Am mâncat lava cake de foarte multe ori și de fiecare dată
eram plăcut surprinsă de șiroiul gros și decadent al ciocolatei care se revărsa
parcă în mod special pentru plăcerea mea nestăvilită de a gusta cu nesaț prima
linguriță plină cu blat, cremă de ciocolată și înghețată.
Îmi imaginam, pe atunci, că acel cineva care pregătise
prăjitura, pusese separat în interiorul ei bucăți de ciocolată sau o cremă de
ciocolată care urma să se topească în cuptor și să fie descoperită de
pofticioșii ca mine care nici măcar nu erau curioși să afle rețeta.
De atunci m-am mai documentat puțin și sunt câteva metode la
fel de reușite, însă azi vă prezint ultima variantă pe care o încerc destul de
des și se prepară foarte rapid - în doar o jumătate de oră, cu tot cu coacere.
- 100 gr. ciocolată 45% cacao
- 40 gr. ciocolată amăruie 75% cacao
- 60 gr. unt
- 1 păstaie de vanilie
- 2 ouă
- 2 linguri zahăr pudră
- 1 lingură rasă făină
Cât timp se topește ciocolata împreună cu untul la
bain-marie, pregătesc 2 vase ramekin (surprinzătoarele vase din ceramică ce
rezistă până la cel puțin 250° C) pe care le ung cu unt și le tapetez cu zahăr
pudră.
Mixez foarte bine cele două ouă pregătite cu zahărul pudră,
adaug semințele de la o păstaie de vanilie și încorporez în amestecul obținut
ciocolata călduță.
La final presar făina și mai amestec de câteva ori cu o
spatulă.
Împart compoziția în cele două boluri speciale, le așez pe o
tavă de copt și le pun în cuptorul încins la 180° C pentru 12 minute.
Sunt gata când observ că s-a format crusta de deasupra și nu
mai sunt la fel de lucioase ca la început.
Las prăjiturelele deoparte doar pentru 2 minute, cât să
pregătesc farfuriuțele în care o să pun și câte două cupe de înghețată cu
vanilie și caramel, nelipsite de lângă acest deosebit desert.
Urmează momentul mult așteptat în care răstorn lava cake pe
farfurie și o crestez pentru degustare.
Este o explozie de ciocolată fierbinte,
într-adevăr, care cucerește și cele mai pretențioase gusturi, prin urmare vă
recomand să o încercați acasă cu curaj.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu