18 iunie 2016

CHEC CU FRUCTE CONFIATE ȘI GLAZURĂ DE LĂMÂIE


Checul cu fructe confiate și glazură de lămâie este una dintre variantele foarte reușite de desert consistent și răcoritor care însoțește perfect o ceașcă de cafea savurată alături de prietenii cu care puteți împărtăși în tihnă gândurile și întâmplările din ultima perioadă.

Glazura dulce și în același timp destul de acrișoară cu zeamă de lămâie ce acoperă pandișpanul pufos și moale bogat în fructe confiate și nucă te îmbie parcă să mai guști încă o felie și să rămâi cu această aromă plăcută la sfârșitul unei zile speciale petrecută cu multă plăcere ca și un party întârziat pe care îl aștepți cu nerăbdare și bună dispoziție.


Ingrediente:

  • 200 gr. unt
  • 200 gr. zahăr
  • 5 ouă
  • 250 gr. chefir
  • 300 gr. făină
  • 50 gr. nuci tocate
  • 200 gr. fructe confiate (ghimbir, caise,
  • stafide, coajă de lămâie, coajă portocală,
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 praf nucșoară
  • 1 praf scorțișoară

Primul pas pe care îl fac este să bat spumă untul moale de la temperatura camerei.
Adaug zahărul și mixez în continuare până obțin un amestec foarte cremos care s-a albit și și-a dublat volumul.


În acest moment încep să adaug câte un ou și amestec fără oprire până la încorporarea completă a fiecăruia din cele cinci ouă pregătite.


Peste compoziția cremoasă pun jumătate din cantitatea de chefir, schimb mixerul cu o spatulă și adaug jumătate din ingredientele uscate pe care le cern separat (făină, praf de copt, sare, nucșoară și un paf de scorțișoară proaspăt răzuită). 
Omogenizez puțin, apoi adaug și restul de chefir și făină.

La final încorporez ușor, cu mișcări ample, bucățelele de nucă, stafidele înmuiate pentru câteva minute în 2-3 linguri de coniac și fructele confiate tocate cubulețe.


Tapetez o tavă de chec cu unt și făină, torn compoziția obținută în ea și o bag în cuptorul încins la 180° pentru cel puțin 50 de minute. Pentru orice eventualitate se poate face testul cu scobitoarea după 40-45 de minute, sau se poate observa la fel de simplu culoarea rumen – cărămizie de deasupra checului bine crescut care se desprinde ușor de pe marginile tăvii.


După ce scot checul din cuptor, îl las să se răcorească puțin în tavă apoi îl scot pe un grătar și îl las deoparte.

Abia când este răcit complet, pregătesc glazura de lămâie din 60 grame zahăr pudră și 2-3 linguri de zeamă de lămâie pe care le omogenizez cu o lingură.
O torn încet astfel încât să acopere și părțile laterale, apoi presar bucățele mărunte de coajă confiată de lămâie și portocală.


Glazura aceasta minunată se cristalizează destul de repede, aromatizează și menține proaspăt și moale checul plin de fructe confiate pe care vă invit să îl savurați alături de prieteni indiferent de prilej.
Să aveți poftă!

4 comentarii:

  1. Cred ca e racoritor dar pare mai mult pentru profesionisti. daca nu-mi ies fructele confiate? Mie imi pace tot ce este cu lamaie.

    RăspundețiȘtergere
  2. În interior poți folosi orice fel de fructe confiate din comerț, dar gustul autentic este bineînțeles cel de fructe confiate în casă. Nu este greu să le pregătești și nu au de ce să nu-ți iasă. O să revin cu rețeta detaliată care sper să te ajute.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sora mea vrea să încerce rețetă asta! Și să extindă glazura la steluțele de Crăciun delicioase pe care le face.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur să aud acest lucru. Sunt convinsă că va avea același succes de care m-am bucurat și eu la degustare împreună cu prietenii apropiați.

      Ștergere