1 iulie 2016

PANNA COTTA CU JELEU DE CĂPȘUNI


Fină și catifelată, panna cotta este, din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos și ușor desert pe care îl putem realiza acasă, oricare ar fi aromele delicate cu care ne hotărâm să o înnobilăm.
Avem nevoie decât de puțină răbdare și exactitate în stabilirea cantităților în funcție de câte porții ne dorim, precum și de puțină atenție astfel încât să nu distrugem gelatina care este cu siguranță secretul acestei rețete.


Ingrediente:
  • 350 ml. frișcă lichidă
  • 100 ml. lapte
  • 2 linguri zahăr pudră cu aromă de  vanilie
  • 200 gr. căpșuni
  • 2 linguri zeamă de lămâie
  • 150 ml. apă
  • 200 gr. zahăr
  • 20 gr. gelatină (2 plicuri)





Am pus de cu seară căpșunile stropite cu 2 linguri de zeamă de lămâie într-o farfurie cu 200 de grame de zahăr. Au lăsat o grămadă de sirop pe care sunt gata să îl folosesc la jeleul meu aromat de astăzi.

Răstorn căpșunile cu tot cu sirop într-o crăticioară micuță, adaug 150 ml. apă și le dau în fiert pentru 5-10 minute la foc mic.

Pun vasul deoparte și strecor tot lichidul într-o cană gradată pasând foarte ușor și căpșunile moi.

Iau 10 grame de gelatină pe care o hidratez pentru 5 minute în două linguri de apă rece, apoi o dizolv în siropul de căpșuni pe care l-am lăsat să se mai răcească puțin - atenție să nu fie fierbinte, și torn compoziția în paharele deja pregătite.

Le bag în frigider pentru cel puțin o jumătate de oră, cât să se închege pe jumătate, apoi le scot și pun deasupra câteva bucățele de căpșuni, evitând astfel scufundarea în lichid a acestora.


Pentru panna cotta pun la încălzit într-un vas frișca lichidă împreună cu laptele și 2 linguri de zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Le încălzesc puțin, apoi dizolv în lichidul călduț celălalt plic de gelatină pe care l-am hidratat deja pentru câteva minute în apă rece.

Las vasul deoparte să se răcorească foarte bine pentru cel puțin două ore, cât se va întări complet jeleul de căpșuni la frigider, apoi torn lichidul foarte - foarte ușor peste jeleu și dau paharele la rece.

După 2-3 ore desertul meu este deja gata de a fi răsturnat și îl putem servi alături de căpșuni proaspete și sos dulce de căpșuni.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu