20 mai 2016

TORT DE ÎNGHEȚATĂ CU CĂPȘUNI ȘI VANILIE


Protagonistele acestei perioade din an sunt cu siguranță căpșunile a căror savoare și prospețime te inspiră la tot felul de preparate care mai de care mai colorate și mai pline de arome.

Prin urmare, voi pregăti un delicios tortuleț de înghețată cu căpșuni și vanilie care să mă ducă cât mai aproape de zilele călduroase de vară în care te poți delecta cu plăcere alături de o felie generoasă din acest desert fin și răcoritor.


Ingrediente:
  • 350 ml. lapte
  • 200 ml. smântână pentru frișcă
  • 5 gălbenușuri
  • 150 gr. zahăr
  • 250 gr. căpșuni
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 foaie de pandișpan cu vanilie







Pentru a crea baza tortului meu de înghețată folosesc un blender în care mixez împreună laptele, smântâna pentru frișcă, gălbenușurile și zahărul.

Le omogenizez bine, apoi pun emulsia obținută într-un bol pe care îl pun imediat pe o baie de aburi.
Amestec încontinuu cu un tel timp de aproximativ 20 de minute astfel încât să împiedic coagularea gălbenușurilor până ce obțin o compoziție puțin cremoasă de deasupra căreia aproape că au dispărut bulele mititele de la început.

Din când în când verific temperatura amestecului meu care să nu depășească 75°, iar când acesta ajunge la temperatura dorită pun imediat vasul într-un bol cu apă foarte rece și gheață pe care îl folosesc ca un șoc termic pentru o răcire rapidă.


În timp ce las sosul să ajungă la o temperatură cât mai scăzută pentru câteva minute la congelator, mixez bine căpșunile până obțin o spumă fină.

Pentru cea de-a doua aromă din tortulețul meu, încălzesc 200 ml frișcă lichidă în care infuzez semințele și păstaia de vanilie timp de câteva minute după care o las la răcit și pe aceasta.

Împart baza răcită foarte bine în două părți egale, o parte o amestec cu căpșunile, iar cealaltă cu frișca aromatizată din care am înlăturat păstaia de vanilie.
















Dau la congelator cele două recipiente timp de 1 oră apoi le mixez foarte bine pentru a distruge acele de gheață care deja încep să se formeze.

Folosesc acest procedeu necesar pentru a obține o înghețată foarte cremoasă și delicată din jumătate în jumătate de oră de vreo 7-8 ori până observ modificarea texturii obținute într-o spumă consistentă foarte fină care este gata să fie răsturnată în tava de chec pe care am tapetat-o cu folie de plastic.

Deasupra așez un blat dintr-o foaie de pandișpan cu vanilie, presez puțin și împachetez bine suprafața acestuia cu marginile foliei lăsate mai mari, apoi dau tortul la congelator peste noapte.
Când îl răstorn pe platoul pregătit, așez deasupra câteva feliuțe de căpșuni și adaug firișoare fine de ciocolată albă.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu