și
poate și la cuptorul aragazului de acasă.
Ingrediente:
- 600 gr. făină albă
- 300 ml. apă călduță
- 10 gr. sare (1 lingură)
- 5 gr. zahăr (1 linguriță)
- 20 gr. lapte praf (2 linguri)
- 7 gr. drojdie uscată (1 plic)
- 1 ou
- 50 gr. unt
Dizolv drojdia cu zahărul în puțină apă călduță și o las
deoparte câteva minute până începe să se activeze.
Cern făina într-un bol destul de încăpător, presar sarea pe
margine astfel încât să nu intre în contact direct cu drojdia pe care o torn în
mijloc apoi adaug oul, untul moale și laptele praf.
Încep să amestec cu o mână iar cu cealaltă torn câte puțin
din apa călduță până voi obține o cocă moale pe care o frământ cel puțin 15
minute.
O acopăr cu un prosop și o las la dospit deasupra aragazului
cu cuptorul pornit pregătit pentru copt. În același timp va menține o
temperatură destul de prielnică în bucătărie pentru aluatul meu care va crește
frumos.
După aproximativ o oră răstorn coca dospită pe blat, o mai
frământ câteva minute și modelez o franzelă mai lungă pe care o presar cu
făină.
Tapetez o tavă cu un strop de ulei de măsline și făină, apoi
așez pâinea pe diagonală și o mai las să se odihnească pentru aproximativ 15-20
de minute.
Am setat o temperatură ridicată de 220° pentru început și
din cauză că nu am un cuptor cu ventilație, pun sub grătar o altă tavă în care
adaug o ceașcă de apă foarte rece. Aceasta va crea o atmosferă umedă în interiorul
cuptorului și îi va permite pâinii să crească înainte de a forma crusta mult
așteptată.
Nu umblu deloc la cuptor pentru primele 20-25 de minute,
apoi scad temperatura la 180° și aștept cu nerăbdare încă vreo 20 de minute
până observ culoarea pe care mi-o doresc.
Abia mă pot abține să rup colțul minunat, dar e musai să o
învelesc în câteva prosoape și să o las să se răcorească în tihnă puțin.
Să aveți poftă!
Doamne parcă simt miros de pâine caldă! Ceva care nu ne îngrașă de bucuria pozei faci te rog?
RăspundețiȘtergereȘtiam că trebuia să fac pâine...nu ne rămăsese așa înțelegerea?!...:) Iartă-mă că ți-am răspuns atât de târziu din cauza calculatorului defect.
RăspundețiȘtergere