Am ”învățat” să pregătesc foietajul de casă încă de mică
privind la mama care face și acum cele mai bune prăjituri cu osânză din lume.
Abia când am fost la casa mea și m-am încumetat în ale
bucătăriei, am pus în practică împachetările de rigoare cu repetările aferente
și semnele cu una, două sau trei găuri însemnând ordinea bucăților misterioase
cu osânză din belșug care își așteptau cuminți în frigider următoarea pliere
”numerotată”.
Vremurile ne permit iar timpul foarte scurt pe care îl avem
acum la dispoziție ne îndeamnă să cumpărăm din comerț un pachet cu aluat de
foietaj, economisind astfel cu mult din timpul pe care l-am petrece în
bucătărie.
Mi se întâmplă și mie uneori, dar, credeți-mă că la anumite
rețete merită cu vârf și îndesat să pregătiți unul acasă care are cu siguranță
un alt gust dacă folosiți unt cu cel puțin 80% grăsime și nu margarină.
De această dată voi face mai mult aluat – aproximativ 1,2
kg., pe care îl voi împărți la final în
trei pachete, unul pentru pateurile cu brânză la care mă gândesc de ieri
într-una, iar celelalte două le voi păstra la congelator ambalate individual
pentru alte ocazii.
- 500 gr. făină
- 350 ml. apă
- 5 gr. sare
- 300 gr. unt 82% grăsime
Pentru început pregătesc un aluat simplu din făină, apă și
sare. Îl frământ pentru 5-10 minute pe blatul presărat cu făină până se
activează glutenul și nu se mai lipește de mână, apoi îl învelesc în folie de
plastic și îl dau la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Între timp aplatizez untul pe care l-am scos din frigider cu
10 minute înainte între 2 foi de hârtie de copt astfel încât să încapă pe două
treimi din aluatul inițial pe care îl voi modela mai târziu, și îl dau și pe el
la rece.
După o jumătate de oră scot aluatul din frigider, îl întind
într-o foaie de aproximativ 50 cm. lungime și 24 cm. lățime, iar deasupra așez
foaia de unt pregătită să acopere 2/3 din aluat.
Prima oară pliez aluatul în trei, partea fără unt o aduc
deasupra, peste partea din mijloc, iar partea opusă va veni peste ea.
Întorc aluatul astfel încât să am în dreapta mea partea
desfăcută și îl întind foarte ușor cu sucitorul pe verticală- de jos în sus și
invers, împiedicând astfel untul să iasă pe margine.
Obțin o foaie dreptunghiulară cu laturile de aproximativ 50
cm. lungime și 20 cm. lățime, pe care o pliez de această dată în patru începând
cu cele două capete de pe lungime pe care le aduc spre centru cu o distanță de
1 cm. lăsată între ele, apoi le suprapun ca o carte închisă.
Este musai să dau aluatul la rece pentru cel puțin o
jumătate de oră deoarece simt că untul din interior a început să fie moale și
trebuie menținut cât mai rece.
După ce scot aluatul de la frigider, îl rotesc astfel încât
să am partea desfăcută în dreapta mea, îl întind încă o dată pe lungime și
folosesc aceeași împachetare în patru cu ”închiderea cărții” rotită spre mâna
mea dreaptă.
Repet plierea încă o dată și dau iarăși aluatul învelit în
celofan la rece pentru cel puțin o jumătate de oră.
La final îl întind astfel încât să obțin o singură foaie, de
această dată puțin mai lată, cu o grosime de circa 1 cm., pe care o tai în cele
trei părți de care vă spuneam mai devreme, și voi coace pentru început câteva
pateuri extrem de gustoase și crocante cu brânză.
Sper să prindeți curaj, chiar dacă nu aveți îndemânare și vă
aștept cu rezultate sau vești pozitive despre încântarea și satisfacția unui
foietaj de calitate pregătit acasă pe care să îl folosiți în rețetele voastre
alături de cei dragi.
Să aveți poftă!
Daaaa, sufletele noastre se ung așa bine cu bunătățile de la mamici talentate! Să vină caloriile, nu mai contează! De asta mergem la sala, nu?
RăspundețiȘtergereDelicios pateurile tale!
Daaaa, sufletele noastre se ung așa bine cu bunătățile de la mamici talentate! Să vină caloriile, nu mai contează! De asta mergem la sala, nu?
RăspundețiȘtergereDelicios pateurile tale!