Ingrediente:
- 5 ouă
- 3 chifle
- 5 felii bacon afumat
Pentru sosul olandez:
- 2 gălbenușuri
- 150 grame unt/ tăiat cubulețe
- zeama de la o jumătate de lămâie
- sare
Este o adevărată sărbătoare când prepar acest mic dejun pe
care l-am descoperit destul de târziu împreună cu iubitul meu. Si consistent…
De fiecare dată preparam si pentru mine tot 3 ouă, însă după ce mâncam două, eram deja sătulă. Si mi se făcea foame abia după amiaza târziu. Așa încât acum pregătesc 5 in total…
De fiecare dată preparam si pentru mine tot 3 ouă, însă după ce mâncam două, eram deja sătulă. Si mi se făcea foame abia după amiaza târziu. Așa încât acum pregătesc 5 in total…
Încep întotdeauna cu sosul care durează puțin si necesită atenție
deoarece trebuie să amestec încontinuu in castronelul în care îl pregătesc pe
bain-marie. Eu pun un ibric cu 300 ml apă la fiert si peste el așez acest
castron (fără sa atingă apa care fierbe) în care am pus cele două gălbenușuri
frecate in prealabil cu puțină sare si zeama de lămâie. Încep să le amestec
continuu până se îngroașă puțin si după câteva minuțele continui sa adaug câte
2 cubulețe de unt amestecând fără să mă opresc. Așa a ieșit un sos ca o
maioneză foarte fină si delicată pe care iți vine să o mănânci goală, doar așa-
întinsă pe o felie de pâine prăjită. Când s-a îngroșat suficient îl trag
deoparte si îl las in așteptare peste ibricul cu apă fierbinte pentru a se menține
călduț.
Pregătesc chiflele: le tai in două si le prăjesc câteva
minute în sandwich maker.
Tai fiecare felie de bacon pe jumătate si îl pun într-o
tigaie pentru a-l rumeni frumos.
Între timp am pus într-o oală 2,5 l de apa la fiert împreună
cu puțină sare si 150 ml oțet. Atunci când se apropie de timpul de fierbere (fără
sa clocotească) amestec cu o lingură de 2- 3 ori pentru a se forma un curent
circular si încep să adaug câte un ou pe care îl sparg cu multă grijă. După ce
le-am pus pe toate cinci iar apa începe sa fiarbă foarte încet, încep sa
cronometrez 3 minute si jumătate- 4 minute, în funcție de cât de repede ajung
suficient de cleioase cât mi le doresc. Se pot verifica ușor, ridicând unul cu
o paletă si palpându-l ușor.
În sfârșit mă apuc sa le așez pe o farfurie. Peste
chiflă așez 2 feliuțe din baconul prăjit, oul moale si cremos pe care l-am
scurs de apă în prealabil pe un prosop de hârtie si nu în ultimul rând sosul
olandez care alunecă ușor peste acesta.
De această dată nu am găsit puțină cepșoară
verde (chives) pe care să o presar ca o tușă finală peste sos. Se pot adauga eventual
si câteva cubulețe mici de ceapă normală sau roșie, dar este la fel de bună si
ceapa murată (se găsește in comerț) tocata de asemenea foarte fin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu