Personal, îmi era dor la întoarcerea din concediu de
chiflele pe care le făcusem deja de câteva ori în cuptorul cel nou cu
ventilație și m-am apucat rapid de pregătit câteva chifle pufoase și calde cu
susan presărat pe deasupra.
- 400 gr. făină
- 250 ml. lapte
- 1 linguriță sare
- ½ linguriță zahăr
- 10 gr. drojdie proaspătă
- 50 ml. ulei de măsline
- 1 lingură semințe de susan
Pregătesc rapid o maia din drojdie amestecată cu zahăr, două
linguri de apă călduță și o linguriță de făină, apoi o las deoparte 10-15
minute cât să se activeze drojdia și să facă bășicuțe.
Între timp cern făina într-un bol încăpător, adaug sarea cât
mai pe margine pentru a nu intra în contact direct cu maiaua și încălzesc
foarte puțin laptele, cât să nu fie fierbinte.
Fac o gaură în mijlocul făinii pregătite și adaug maiaua,
după care încep să torn laptele puțin câte puțin amestecând ușor cu mâna.
După ce am omogenizat bine aluatul, adaug uleiul de măsline
și continui frământatul până la încorporarea completă.
În acest moment presar puțină făină pe blatul de lucru, scot
aluatul din bol și îl mai frământ pentru cel puțin 10-15 minute, cât să devină
foarte compact și nelipicios, iar textura parcă are tendința cumva să facă
bule.
Îl încerc ușor apăsând cu un deget pentru a verifica dacă
revine la forma inițială și mă conving astfel că l-am frământat suficient.
Acum îl pun din nou în bol și îl acopăr cu câteva prosoape
pentru dospire.
După aproximativ o oră cât a stat la loc călduț, aluatul
și-a dublat volumul și este gata de modelat.
Îl împart în 8 părți cât de cât egale, apoi formez bilele
minunate trăgând foarte ușor aluatul din laterale către partea de dedesubt.
Le mai las să se odihnească în tavă timp de 20-25 de minute
cât să mai crească puțin și încing cuptorul la 220°.
În final, ung chiflele cu puțin lapte cu ajutorul unei
pensule și presar deasupra semințele de susan.
Dacă nu aveți cuptor cu ventilație, este indicat să puneți
într-o tavă pe fundul cuptorului o ceașcă cu apă rece sau 2-3 cuburi de gheață
pentru a se forma aburi și setați cuptorul la 240°.
Eu voi lăsa chiflele la copt cu setarea ventilatorului
pornită la 220° pentru aproximativ 15-17 minute după care le scot și aștept cu
greu să se răcorească puțin.
Vă garantez că nici la voi nu vor rezista până la micul
dejun dacă le preparați de cu seară…
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu