15 mai 2016

MINI-CROISSANTE CU UNT


Ador croissantele cu unt. Rețeta de astăzi te duce cu gândul la un mic dejun franțuzesc în care mini-croissantele mele cu unt făcute în casă sunt savurate cu un strop de dulceață bună și un ceai delicat de fructe.


Ingrediente:
  • 300 gr. făină
  • 40 gr. zahăr
  • 1 praf de sare
  • 20 gr. drojdie proaspătă
  • 200 ml. apă rece
  • 200 gr. unt
  • 1 gălbenuș de ou pentru uns pe deasupra






Pentru început pregătesc un aluat rapid din făină, zahăr, un praf de sare și drojdie proaspătă peste care torn 200 ml. apă rece.
Frământ coca obținută pentru câteva minute bune și o las deoparte acoperită cu o folie de plastic în timp ce pregătesc foaia suplimentară de unt.

Rece fiind, abia scos din frigider, dau cubul de unt prin 2-3 linguri de făină și îl aplatizez între 2 foi de hârtie de copt cu ajutorul unui sucitor până obțin un dreptunghi cu o grosime de aproximativ 7-8 mm.. Se înmoaie destul de rapid, așa încât îl bag înapoi la rece pentru câteva minute.

Între timp întind coca din aluat care deja începe să crească până obțin o foaie dreptunghiulară de circa 5-6 mm. grosime și așez în centru untul întărit de la frigider.


Îl pliez bine astfel încât să fie acoperit în totalitate de aluat, întind coca obținută cu sucitorul astfel încât să îl mai pot împături încă o dată în trei straturi din laterale spre interior, apoi încă o dată în trei pe același sistem. 



































Este destul de simplu chiar dacă este un proces de durată ce necesită puțină migăleală și răbdare între reprizele de stat la rece, dar satisfacția unui foietaj pregătit acasă este uimitoare. Puteți găsi detalii suplimentare despre împăturit aluatul și la rețeta de ștrudel cu dovleac

Aplatizez puțin dreptunghiul obținut, îl învelesc în folie de plastic și îl dau la rece pentru cel puțin 30-40 de minute.


Repet operațiunea de întins și împăturire de încă două ori cu pauza aferentă de stat la rece, iar la final întind o foaie pe care o împart în triunghiuri pe care le rulez începând de la bază spre vârf trăgând ușor de capete.

Le ung cu gălbenuș de ou și le las la dospit aproape de cuptorul pornit pentru cel puțin 35-40 de minute.


Înainte de a le băga în cuptor, le mai ung încă o dată cu gălbenuș și le coc la 220° timp de 25-30 de minute.

Nimic nu se compară cu un delicios mini-croissant aburind peste care eu pun o linguriță cu dulceață de portocale și ghimbir.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu