21 iunie 2016

CIORBĂ DE LOBODĂ


Primul gând pe care l-am avut zilele trecute când am admirat cu multă încântare minunata grădină foarte bine organizată și plină de flori și legume a părinților unei prietene foarte bune, a fost ciorba bogată de lobodă pe care ne-o pregătea bunica în fiecare primăvară când ne duceam în vacanță.

Pe lângă toate ”bunătățile” care mi-au fost oferite și pentru care le mulțumesc încă o dată și pe această cale, în mod special știind cu câtă satisfacție îmi place să gătesc cu ingrediente naturale și proaspete, în acel moment deja îmi lăsa gura apă imaginându-mi ciorba plină de lobodă și legume cu ”zdrențe” de ou a cărei rețetă o prezint mai jos.


Ingrediente:
  • 350 gr. lobodă
  • 2 morcovi
  • 1 buc. țelină
  • 3 buc. ceapă verde
  • 1 buc. praz (partea albă)
  • 1 cub Delikat legume
  • 300 gr. roșii tocate
  • 300 ml. borș
  • 1 ou
  • 1 legătură leuștean
  • 1 legătură pătrunjel



Încep cu morcovii și țelina pe care le tai în cubulețe potrivite și le pun în uleiul încins.

După un minut adaug ceapa și prazul tocate mărunt, apoi las zarzavatul să se înmoaie puțin sub capac.


Când sunt aproape gata, dizolv cubulețul de legume Delikat în 500 ml. apă fierbinte și torn stock-ul format peste legume.


Adaug roșiile tocate și pregătesc loboda pe care o clătesc bine, o tai în șuvițe mai mărunte, apoi o adaug în oală.


După aproximativ 10 minute, cât las la fiert toate ingredientele, adaug borșul fiert separat și potrivesc gustul de sare.
Mai las oala pe foc cât să dea în câteva clocote și o dau deoparte.

După ce se odihnește puțin, bat oul pregătit și îl adaug ușor în ciorbă amestecând mereu.


Dacă nu vă plac ”zdrențele” sau vă doriți o rețetă de post, se poate adăuga o ceșcuță de orez cu 10 minute înainte de a finaliza ciorba, situație în care puteți obține cu succes aceeași ciorbă simplă și bogată de lobodă.

Finalizez preparatul meu de azi cu verdeața tocată mărunt  și mă grăbesc să o pun în farfurie la cât de bine miroase.

Și când mă gândesc cât se chinuia bunica să ne ”păcălească” să o mâncăm povestindu-ne câte vitamine din acea farfurie ”verde” ne pot ajuta să creștem mari…


Se poate consuma și rece….direct din frigider…e chiar mai delicioasă pe timpul verii.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu