O friptură reușită nu are nevoie întotdeauna de prea multe
ingrediente pentru a avea o savoare care să pună în valoare bucățica de carne
din farfurie. Cu doar câteva plante aromatice putem obține un preparat deosebit
care să ne fie pe plac alături de garnitura potrivită și sosul preferat.
Pulpa de miel la tavă cu graten de cartofi dulci este una
din rețetele pe care le ador în orice perioadă a anului, mai ales că în zilele
de Paști abia apuci să te bucuri de ea din cauza nenumăratelor preparate de
sărbătoare de pe masă.
Ingrediente:
- 1 pulpă de miel (700 gr.)
- 3 căței de usturoi
- rozmarin, salvie, cimbru
- ulei de măsline
- 250 ml. vin alb
Pentru cartofii gratinați:
- 1 cartof dulce
- 250 ml. smântână de gătit
- sare, piper, praf de chili
- 1 cățel de usturoi
- cimbru, salvie
- 50 gr. cheddar
Încep cu pulpa de miel pe care o ung cu puțin ulei și o
asezonez cu sare și piper.
Mărunțesc plantele aromatice cât pot de mult, zdrobesc 2
căței de usturoi pe care îl toc, de asemenea foarte mărunt și îl pasez ușor cu
latul cuțitului pe tocător împreună cu verdețurile pregătite.
Masez bucata de carne cu amestecul astfel obținut pentru
a-și lua toate aromele minunate, apoi o pun într-o tavă și o bag în cuptorul
încins în prealabil la 210° pentru aproximativ 20 de minute.
Folosesc această procedură pentru o rumenire rapidă care să
păstreze în interiorul pulpei sucurile delicioase care vor menține frăgezimea
cărnii pe toată durata gătirii lente și îndelungate ce va urma.
Scot tava din cuptor, adaug cățelul de usturoi rămas tăiat
feliuțe, câteva crenguțe de rozmarin, un pahar de vin alb și un pahar de apă.
Scad temperatura cuptorului la 150°, acopăr tava cu o folie
de aluminiu și o introduc iarăși la cuptor pentru cel puțin 2 ore.
Din când în când o mai stropesc și pe deasupra cu lichidul
din tavă, iar în ultima jumătate de oră scot folia și las carnea să se
rumenească frumos.
Pentru cartofii gratinați tai rondele cât mai subțiri
cartoful dulce curățat, le stropesc cu puțin ulei de măsline și presar peste
ele sare, piper și un praf generos de chili măcinat.
Pun într-un ibric smântâna de gătit, o încălzesc ușor și
infuzez în ea 2 frunze de salvie, 1 cățel de usturoi și 2 crenguțe de cimbru
proaspăt.
Folosesc un vas foarte mic de sticlă termorezistentă pe care
îl ung bine cu puțin ulei de măsline, așez în straturi rondelele de cartofi
peste care torn smântâna aromatizată, apoi pun deasupra bucățele tocate de
cheddar.
Acopăr vasul cu folie de aluminiu și îl dau la cuptor
alături de miel pentru cel puțin 30 de minute.
Estimez timpul de așa natură încât să scot cartofii cu
câteva minute înainte pentru a se odihni puțin.
După ce scot pulpa și o dezosez foarte ușor, am timp să
aprind grilul care să gratineze ușor cartofii pentru 3-4 minute înainte de
servire.
Lângă un sos de iaurt cu mentă și cu 2-3 stropi de sos din
tavă picurați peste friptură, veți fi foarte încântați de pulpa de miel la tavă
cu graten de cartofi dulci, credeți-mă.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu