13 septembrie 2016

LAVA CAKE


Am mâncat lava cake de foarte multe ori și de fiecare dată eram plăcut surprinsă de șiroiul gros și decadent al ciocolatei care se revărsa parcă în mod special pentru plăcerea mea nestăvilită de a gusta cu nesaț prima linguriță plină cu blat, cremă de ciocolată și înghețată.

Îmi imaginam, pe atunci, că acel cineva care pregătise prăjitura, pusese separat în interiorul ei bucăți de ciocolată sau o cremă de ciocolată care urma să se topească în cuptor și să fie descoperită de pofticioșii ca mine care nici măcar nu erau curioși să afle rețeta.

De atunci m-am mai documentat puțin și sunt câteva metode la fel de reușite, însă azi vă prezint ultima variantă pe care o încerc destul de des și se prepară foarte rapid - în doar o jumătate de oră, cu tot cu coacere.


Ingrediente:
  • 100 gr. ciocolată 45% cacao
  • 40 gr. ciocolată amăruie 75% cacao
  • 60 gr. unt
  • 1 păstaie de vanilie
  • 2 ouă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 lingură rasă făină






Cât timp se topește ciocolata împreună cu untul la bain-marie, pregătesc 2 vase ramekin (surprinzătoarele vase din ceramică ce rezistă până la cel puțin 250° C) pe care le ung cu unt și le tapetez cu zahăr pudră.

Mixez foarte bine cele două ouă pregătite cu zahărul pudră, adaug semințele de la o păstaie de vanilie și încorporez în amestecul obținut ciocolata călduță.


















La final presar făina și mai amestec de câteva ori cu o spatulă.


Împart compoziția în cele două boluri speciale, le așez pe o tavă de copt și le pun în cuptorul încins la 180° C pentru 12 minute.


Sunt gata când observ că s-a format crusta de deasupra și nu mai sunt la fel de lucioase ca la început.


Las prăjiturelele deoparte doar pentru 2 minute, cât să pregătesc farfuriuțele în care o să pun și câte două cupe de înghețată cu vanilie și caramel, nelipsite de lângă acest deosebit desert.

Urmează momentul mult așteptat în care răstorn lava cake pe farfurie și o crestez pentru degustare.


Este o explozie de ciocolată fierbinte, într-adevăr, care cucerește și cele mai pretențioase gusturi, prin urmare vă recomand să o încercați acasă cu curaj.
Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu