11 septembrie 2016

SALAM DE BISCUIȚI


Mi s-a făcut dor zilele trecute de un desert al copilăriei mele – inconfundabilul salam de biscuiți. 

Avea un gust de neînlocuit cu multă esență de rom ce parcă o și simțeam în momentul în care am cumpărat biscuiții cu mintea deja la nespusa bucurie ce ne învăluia pe toți îngrămădindu-ne pe platoul plin de rondelele apetisante din care încă mai cădea praful de cacao ce nici nu apucase să învăluie bine salamul pregătit.

Cu toate acestea, voi încerca să îmbogățesc puțin rețeta sărăcăcioasă de atunci în ingrediente, cum facem toți acum, când avem la îndemână mai multe opțiuni, și voi înlocui margarina cu unt, alături de rahatul multicolor cu aromă de fructe și cacao, nucă, scorțișoară și, bineînțeles, puțin coniac.


Ingrediente:
  • 600 gr. biscuiți Petit Beurre
  • 100 gr. nucă
  • 300 gr. rahat
  • 150 ml. coniac
  • esență de rom
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 25 gr. cacao
  • 50 gr. îndulcitor
  • 250 ml. lapte
  • 150 gr. unt




Prefer să simt în salam bucăți consistente de biscuiți, așa încât îi rup cu mâna și îi pun într-un bol încăpător alături de nuca prăjită puțin și tocată mărunt cu un cuțit.

Adaug cubulețele de rahat pe care le-am dat înainte prin zahăr pudră cu aromă de vanilie, apoi presar scorțișoara și praful de cacao.


Le amestec bine pe toate și torn laptele pe care l-am încălzit foarte puțin cu unt și îndulcitorul pe care îl folosesc astăzi ca și înlocuitor pentru zahăr.

Omogenizez rapid compoziția pentru a se înmuia uniform toți biscuiții, adaug esența de rom, iar la final pun și cele 150 ml de coniac.

După o ultimă degustare înainte de a-l pune la rece, formez două batoane generoase de salam pe care le strâng bine în folie de celofan și le dau la rece timp de cel puțin 4 - 5 ore.


















Înainte de servire, pregătesc trei farfuriuțe cu nucă de cocos, cacao și fistic tocat mărunt, așa încât să pot adapta deliciosul salam de biscuiți tuturor gusturilor din preajma mea.

S-a consumat destul de rapid și a avut succesul binemeritat al desertului tradițional din copilărie deși i-a lipsit aroma pregnantă de esență de rom pe care o simțeam atunci în orice prăjitură de casă.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu