3 septembrie 2016

CHIFLE CU SUSAN


Vă sfătuiesc să pregătiți pâine acasă. Nimic nu se compară cu mirosul proaspăt de pâine caldă ce adună familia și prietenii aproape. Este un prilej foarte potrivit pentru a vă bucura împreună de acest miros inconfundabil care vă va umple bucătăria, iar satisfacția de a rupe cu mâna o bucată de pâine aburindă cu coaja crocantă și miezul pufos este greu de descris în cuvinte.

Personal, îmi era dor la întoarcerea din concediu de chiflele pe care le făcusem deja de câteva ori în cuptorul cel nou cu ventilație și m-am apucat rapid de pregătit câteva chifle pufoase și calde cu susan presărat pe deasupra.


Ingrediente:

  • 400 gr. făină
  • 250 ml. lapte
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță zahăr
  • 10 gr. drojdie proaspătă
  • 50 ml. ulei de măsline
  • 1 lingură semințe de susan






Pregătesc rapid o maia din drojdie amestecată cu zahăr, două linguri de apă călduță și o linguriță de făină, apoi o las deoparte 10-15 minute cât să se activeze drojdia și să facă bășicuțe.


Între timp cern făina într-un bol încăpător, adaug sarea cât mai pe margine pentru a nu intra în contact direct cu maiaua și încălzesc foarte puțin laptele, cât să nu fie fierbinte.

Fac o gaură în mijlocul făinii pregătite și adaug maiaua, după care încep să torn laptele puțin câte puțin amestecând ușor cu mâna.


După ce am omogenizat bine aluatul, adaug uleiul de măsline și continui frământatul până la încorporarea completă.

În acest moment presar puțină făină pe blatul de lucru, scot aluatul din bol și îl mai frământ pentru cel puțin 10-15 minute, cât să devină foarte compact și nelipicios, iar textura parcă are tendința cumva să facă bule.

Îl încerc ușor apăsând cu un deget pentru a verifica dacă revine la forma inițială și mă conving astfel că l-am frământat suficient.

Acum îl pun din nou în bol și îl acopăr cu câteva prosoape pentru dospire.

După aproximativ o oră cât a stat la loc călduț, aluatul și-a dublat volumul și este gata de modelat.


Îl împart în 8 părți cât de cât egale, apoi formez bilele minunate trăgând foarte ușor aluatul din laterale către partea de dedesubt.


Le mai las să se odihnească în tavă timp de 20-25 de minute cât să mai crească puțin și încing cuptorul la 220°.

În final, ung chiflele cu puțin lapte cu ajutorul unei pensule și presar deasupra semințele de susan.


Dacă nu aveți cuptor cu ventilație, este indicat să puneți într-o tavă pe fundul cuptorului o ceașcă cu apă rece sau 2-3 cuburi de gheață pentru a se forma aburi și setați cuptorul la 240°.

Eu voi lăsa chiflele la copt cu setarea ventilatorului pornită la 220° pentru aproximativ 15-17 minute după care le scot și aștept cu greu să se răcorească puțin.

Vă garantez că nici la voi nu vor rezista până la micul dejun dacă le preparați de cu seară…


















Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu