24 iulie 2016

TARTĂ CU CIOCOLATĂ


Mâncarea este un excelent mijlocitor între oameni. Fie ea aperitiv, ciorbă sau desert, este un prilej minunat de a împărtăși la o masă amintiri, întâmplări sau alte impresii, mai ales când cei alături de care te bucuri vin de pe diverse meleaguri ale țării.

Emoția care m-a cuprins cu doar câteva zile înainte de a-mi revedea într-o minunată locație de la Arieșeni colegii de liceu pe care nu i-am întâlnit de 28 de ani, a fost maximă și nu puteam rata ocazia de a-i surprinde cu ceva dulce pregătit de mine cu multă pasiune.

Mi-a fost greu să mă decid ce să fac astfel încât să satisfac toate gusturile, necunoscute de mine bineînțeles, dar au câștigat multicolorele macarons umplute cu diverse creme, checul cu fructe confiate și glazură de lămâie și, desigur, tarta cu ciocolată pe care nu o poate refuza nimeni.


Toate bucatele savurate împreună, de la pâinea cu ceapă și slănină afumată pregătită la grătar, grătarul pregătit spre final sub umbrelă din cauza ploii, pâinea țărănească de o jumătate de metru adusă de Moni de la Oradea, brânzica, ouăle bio sau legumele din grădină aduse de colegi, cârnații virșli din carne de capră gustați pentru prima oară cu această ocazie, pălinca, vișinata, sau vinul de casă, până la drob și deliciosul gulaș pregătit de Dana, toate au avut un gust de excepție pe care l-am savurat din plin cu tot sufletul meu plin de încântare, emoție și sensibilitate nerostită.

Sigur am uitat să menționez ceva care să nu mă fi impresionat prin gust, calitate sau companie deosebit de plăcută, dar subiectul acestei postări se vrea a fi o părticică din remember-ul unui week-end minunat pentru care le mulțumesc colegilor mei, mai ales după aprecierile deserturilor pregătite printre care s-a aflat și tarta de mai jos.


Ingrediente:
Pentru aluat:

  • 300 gr. făină
  • 150 gr. unt
  • 50 gr. zahăr pudră
  • 15 gr. cacao
  • 1 praf de sare
  • 1 praf de cardamom
  • 1 praf nucșoară
  • 2 gălbenușuri

Pentru cremă:
  • 400 gr. ciocolată
  • 175 ml. frișcă lichidă
  • 175 ml. lapte
  • 2 gălbenușuri
  • 50 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie
  • 50 ml. lichior de ciocolată

Primul pas pe care îl fac este să pregătesc aluatul pentru tartă.
Pun într-un robot făina cernută împreună cu un praf de sare, pudra de cacao, zahărul pudră, nucșoara și un praf de cardamom.

Adaug untul foarte rece tăiat cubulețe și cele două gălbenușuri după care le mixez împreună preț de câteva secunde, cât să obțin un amestec nisipos.

Torn 2-3 linguri de apă și mai amestec de câteva ori până ce aluatul începe să se lege.

Îl răstorn pe o folie de plastic încercând să formez o bilă compactă pe care o aplatizez puțin și o las învelită la frigider timp de cel puțin o jumătate de oră.

După ce s-a odihnit suficient, scot coca și o așez cu multă răbdare în tava specială pentru a obține aceeași grosime atât în partea de jos, cât și pe margine.

O înțep din loc în loc cu o furculiță pentru a nu se umfla la copt, apoi o mai dau la frigider pentru 15 minute.


Între timp încing cuptorul la 180° și pregătesc boabele de orez pe care le păstrez special pentru coptul tartelor.

Iau o hârtie de copt pe care o așez peste aluat, răstorn orezul și bag tarta în cuptor pentru 15 minute, după care dau orezul deoparte și mai las crusta la copt pentru 20 de minute la 170°.


Îmi dau seama că este gata imediat ce începe să se desprindă de margini, moment în care opresc aragazul și o las la răcit în tavă pentru cel puțin o oră.

Între timp frec cele două gălbenușuri pregătite pentru cremă cu zahărul pudră și torn peste ele amestecul de lapte și frișcă pe care le-am dat în clocot.
















Amestec încontinuu pentru a nu se coagula, apoi răstorn în bol cubulețele de ciocolată.


Le omogenizez încet până se topesc uniform și obțin o cremă foarte fină și consistentă peste care mai adaug 50 de mililitri de lichior de ciocolată.

Răstorn crema în crusta de tartă care este deja răcită și pusă pe un suport, apoi o dau la rece pentru cel puțin două-trei ore.


Cu greu te poți abține să nu tai o felie de nerăbdare pentru a simți gustul cremos și aromat de ciocolată, dar numai gândul că am fost alături de prieteni și am pregătit-o special pentru ei, m-a reținut să nu o savurez singură.

Așa încât, dragii mei, vă aștept la încă o felie de tartă! Iar la anul, vedem noi cu ce ne mai delectăm la desert…

Să aveți poftă!

Un comentariu:

  1. daaaa, dar in realitate e muuult mai bun decat in poza! Un deliciu, iar prima editie, nerevizuita, a avut mai multe like-uri, de cat de savurat a fost.
    pentru anul viitor ai de creat ceva, mai ceva ca asta1
    multumim !

    RăspundețiȘtergere