Este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am
pregătit în ultimul timp. Prăjitura Stars Of The Night cu blat crocant de bezea
cu bucățele de nucă rumenită, cremă de vanilie și glazură de ciocolată a avut
un succes răsunător și este deja preferata prietenilor mei din lista cu
deserturi de casă de care ne-am bucurat împreună.
Ingrediente:
Blat de bezea cu nucă:
- 8 albușuri
- 200 gr. zahar
- 300 gr. nucă prăjită si tocată
- 1 fiolă esență vanilie-2 ml.
Cremă de vanilie:
- 8 gălbenușuri
- 800 ml. lapte
- 75 gr. amidon
- 200 gr. zahăr pudră
- 200 gr. unt
- 2 fiole esență vanilie
Blat de biscuiți:
- 250 gr. biscuiți Petit Beurre
- 100 ml. lapte
Glazură de ciocolată:
- 300 gr. ciocolată
- 150 ml. frișcă lichidă
- 50 gr. unt
Pentru decor:
- 100 gr. nuci tocate
Pentru început separ ouăle și bat spumă albușurile cu un
praf de sare.
Adaug zahărul în ploaie și bat bezeaua până devine tare și
lucioasă, iar zahărul s-a topit complet.
Încorporez ușor nuca tocată grosier cu un cuțit, rumenită
puțin și răcită bine înainte, apoi așez bezeaua pregătită într-o tavă tapetată
cu hârtie de copt și o întind uniform.
O voi da la cuptor pentru cel puțin o oră la 170° până
devine crocantă și are o culoare ușor arămie.
Între timp frec spumă untul moale pe care l-am lăsat la
temperatura camerei, adaug 100 gr. zahăr pudră și amestec bine cu un tel până
ce spuma crește puțin și se albește.
Încorporez diferența de zahăr pudră (100 gr.) în gălbenușuri
amestecând cu o lingură de lemn apoi adaug amidonul pregătit.
Dau în clocot laptele pe care îl torn ușor peste amestecul
de gălbenușuri, îl omogenizez rapid pentru a evita coagularea și îl răstorn
înapoi în cratiță ca să finalizez crema.
După doar câteva minute, cât să dea în clocot și să se
îngroașe, am obținut cea mai gustoasă și fină cremă din gălbenușuri de la ouă proaspete
de țară.
O las deoparte să se răcească cu o folie de celofan deasupra
pentru a nu prinde crustă cel puțin o oră în același timp cu blatul de bezea pe
care l-am lăsat în cuptor să se răcească complet.
Merită așteptarea pentru că după ce am încorporat crema rece
puțin câte puțin în spuma de unt și am adăugat esența de vanilie, a ieșit cea
mai bună cremă ”ever” pe care o puteți folosi atât la eclere, cremșnit, cât și la
orice alt tort de excepție.
O întind uniform peste blatul de bezea cu nucă, așez un rând
de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte și pregătesc glazura de ciocolată.
Topesc pe bain-marie ciocolata tocată mărunt împreună cu
frișca lichidă și un cubuleț de unt, apoi o torn deasupra prăjiturii și o
nivelez cu o spatulă.
Cât este încă moale, presar pe deasupra nucă tocată și o dau
la rece peste noapte.
Ce poate fi mai încântător decât să îți vezi prietenii că o
mănâncă direct din tavă simțindu-se ca acasă… Cu greu am reușit să o porționez
și să așez câteva bucățele pe o farfurie, ca să nu mai zic de lingurițele care
erau deja inutile :) …
Fotografia demonstrativă a fost făcută la final,
bineînțeles, din ultimele bucățele rămase pentru a doua zi.
Să aveți poftă!
Wow! Aproape uitasem de acest deliciu!o prăjitură cu ina!😇😘
RăspundețiȘtergere