25 ianuarie 2016

PÂINE CA LA MAMA ACASĂ

Ingrediente:

  • 600 grame făină
  • 2 lingurițe sare
  • 1 lingură zahăr
  • 400 ml apă călduță
  • 15 grame drojdie proaspătă


 Fac această rețetă de pâine ca la mama acasă de fiecare dată când mi se face dor de mama mea
si bineînțeles de pâinea rapidă făcută de ea, pe vremuri pe plită… acum în tigaie.
Mama o face și la cuptor, însă turtițele sunt atât de gustoase și de moi încât de cele mai multe ori când sunt la ea le mănânc întâi goale, apoi cu brânză, cu unt sau orice altceva este la îndemână.

Întrebând-o care este secretul, acum, cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, mi-am dat seama că totul ține de experiență și de mâinile ei pricepute care simt cât de moale și suficient de frământată este pâinea înainte de a se lăsa la dospit, fără a măsura cu exactitate cantitățile ingredientelor.

Eu încep cu 600 grame făină, 2 lingurițe rase de sare, 400 ml. apă călduță, 1 lingură de zahăr si 15 grame de drojdie proaspătă.
Pentru început fac o maia dintr-o lingură de zahăr, 1 lingură de făină și drojdie proaspătă, ingrediente pe care le amestec cu 2 linguri de apă călduță și le las circa 15 minute până când zahărul activează drojdia, compoziția crește și face câteva bășicuțe.


Adaug maiaua peste făina cernută pregătită în bol, sarea și cele 400 ml de apă călduță și pornesc mixerul pe care îl las să facă treaba în locul meu pentru aproximativ 10 minute.


Am ținut cont de unul dintre sfaturile mamei și am lăsat compoziția puțin mai moale. De fiecare dată îi spuneam că pâinea mea nu iese așa de moale ca a ei. Și într-adevăr se simte abia când o mai frământ câteva minute cu mâna. Îmi dau seama că aluatul este suficient frământat după ce îl apăs cu degetul și revine la forma inițială.
L-am acoperit cu un prosop și l-am lăsat la dospit pentru circa o oră, la loc călduț. Cât am așteptat, mi-a mai venit o idee originală, ca de fiecare dată . Acum însă nu mai adaug nimic în plus ci mă decid să încing cuptorul pentru a pregăti și câteva chifle frumos rumenite. Din compoziția pregătită mi-au ieșit 6 turtițe și 4 chifle de circa 110 grame.

După ce am pregătit chiflele pe care le-am pus într-o tavă și le-am mai lăsat puțin la dospit, am întins turtițele și le-am copt pe aragaz într-o tigaie de tuci acoperită cu un capac.
Când au mai crescut puțin și chiflele, le-am mângâiat cu o pensulă înmuiată în lapte și le-am băgat în cuptor pentru 30- 35 min la 200 °C.

Aș fi zis că sunt pregătite mai mult pentru micul dejun, dar nu mă pot abține… Nu înainte de a rupe o bucată din pâinea făcută ca la mama acasă în care să așez cât este fierbinte două bucățele de brânză.

Nimic nu se compară cu mirosul și gustul pâinii făcute în casă așa încât celor care se decid să o prepare, le doresc cu multă plăcere spor la treabă si POFTĂ BUNĂ!


2 comentarii:

  1. Ieri, ma gandeam si eu la painea bunicii si nu am gasit nimic asemanator pe net...
    Vreau sa testam impreuna!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-ar face plăcere. Te aștept să bucătărim împreună!

      Ștergere