20 septembrie 2016

CUPCAKES CU LEMON CURD ȘI BEZEA ITALIANĂ


Am pregătit mai devreme un bol consistent de lemon curd cu gândul la un desert răcoritor și dulce, oscilând încă între o tartă cu lămâie și bezea sau brioșe pufoase și apetisante pe care le îndrăgesc foarte mult.

Ador aceste cupcakes în care se ascunde surpriza acrișoară de lemon curd , iar bezeaua italiană de deasupra completează cu succes gustul și imaginea care te îmbie să mai întinzi mâna pe platou încă o dată fără riscul de a te sătura imediat de prea multe prăjituri.


Ingrediente:
Pentru brioșe:

  • 200 gr. făină
  • 200 gr. zahăr
  • 1 plic praf de copt
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță sare
  • 1 lingură coajă de lămâie
  • 120 gr. unt (cubulețe)
  • 3 ouă
  • 150 ml. lapte bătut
  • 2 linguri zeamă de lămâie

Pentru lemon curd:
  • 3 ouă
  • 100 ml. zeamă de lămâie
  • 120 gr. zahăr
  • 1 lingură coajă rasă de lămâie
  • 60 gr. unt

Pentru bezeaua italiană:
  • 3 albușuri
  • 150 gr. zahăr
  • 50 ml. apă

Aluatul de brioșe se face foarte rapid, așa încât primul lucru pe care îl fac este să setez cuptorul la 180° C și să pregătesc tava de brioșe în care așez cele 12 forme speciale de hârtie.

Cern ingredientele uscate într-un bol (făina, zahărul, sarea, praful de copt și bicarbonatul), apoi adaug peste ele coaja rasă de lămâie, untul moale tăiat cubulețe și cele trei ouă.


La final torn laptele bătut urmat de două linguri cu zeamă de lămâie și omogenizez bine cu un mixer toate ingredientele.


Cu aluatul obținut, umplu formele de hârtie cam trei sferturi și bag tava în cuptorul încins pentru 20-25 de minute, cât să se rumenească ușor și să treacă testul scobitorii.


















După ce s-au răcit complet timp de cel puțin o jumătate de oră, iau fiecare brioșă și fac câte o scobitură în centru cu ajutorul unui cuțit rotund pentru pepene.


Pun în găurelele formate câte o linguriță - două de lemon curd (rețeta o puteți găsi aici) și las brioșele deoparte cât pregătesc bezeaua italiană.

Fac un sirop din cele 150 de grame de zahăr peste care pun 50 ml. apă (cât să acopere bine zahărul din ibric) și îl las la fiert pe foc mic până ajunge la cel puțin 115 - 117° C.

Între timp mixez foarte bine albușurile cu un praf de sare.

Dau deoparte siropul fierbinte și îl torn rapid în fir subțire peste spuma de albuș cu mixerul pornit la viteză mare, apoi continui să amestec pentru câteva minute până ce bezeaua se răcește și se întărește suficient.

Decorez cu bezea minunatele cupcakes umplute cu crema fină și delicată de lămâie, apoi le ”rumenesc” pe deasupra cu o torță specială și le așez nerăbdătoare pe un platou.

Să aveți poftă!

2 comentarii: