Pregătesc destul de des pește și îmi era tare dor de acest
file de șalău pe care o să-l fac astăzi pane cu mult sos de lămâie și
pătrunjel, spaghete de dovlecel și rondele de ceapă pane - pentru că tot mi-a
rămas niște aluat foarte gustos pe care nu mă îndur să-l irosesc.
Nu este deloc complicat, se prepară foarte rapid și chiar
dacă nu aveți la îndemână cidru de mere, folosiți bere sau apă minerală rece cu
același rezultat de succes.
- 1 buc. file de șalău- 450 gr.
- 1 lingură verdețuri și condimente pentru pește
- ½ linguriță curry
- un praf de sare și piper alb
- 1 ou
- 150 ml. cidru de mere
- 3-4 linguri de făină
- 1 lămâie
- 1 linguriță unt
- 1 legătură pătrunjel
Pentru început spăl fileul de șalău și îl usuc foarte bine
cu 2 prosoape de hârtie. Îl tai în patru bucăți apoi îl condimentez cu un praf
de sare, piper alb și o cantitate generoasă de verdețuri și condimente pentru
pește - Nouvelle Cousine de la Kotanyi îmi place foarte mult pentru că are
coajă de lămâie, mentă, și multe alte verdețuri care se potrivesc foarte bine
cu peștele meu.
Storc din loc în loc câțiva stropi de zeamă de lămâie peste
bucățile deja pregătite și le las deoparte cât prepar aluatul de pane.
Bat oul cu un praf de sare, adaug 2 linguri de făină și torn
încet cidrul de mere rece. În funcție de cât de gros mi-l doresc, mai pun o
lingură de făină combinată cu praful de curry (pentru un plus de aromă și gust)
și obțin un aluat puțin mai gros decât cel de clătite.
Încing o tigaie cu mult ulei de rapiță, dau bucățile de
șalău prin făină, apoi prin aluat și le pun cu grijă în uleiul fierbinte.
Le las să se rumenească bine pe ambele părți și le scot pe
un prosop de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
Cum spuneam, mi-a mai rămas puțin aluat, așa încât curăț imediat
o ceapă măricică și o toc rondele pe care le dau, de asemenea, prin aluat, apoi
le scot lângă pește.
Pregătesc spaghetele de dovlecel cu un curățător de legume,
le condimentez cu un strop de sare și le sotez rapid, pentru câteva secunde
într-o tigaie cu o lingură de ulei de măsline.
Le dau deoparte, pun peste uleiul de măsline 3-4 linguri cu
zeamă de lămâie, adaug cubulețul de unt și o mână de pătrunjel verde tocat
mărunt care desăvârșește sosul de lămâie ce va acoperi o felie foarte
apetisantă de pește pane.
Și rondelele de ceapă pane au fost binevenite în farfurie,
cu atât mai mult că au fost crocante și destul de puține la cât de bune erau…
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu