28 iulie 2016

DOVLECEI PANE CU MUJDEI DE USTUROI ȘI IAURT


Eu nu rezist niciodată în fața unei farfurii pline cu dovlecei pane însoțiți din belșug de nelipsitul mujdei de usturoi și iaurt. Mănânc până la ultima bucățică, iar a doua zi mă gândesc cu poftă la cât de buni au fost și mă abțin cu greu să mai pregătesc o porție, de teamă să nu mă plictisesc de această gustare foarte sățioasă pe care o poate prepara oricine foarte ușor.


Ingrediente:
  • 2 dovlecei- 500 gr.
  • 2 ouă
  • 80 gr. făină
  • ½ linguriță sare
  • ½ linguriță oregano
  • 2 căței de usturoi
  • ½ linguriță oțet
  • 2 linguri ulei măsline
  • 3 linguri iaurt





Pregătesc dovleceii pe care îi tai în rondele mai grosuțe de aproximativ 5-6 mm., îi presar cu puțină sare și îi las puțin să se scurgă pe o farfurie în care am așezat dedesubt un prosop de hârtie.

Bat cele două ouă cu un praf de sare, apoi pun într-un bol separat făina și o jumătate de linguriță de oregano uscat.


Tamponez bine feliile de dovlecel care au eliminat o grămadă de apă, după care le iau una câte una și le tăvălesc prin făină și ou bătut, repetând operațiunea pentru o crustă cât mai consistentă.

Le prăjesc în tigaia de fontă pe care am așezat-o pe ochiul mediu al aragazului la foc minim până se pătrund ușor și capătă o culoare arămie.

Pentru mujdei, pisez foarte bine usturoiul într-un mojar cu puțină sare, picur câțiva stropi de oțet pentru a-i mai lua din iuțeală, apoi adaug încet două linguri de ulei de măsline amestecând mereu până obțin un soi de maioneză.

La final adaug cele trei linguri de iaurt și îl omogenizez bine.

Au ieșit, într-adevăr, două porții generoase, dar a mea a fost puțin mai mare…
Să aveți poftă!

Un comentariu: