21 iunie 2016

VARZĂ DULCE CU COSTIȚĂ AFUMATĂ


De fiecare dată când vreau să pregătesc o varză dulce la cuptor cu afumătură, caut o bucată foarte bună de costiță care mă înnebunește doar când mă gândesc la mirosul îmbietor ce îmi va umple bucătăria.

Este un preparat simplu de făcut cu doar două ingrediente de bază, ieftin și la îndemâna oricui dorește să obțină rapid o masă delicioasă și consistentă în familie.


Ingrediente:
  • 2 buc. varză proaspătă (1,2 kg.)
  • 1 buc. costiță afumată (300 gr.)
  • 1 ceapă, 2-3 fire ceapă verde
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 200 ml. bulion de casă
  • 2 foi de dafin
  • cimbru uscat
  • sare, piper
  • 1 legătură mărar



Pentru început iau un vas micuț cu 1 litru de apă rece în care pun costița tăiată în bucățele la fiert pentru aproximativ o jumătate de oră sau până ce începe să se desprindă ușor de pe os.

O țin sub observație în primele minute pentru a curăța de câteva ori spuma formată deasupra, apoi o acopăr cu un capac și o las să se fiarbă ușor în timp ce mă ocup de varză.

Îndepărtez cotoarele verzelor mele, apoi le toc cât pot de mărunt și le pun într-un castron încăpător.
Pare multă varză, însă presar peste ea puțină sare și o frec puțin astfel încât să se înmoaie și să-și lase puțină zeamă.


A scăzut aproape la jumătate în volum în doar câteva minute, numai bine cât să încapă în cratița veche și sănătoasă de fontă în care o pun la călit peste ceapa rumenită puțin înainte.
O las pe foc să scadă aproape toată zeama lăsată și amestec mereu până ce o simt destul de moale- aproape pe jumătate făcută.

Este momentul să adaug pasta de tomate și bulionul de casă, presar cimbru și puțin piper boabe, apoi încorporez costițele fierte și puțină zeamă din fiertura minunată cu gust de afumătură, pun și foile de dafin și bag cratița în cuptor la foc mediu pentru cel puțin o jumătate de oră - patruzeci de minute.

















Este inconfundabil mirosul de varză dulce cu costiță afumată ce parcă te anunță că este gata din cuptorul fierbinte, așa încât mă grăbesc  să fac o mămăliguță fierbinte și să tai mărunt puțin mărar proaspăt fără de care nu ar fi perfect un  astfel de preparat.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu