4 septembrie 2016

PRĂJITURĂ STARS OF THE NIGHT


Este unul dintre cele mai bune deserturi pe care le-am pregătit în ultimul timp. Prăjitura Stars Of The Night cu blat crocant de bezea cu bucățele de nucă rumenită, cremă de vanilie și glazură de ciocolată a avut un succes răsunător și este deja preferata prietenilor mei din lista cu deserturi de casă de care ne-am bucurat împreună.


Ingrediente:
Blat de bezea cu nucă:

  • 8 albușuri
  • 200 gr. zahar
  • 300 gr. nucă prăjită si tocată
  • 1 fiolă esență vanilie-2 ml.

Cremă de vanilie:
  • 8 gălbenușuri
  • 800 ml. lapte
  • 75 gr. amidon
  • 200 gr. zahăr pudră
  • 200 gr. unt
  • 2 fiole esență vanilie

Blat de biscuiți:
  • 250 gr. biscuiți Petit Beurre
  • 100 ml. lapte

Glazură de ciocolată:
  • 300 gr. ciocolată
  • 150 ml. frișcă lichidă
  • 50 gr. unt

Pentru decor:
  • 100 gr. nuci tocate

Pentru început separ ouăle și bat spumă albușurile cu un praf de sare.
Adaug zahărul în ploaie și bat bezeaua până devine tare și lucioasă, iar zahărul s-a topit complet.

Încorporez ușor nuca tocată grosier cu un cuțit, rumenită puțin și răcită bine înainte, apoi așez bezeaua pregătită într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o întind uniform.


















O voi da la cuptor pentru cel puțin o oră la 170° până devine crocantă și are o culoare ușor arămie.


















Între timp frec spumă untul moale pe care l-am lăsat la temperatura camerei, adaug 100 gr. zahăr pudră și amestec bine cu un tel până ce spuma crește puțin și se albește.

Încorporez diferența de zahăr pudră (100 gr.) în gălbenușuri amestecând cu o lingură de lemn apoi adaug amidonul pregătit.


Dau în clocot laptele pe care îl torn ușor peste amestecul de gălbenușuri, îl omogenizez rapid pentru a evita coagularea și îl răstorn înapoi în cratiță ca să finalizez crema.

După doar câteva minute, cât să dea în clocot și să se îngroașe, am obținut cea mai gustoasă și fină cremă din gălbenușuri de la ouă proaspete de țară.


O las deoparte să se răcească cu o folie de celofan deasupra pentru a nu prinde crustă cel puțin o oră în același timp cu blatul de bezea pe care l-am lăsat în cuptor să se răcească complet.

Merită așteptarea pentru că după ce am încorporat crema rece puțin câte puțin în spuma de unt și am adăugat esența de vanilie, a ieșit cea mai bună cremă ”ever” pe care o puteți folosi atât la eclere, cremșnit, cât și la orice alt tort de excepție.


O întind uniform peste blatul de bezea cu nucă, așez un rând de biscuiți înmuiați foarte puțin în lapte și pregătesc glazura de ciocolată.


















Topesc pe bain-marie ciocolata tocată mărunt împreună cu frișca lichidă și un cubuleț de unt, apoi o torn deasupra prăjiturii și o nivelez cu o spatulă.

Cât este încă moale, presar pe deasupra nucă tocată și o dau la rece peste noapte.

Ce poate fi mai încântător decât să îți vezi prietenii că o mănâncă direct din tavă simțindu-se ca acasă… Cu greu am reușit să o porționez și să așez câteva bucățele pe o farfurie, ca să nu mai zic de lingurițele care erau deja inutile :) 

Fotografia demonstrativă a fost făcută la final, bineînțeles, din ultimele bucățele rămase pentru a doua zi.

Să aveți poftă! 

Un comentariu: