Eu nu rezist niciodată în fața unei farfurii pline cu
dovlecei pane însoțiți din belșug de nelipsitul mujdei de usturoi și iaurt.
Mănânc până la ultima bucățică, iar a doua zi mă gândesc cu poftă la cât de buni
au fost și mă abțin cu greu să mai pregătesc o porție, de teamă să nu mă
plictisesc de această gustare foarte sățioasă pe care o poate prepara oricine
foarte ușor.
- 2 dovlecei- 500 gr.
- 2 ouă
- 80 gr. făină
- ½ linguriță sare
- ½ linguriță oregano
- 2 căței de usturoi
- ½ linguriță oțet
- 2 linguri ulei măsline
- 3 linguri iaurt
Pregătesc dovleceii pe care îi tai în rondele mai grosuțe de
aproximativ 5-6 mm., îi presar cu puțină sare și îi las puțin să se scurgă pe o
farfurie în care am așezat dedesubt un prosop de hârtie.
Bat cele două ouă cu un praf de sare, apoi pun într-un bol separat
făina și o jumătate de linguriță de oregano uscat.
Tamponez bine feliile de dovlecel care au eliminat o grămadă
de apă, după care le iau una câte una și le tăvălesc prin făină și ou bătut,
repetând operațiunea pentru o crustă cât mai consistentă.
Le prăjesc în tigaia de fontă pe care am așezat-o pe ochiul
mediu al aragazului la foc minim până se pătrund ușor și capătă o culoare arămie.
Pentru mujdei, pisez foarte bine usturoiul într-un mojar cu
puțină sare, picur câțiva stropi de oțet pentru a-i mai lua din iuțeală, apoi
adaug încet două linguri de ulei de măsline amestecând mereu până obțin un soi
de maioneză.
La final adaug cele trei linguri de iaurt și îl omogenizez
bine.
Au ieșit, într-adevăr, două porții generoase, dar a mea a fost
puțin mai mare…
Să aveți poftă!
Cea mai gustoasa rețetă de sezon!
RăspundețiȘtergere