Pare o rețetă destul de dificilă și foarte migăloasă pentru
un brunch întârziat de duminică din cauza coșulețelor din foietaj pregătite dis
de dimineață, dar credeți-mă că merită fiecare efort și minut petrecut cu
plăcere în bucătărie pentru acest delicios și foarte consistent preparat de mic
dejun.
Și apoi, dacă vă place să mai întârziați puțin în pat
înainte de a mânca, coșulețele din foietaj se pot coace fără nicio problemă cu
o seară înainte.
Dimineața următoare nu trebuie decât să continuați cu pașii
următori, umpleți coșulețele reci și oricum mai trebuie introduse în cuptor la
final pentru câteva minute pentru a se topi brânza Camembert.
Ingrediente:
- ½ pachet foi fine de plăcintă
- 100 ml. ulei
- ½ ardei gras
- 2 felii bacon
- 50 gr. brânză Camembert
- 4 buc sparanghel
- 4 ouă
Pentru sosul olandez:
- 2 gălbenușuri
- 100 gr. unt
- zeama de la o jumătate de lămâie
- 10-15 fire cepșoară
Trebuie lucrat foarte rapid cu foile fine de plăcintă. Este
foarte important să le decongelăm cu doar 20-25 de minute înainte de a le
folosi deoarece se usucă destul de repede și se rup foarte ușor. Pentru a le
menține umezeala, imediat ce le-am decongelat le acoperim cu un prosop umed.
Decupez câteva foi în pătrate cu latura de aproximativ 20
cm. și le ung cu ulei pe fiecare în parte imediat ce pun una peste alta în
colțuri diferite pentru un aspect cât mai floral. Formez astfel 4 coșulețe
formate din 5-6 straturi de foi pe care le așez apoi în forma de brioșe.
Le las să se rumenească în cuptorul încins la 190° pentru 15
minute, timp în care pregătesc umplutura și ouăle poșate.
Pentru umplutură folosesc o tigaie anti aderentă în care
rumenesc puțin baconul și ardeiul gras tăiate bucățele.
Pun pe foc un vas cât mai larg cu 1 litru de apă să fiarbă
ușor, adaug 50 ml. oțet și pun cele 4 ouă, unul câte unul în inelele pe care le
folosesc de această dată pentru a obține ouă poșate cât mai compacte. Le las să fiarbă pentru 3 minute și le scot pe
un prosop de hârtie.
Mi-a rămas puțin timp în care pun la bain-marie cele două
gălbenușuri cu zeama de lămâie și un praf de sare. Le amestec bine pentru 2-3
minute cât să arate ca o smântână subțire, apoi încep să adaug câte un cubuleț
de unt rece amestecând încontinuu până îl încorporez pe tot. Untul rece mă va
ajuta astfel să obțin un sos olandez cât mai fin și foarte consistent.
Coșulețele mele din foietaj sunt gata. Scot tava din cuptor,
împart în ele umplutura de bacon și ardei gras în mod uniform, o acopăr cu câte
un ou și pun deasupra câte o bucățică sănătoasă de brânză Camembert.
Mai dau tava la cuptor pentru 3-4 minute cât să se topească
brânza și toc mărunt firele de cepșoară pe care le adaug în sosul olandez.
Blanșez sparanghelul pentru 2 minute în apă fierbinte, apoi
îl scot și îl rumenesc rapid în puțin ulei de măsline. Presar deasupra un praf
de sare și puțin usturoi măcinat după care îl așez pe farfuriile de servire.
Nu îmi mai trebuie nimic până la cină… Sunt crocante, au o
umplutură cu bacon și ardei gras pe gustul meu, iar ouăle cleioase acoperite cu
brânza topită și sosul acrișor întregesc gustul demențial din farfurie.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu