27 martie 2016

CIORBĂ DE BURTĂ


Eram destul de selectivă cu restaurantele unde puteam mânca o ciorbă de burtă pe gustul meu - fără mirosuri neplăcute sau cu gust de usturoi, dar, mai ales, nefiartă suficient. A fost un motiv în plus să îmi prepar singură o rețetă proprie după care vă puteți ghida fără să dați greș în caz că sunteți fan al acestui tip de ciorbă.


Ingrediente:

  • 1 kg burtă prefiartă fideluță
  • 1 rasol de vițel (500 gr.)
  • 1 ceapă
  • 1 păstârnac
  • 1 pătrunjel rădăcină
  • 3 morcovi
  • 5 gălbenușuri
  • 250 ml. smântână de gătit
  • sare după gust
  • 2 foi de dafin
  • ½ ardei gras (opțional)
  • 4 linguri de oțet

 Într-o oală de 5 litri pun să se fiarbă la foc mic rasolul de vițel pe care am preferat să îl cumpăr și cu puțină carne pe el. După câteva spumări, adaug puțină sare și legumele întregi. Le acopăr cu un capac și las focul aragazului la minim.

Am fost foarte surprinsă să văd că rasolul s-a fiert extrem de repede, în doar 40 de minute carnea fiind deja desprinsă de pe os.
Scot legumele și rasolul din ciorbă apoi completez cu puțină apă fierbinte.

Adaug fideluțele de burtă prefiartă și două foi de dafin, după care nu-mi rămâne de făcut decât să aștept până se vor pătrunde suficient.

Când burta este aproape gata, arunc în oală și câteva feliuțe de ardei gras roșu. Îmi place gustul acestuia foarte mult și va da ciorbei un plus de aromă deosebită.
Asezonez cu sare apoi adaug 4 linguri de oțet. O mai las 5 minute, opresc focul și dau ciorba deoparte.

Bat într-un castron încăpător cele 5 gălbenușuri cu smântâna de gătit apoi temperez amestecul cu 2 polonice de ciorbă pe care le încorporez foarte încet astfel încât să nu se taie.


Le răstorn cu grijă în oală în timp ce amestec încontinuu până ce va prinde culoarea mult așteptată și consistența potrivită.

O puteți servi după cum vă place alături de un ardei iute sau cu un surplus de smântână și oțet.


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu