22 septembrie 2016

ALUAT DE FOIETAJ FĂCUT ÎN CASĂ


Am ”învățat” să pregătesc foietajul de casă încă de mică privind la mama care face și acum cele mai bune prăjituri cu osânză din lume.

Abia când am fost la casa mea și m-am încumetat în ale bucătăriei, am pus în practică împachetările de rigoare cu repetările aferente și semnele cu una, două sau trei găuri însemnând ordinea bucăților misterioase cu osânză din belșug care își așteptau cuminți în frigider următoarea pliere ”numerotată”.

Vremurile ne permit iar timpul foarte scurt pe care îl avem acum la dispoziție ne îndeamnă să cumpărăm din comerț un pachet cu aluat de foietaj, economisind astfel cu mult din timpul pe care l-am petrece în bucătărie.

Mi se întâmplă și mie uneori, dar, credeți-mă că la anumite rețete merită cu vârf și îndesat să pregătiți unul acasă care are cu siguranță un alt gust dacă folosiți unt cu cel puțin 80% grăsime și nu margarină.


De această dată voi face mai mult aluat – aproximativ 1,2 kg.,  pe care îl voi împărți la final în trei pachete, unul pentru pateurile cu brânză la care mă gândesc de ieri într-una, iar celelalte două le voi păstra la congelator ambalate individual pentru alte ocazii.

Ingrediente:
  • 500 gr. făină
  • 350 ml. apă
  • 5 gr. sare
  • 300 gr. unt 82% grăsime











Pentru început pregătesc un aluat simplu din făină, apă și sare. Îl frământ pentru 5-10 minute pe blatul presărat cu făină până se activează glutenul și nu se mai lipește de mână, apoi îl învelesc în folie de plastic și îl dau la rece pentru cel puțin 30 de minute.


Între timp aplatizez untul pe care l-am scos din frigider cu 10 minute înainte între 2 foi de hârtie de copt astfel încât să încapă pe două treimi din aluatul inițial pe care îl voi modela mai târziu, și îl dau și pe el la rece.

După o jumătate de oră scot aluatul din frigider, îl întind într-o foaie de aproximativ 50 cm. lungime și 24 cm. lățime, iar deasupra așez foaia de unt pregătită să acopere 2/3 din aluat.


Prima oară pliez aluatul în trei, partea fără unt o aduc deasupra, peste partea din mijloc, iar partea opusă va veni peste ea.


















Întorc aluatul astfel încât să am în dreapta mea partea desfăcută și îl întind foarte ușor cu sucitorul pe verticală- de jos în sus și invers, împiedicând astfel untul să iasă pe margine.


Obțin o foaie dreptunghiulară cu laturile de aproximativ 50 cm. lungime și 20 cm. lățime, pe care o pliez de această dată în patru începând cu cele două capete de pe lungime pe care le aduc spre centru cu o distanță de 1 cm. lăsată între ele, apoi le suprapun ca o carte închisă.


















Este musai să dau aluatul la rece pentru cel puțin o jumătate de oră deoarece simt că untul din interior a început să fie moale și trebuie menținut cât mai rece.

După ce scot aluatul de la frigider, îl rotesc astfel încât să am partea desfăcută în dreapta mea, îl întind încă o dată pe lungime și folosesc aceeași împachetare în patru cu ”închiderea cărții” rotită spre mâna mea dreaptă.


















Repet plierea încă o dată și dau iarăși aluatul învelit în celofan la rece pentru cel puțin o jumătate de oră.

La final îl întind astfel încât să obțin o singură foaie, de această dată puțin mai lată, cu o grosime de circa 1 cm., pe care o tai în cele trei părți de care vă spuneam mai devreme, și voi coace pentru început câteva pateuri extrem de gustoase și crocante cu brânză.


Sper să prindeți curaj, chiar dacă nu aveți îndemânare și vă aștept cu rezultate sau vești pozitive despre încântarea și satisfacția unui foietaj de calitate pregătit acasă pe care să îl folosiți în rețetele voastre alături de cei dragi.
Să aveți poftă!

2 comentarii:

  1. Daaaa, sufletele noastre se ung așa bine cu bunătățile de la mamici talentate! Să vină caloriile, nu mai contează! De asta mergem la sala, nu?
    Delicios pateurile tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Daaaa, sufletele noastre se ung așa bine cu bunătățile de la mamici talentate! Să vină caloriile, nu mai contează! De asta mergem la sala, nu?
    Delicios pateurile tale!

    RăspundețiȘtergere