Mâncarea este un excelent mijlocitor între oameni. Fie ea
aperitiv, ciorbă sau desert, este un prilej minunat de a împărtăși la o masă
amintiri, întâmplări sau alte impresii, mai ales când cei alături de care te
bucuri vin de pe diverse meleaguri ale țării.
Emoția care m-a cuprins cu doar câteva zile înainte de a-mi
revedea într-o minunată locație de la Arieșeni colegii de liceu pe care nu i-am
întâlnit de 28 de ani, a fost maximă și nu puteam rata ocazia de a-i surprinde
cu ceva dulce pregătit de mine cu multă pasiune.
Mi-a fost greu să mă decid ce să fac astfel încât să
satisfac toate gusturile, necunoscute de mine bineînțeles, dar au câștigat
multicolorele macarons umplute cu diverse creme, checul cu fructe confiate și glazură de lămâie și, desigur, tarta cu ciocolată pe care nu o poate refuza
nimeni.
Toate bucatele savurate împreună, de la pâinea cu ceapă și
slănină afumată pregătită la grătar, grătarul pregătit spre final sub umbrelă
din cauza ploii, pâinea țărănească de o jumătate de metru adusă de Moni de la
Oradea, brânzica, ouăle bio sau legumele din grădină aduse de colegi, cârnații
virșli din carne de capră gustați pentru prima oară cu această ocazie, pălinca,
vișinata, sau vinul de casă, până la drob și deliciosul gulaș pregătit de Dana,
toate au avut un gust de excepție pe care l-am savurat din plin cu tot sufletul
meu plin de încântare, emoție și sensibilitate nerostită.
Sigur am uitat să menționez ceva care să nu mă fi
impresionat prin gust, calitate sau companie deosebit de plăcută, dar subiectul
acestei postări se vrea a fi o părticică din remember-ul unui week-end minunat
pentru care le mulțumesc colegilor mei, mai ales după aprecierile deserturilor
pregătite printre care s-a aflat și tarta de mai jos.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 300 gr. făină
- 150 gr. unt
- 50 gr. zahăr pudră
- 15 gr. cacao
- 1 praf de sare
- 1 praf de cardamom
- 1 praf nucșoară
- 2 gălbenușuri
Pentru cremă:
- 400 gr. ciocolată
- 175 ml. frișcă lichidă
- 175 ml. lapte
- 2 gălbenușuri
- 50 gr. zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 50 ml. lichior de ciocolată
Primul pas pe care îl fac este să pregătesc aluatul pentru
tartă.
Pun într-un robot făina cernută împreună cu un praf de sare,
pudra de cacao, zahărul pudră, nucșoara și un praf de cardamom.
Adaug untul foarte rece tăiat cubulețe și cele două
gălbenușuri după care le mixez împreună preț de câteva secunde, cât să obțin un
amestec nisipos.
Torn 2-3 linguri de apă și mai amestec de câteva ori până ce
aluatul începe să se lege.
Îl răstorn pe o folie de plastic încercând să formez o bilă
compactă pe care o aplatizez puțin și o las învelită la frigider timp de cel
puțin o jumătate de oră.
După ce s-a odihnit suficient, scot coca și o așez cu multă
răbdare în tava specială pentru a obține aceeași grosime atât în partea de jos,
cât și pe margine.
O înțep din loc în loc cu o furculiță pentru a nu se umfla
la copt, apoi o mai dau la frigider pentru 15 minute.
Între timp încing cuptorul la 180° și pregătesc boabele de
orez pe care le păstrez special pentru coptul tartelor.
Iau o hârtie de copt pe care o așez peste aluat, răstorn
orezul și bag tarta în cuptor pentru 15 minute, după care dau orezul deoparte
și mai las crusta la copt pentru 20 de minute la 170°.
Îmi dau seama că este gata imediat ce începe să se desprindă
de margini, moment în care opresc aragazul și o las la răcit în tavă pentru cel
puțin o oră.
Între timp frec cele două gălbenușuri pregătite pentru cremă
cu zahărul pudră și torn peste ele amestecul de lapte și frișcă pe care le-am
dat în clocot.
Amestec încontinuu pentru a nu se coagula, apoi răstorn în
bol cubulețele de ciocolată.
Le omogenizez încet până se topesc uniform și obțin o cremă
foarte fină și consistentă peste care mai adaug 50 de mililitri de lichior de
ciocolată.
Răstorn crema în crusta de tartă care este deja răcită și
pusă pe un suport, apoi o dau la rece pentru cel puțin două-trei ore.
Cu greu te poți abține să nu tai o felie de nerăbdare pentru
a simți gustul cremos și aromat de ciocolată, dar numai gândul că am fost
alături de prieteni și am pregătit-o special pentru ei, m-a reținut să nu o
savurez singură.
Așa încât, dragii mei, vă aștept la încă o felie de tartă!
Iar la anul, vedem noi cu ce ne mai delectăm la desert…
Să aveți poftă!
daaaa, dar in realitate e muuult mai bun decat in poza! Un deliciu, iar prima editie, nerevizuita, a avut mai multe like-uri, de cat de savurat a fost.
RăspundețiȘtergerepentru anul viitor ai de creat ceva, mai ceva ca asta1
multumim !