20 septembrie 2016

LEMON CURD


Probabil v-ați întrebat deseori ce este lemon curd și cât de greu se prepară. Ei bine, este o cremă lesne de pregătit pe care o puteți asocia cu foarte multe deserturi din bezea, torturi cu frișcă și diverse tipuri de fructe sau brioșe pufoase cu vanilie sau lămâie.

Nu conține făină ori amidon și se face folosind doar gălbenușuri sau ouă întregi, unt, zahăr, coajă rasă și suc de lămâie din belșug, acesta, fiind unul dintre motivele pentru care crema este foarte intensă, răcoritoare și fină, neputând fi consumată ca atare, ci doar în combinație cu un alt desert potrivit, în funcție de preferințele fiecăruia.


Ingrediente:
  • 3 ouă
  • 100 ml. zeamă de lămâie
  • 120 gr. zahăr
  • 1 lingură coajă de lămâie rasă
  • 60 gr. unt










Amestec într-un bol de inox cele trei ouă, împreună cu zahărul și zeama de lămâie.


Între timp încălzesc puțină apă într-un vas separat pe care îl folosesc pentru bain-marie și așez deasupra bolul cu ouăle bătute astfel încât să creez baia de aburi de care am nevoie.

Schimb telul cu o spatulă și amestec în mod constant timp de câteva minute pentru a împiedica o coagulare nedorită a amestecului meu de ouă.

Crema este gata când începe să se îngroașe, iar urma lăsată de degetul trecut pe spatulă sau pe dosul unei linguri trecute prin cremă rămâne curată.


Pentru cine are un termometru special, temperatura optimă a cremei ar trebui să fie în acest moment undeva la 70° C, când albumina se coagulează și leagă compoziția, iar consistența este similară cu cea a smântânii sau a unui sos olandez. Trebuie foarte multă atenție, deoarece o temperatură prea ridicată poate tăia crema, dându-i un aspect brânzit de nedorit.

Dau bolul deoparte, apoi adaug untul tăiat cubulețe și coaja de lămâie rasă cât mai fin.


Le încorporez bine de tot, așez deasupra o folie de celofan pentru a nu prinde pojghiță și las crema deoparte să se răcească lent la temperatura camerei.


Se poate folosi imediat sau se poate păstra la frigider într-un borcan etanș pentru cel mult o săptămână.

La mine nu rezistă niciodată atât pentru că se găsește mereu un prilej de a o folosi, ca cel de azi, la o tavă de cupcakes delicioase cu lămâie și bezea italiană.
Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu