4 iulie 2016

PULPĂ DE MIEL LA TAVĂ CU GRATEN DE CARTOFI DULCI


O friptură reușită nu are nevoie întotdeauna de prea multe ingrediente pentru a avea o savoare care să pună în valoare bucățica de carne din farfurie. Cu doar câteva plante aromatice putem obține un preparat deosebit care să ne fie pe plac alături de garnitura potrivită și sosul preferat.

Pulpa de miel la tavă cu graten de cartofi dulci este una din rețetele pe care le ador în orice perioadă a anului, mai ales că în zilele de Paști abia apuci să te bucuri de ea din cauza nenumăratelor preparate de sărbătoare de pe masă.


Ingrediente:

  • 1 pulpă de miel (700 gr.)
  • 3 căței de usturoi
  • rozmarin, salvie, cimbru
  • ulei de măsline
  • 250 ml. vin alb

Pentru cartofii gratinați:
  • 1 cartof dulce
  • 250 ml. smântână de gătit
  • sare, piper, praf de chili
  • 1 cățel de usturoi
  • cimbru, salvie
  • 50 gr. cheddar

Încep cu pulpa de miel pe care o ung cu puțin ulei și o asezonez cu sare și piper.

Mărunțesc plantele aromatice cât pot de mult, zdrobesc 2 căței de usturoi pe care îl toc, de asemenea foarte mărunt și îl pasez ușor cu latul cuțitului pe tocător împreună cu verdețurile pregătite.


Masez bucata de carne cu amestecul astfel obținut pentru a-și lua toate aromele minunate, apoi o pun într-o tavă și o bag în cuptorul încins în prealabil la 210° pentru aproximativ 20 de minute.


Folosesc această procedură pentru o rumenire rapidă care să păstreze în interiorul pulpei sucurile delicioase care vor menține frăgezimea cărnii pe toată durata gătirii lente și îndelungate ce va urma.
Scot tava din cuptor, adaug cățelul de usturoi rămas tăiat feliuțe, câteva crenguțe de rozmarin, un pahar de vin alb și un pahar de apă.


Scad temperatura cuptorului la 150°, acopăr tava cu o folie de aluminiu și o introduc iarăși la cuptor pentru cel puțin 2 ore.
Din când în când o mai stropesc și pe deasupra cu lichidul din tavă, iar în ultima jumătate de oră scot folia și las carnea să se rumenească frumos.

Pentru cartofii gratinați tai rondele cât mai subțiri cartoful dulce curățat, le stropesc cu puțin ulei de măsline și presar peste ele sare, piper și un praf generos de chili măcinat.


Pun într-un ibric smântâna de gătit, o încălzesc ușor și infuzez în ea 2 frunze de salvie, 1 cățel de usturoi și 2 crenguțe de cimbru proaspăt.


Folosesc un vas foarte mic de sticlă termorezistentă pe care îl ung bine cu puțin ulei de măsline, așez în straturi rondelele de cartofi peste care torn smântâna aromatizată, apoi pun deasupra bucățele tocate de cheddar.

Acopăr vasul cu folie de aluminiu și îl dau la cuptor alături de miel pentru cel puțin 30 de minute.
Estimez timpul de așa natură încât să scot cartofii cu câteva minute înainte pentru a se odihni puțin.

După ce scot pulpa și o dezosez foarte ușor, am timp să aprind grilul care să gratineze ușor cartofii pentru 3-4 minute înainte de servire.

















Lângă un sos de iaurt cu mentă și cu 2-3 stropi de sos din tavă picurați peste friptură, veți fi foarte încântați de pulpa de miel la tavă cu graten de cartofi dulci, credeți-mă.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu