Ingrediente:
si bineînțeles de pâinea rapidă făcută de ea, pe vremuri pe plită… acum în tigaie.
Mama o face și la cuptor, însă turtițele sunt atât de gustoase și de moi încât de cele mai multe ori când sunt la ea le mănânc întâi goale, apoi cu brânză, cu unt sau orice altceva este la îndemână.
Întrebând-o care este secretul, acum, cu ocazia Sărbătorilor
de Iarnă, mi-am dat seama că totul ține de experiență și de mâinile ei
pricepute care simt cât de moale și suficient de frământată este pâinea înainte
de a se lăsa la dospit, fără a măsura cu exactitate cantitățile ingredientelor.
Eu încep cu 600 grame făină, 2 lingurițe rase de sare, 400
ml. apă călduță, 1 lingură de zahăr si 15 grame de drojdie proaspătă.
Pentru început fac o maia dintr-o lingură de zahăr, 1
lingură de făină și drojdie proaspătă, ingrediente pe care le amestec cu 2
linguri de apă călduță și le las circa 15 minute până când zahărul activează
drojdia, compoziția crește și face câteva bășicuțe.
Adaug maiaua peste făina cernută pregătită în bol, sarea și cele
400 ml de apă călduță și pornesc mixerul pe care îl las să facă treaba în locul
meu pentru aproximativ 10 minute.
Am ținut cont de unul dintre sfaturile mamei și am lăsat
compoziția puțin mai moale. De fiecare dată îi spuneam că pâinea mea nu iese
așa de moale ca a ei. Și într-adevăr se simte abia când o mai frământ câteva
minute cu mâna. Îmi dau seama că aluatul este suficient frământat după ce îl
apăs cu degetul și revine la forma inițială.
L-am acoperit cu un prosop și l-am lăsat la dospit pentru circa
o oră, la loc călduț. Cât am așteptat, mi-a mai venit o idee originală, ca de
fiecare dată . Acum însă nu mai adaug nimic în plus ci mă decid să încing
cuptorul pentru a pregăti și câteva chifle frumos rumenite. Din compoziția
pregătită mi-au ieșit 6 turtițe și 4 chifle de circa 110 grame.
După ce am pregătit chiflele pe care le-am pus într-o tavă
și le-am mai lăsat puțin la dospit, am întins turtițele și le-am copt pe aragaz
într-o tigaie de tuci acoperită cu un capac.
Când au mai crescut puțin și chiflele, le-am mângâiat cu o
pensulă înmuiată în lapte și le-am băgat în cuptor pentru 30- 35 min la 200 °C.
Aș fi zis că sunt pregătite mai mult pentru micul dejun, dar
nu mă pot abține… Nu înainte de a rupe o bucată din pâinea făcută ca la mama
acasă în care să așez cât este fierbinte două bucățele de brânză.
Nimic nu se compară cu mirosul și gustul pâinii făcute în casă așa încât celor care se decid să o prepare, le doresc cu multă plăcere spor la treabă si POFTĂ BUNĂ!
Ieri, ma gandeam si eu la painea bunicii si nu am gasit nimic asemanator pe net...
RăspundețiȘtergereVreau sa testam impreuna!
Mi-ar face plăcere. Te aștept să bucătărim împreună!
Ștergere