Primul gând pe care l-am
avut zilele trecute când am admirat cu multă încântare minunata grădină foarte
bine organizată și plină de flori și legume a părinților unei prietene foarte
bune, a fost ciorba bogată de lobodă pe care ne-o pregătea bunica în fiecare
primăvară când ne duceam în vacanță.
Pe lângă toate
”bunătățile” care mi-au fost oferite și pentru care le mulțumesc încă o dată și
pe această cale, în mod special știind cu câtă satisfacție îmi place să gătesc
cu ingrediente naturale și proaspete, în acel moment deja îmi lăsa gura apă
imaginându-mi ciorba plină de lobodă și legume cu ”zdrențe” de ou a cărei
rețetă o prezint mai jos.
- 350 gr. lobodă
- 2 morcovi
- 1 buc. țelină
- 3 buc. ceapă verde
- 1 buc. praz (partea albă)
- 1 cub Delikat legume
- 300 gr. roșii tocate
- 300 ml. borș
- 1 ou
- 1 legătură leuștean
- 1 legătură pătrunjel
Încep cu morcovii și
țelina pe care le tai în cubulețe potrivite și le pun în uleiul încins.
După un minut adaug ceapa
și prazul tocate mărunt, apoi las zarzavatul să se înmoaie puțin sub capac.
Când sunt aproape gata,
dizolv cubulețul de legume Delikat în 500 ml. apă fierbinte și torn stock-ul
format peste legume.
Adaug roșiile tocate și
pregătesc loboda pe care o clătesc bine, o tai în șuvițe mai mărunte, apoi o
adaug în oală.
După aproximativ 10
minute, cât las la fiert toate ingredientele, adaug borșul fiert separat și
potrivesc gustul de sare.
Mai las oala pe foc cât
să dea în câteva clocote și o dau deoparte.
După ce se odihnește
puțin, bat oul pregătit și îl adaug ușor în ciorbă amestecând mereu.
Dacă nu vă plac
”zdrențele” sau vă doriți o rețetă de post, se poate adăuga o ceșcuță de orez
cu 10 minute înainte de a finaliza ciorba, situație în care puteți obține cu
succes aceeași ciorbă simplă și bogată de lobodă.
Finalizez preparatul meu
de azi cu verdeața tocată mărunt și mă
grăbesc să o pun în farfurie la cât de bine miroase.
Și când mă gândesc cât se
chinuia bunica să ne ”păcălească” să o mâncăm povestindu-ne câte vitamine din
acea farfurie ”verde” ne pot ajuta să creștem mari…
Se poate consuma și
rece….direct din frigider…e chiar mai delicioasă pe timpul verii.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu