Mi s-a făcut dor zilele trecute de un desert al copilăriei
mele – inconfundabilul salam de biscuiți.
Avea un gust de neînlocuit cu multă
esență de rom ce parcă o și simțeam în momentul în care am cumpărat biscuiții
cu mintea deja la nespusa bucurie ce ne învăluia pe toți îngrămădindu-ne pe
platoul plin de rondelele apetisante din care încă mai cădea praful de cacao ce
nici nu apucase să învăluie bine salamul pregătit.
Cu toate acestea, voi încerca să îmbogățesc puțin rețeta
sărăcăcioasă de atunci în ingrediente, cum facem toți acum, când avem la
îndemână mai multe opțiuni, și voi înlocui margarina cu unt, alături de rahatul
multicolor cu aromă de fructe și cacao, nucă, scorțișoară și, bineînțeles,
puțin coniac.
- 600 gr. biscuiți Petit Beurre
- 100 gr. nucă
- 300 gr. rahat
- 150 ml. coniac
- esență de rom
- ½ linguriță scorțișoară
- 25 gr. cacao
- 50 gr. îndulcitor
- 250 ml. lapte
- 150 gr. unt
Prefer să simt în salam bucăți consistente de biscuiți, așa
încât îi rup cu mâna și îi pun într-un bol încăpător alături de nuca prăjită
puțin și tocată mărunt cu un cuțit.
Adaug cubulețele de rahat pe care le-am dat înainte prin
zahăr pudră cu aromă de vanilie, apoi presar scorțișoara și praful de cacao.
Le amestec bine pe toate și torn laptele pe care l-am
încălzit foarte puțin cu unt și îndulcitorul pe care îl folosesc astăzi ca și
înlocuitor pentru zahăr.
Omogenizez rapid compoziția pentru a se înmuia uniform toți
biscuiții, adaug esența de rom, iar la final pun și cele 150 ml de coniac.
După o ultimă degustare înainte de a-l pune la rece, formez
două batoane generoase de salam pe care le strâng bine în folie de celofan și
le dau la rece timp de cel puțin 4 - 5 ore.
Înainte de servire, pregătesc trei farfuriuțe cu nucă de
cocos, cacao și fistic tocat mărunt, așa încât să pot adapta deliciosul salam
de biscuiți tuturor gusturilor din preajma mea.
S-a consumat destul de rapid și a avut succesul binemeritat
al desertului tradițional din copilărie deși i-a lipsit aroma pregnantă de
esență de rom pe care o simțeam atunci în orice prăjitură de casă.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu