Protagonistele acestei perioade din an sunt cu siguranță
căpșunile a căror savoare și prospețime te inspiră la tot felul de preparate
care mai de care mai colorate și mai pline de arome.
Prin urmare, voi pregăti un delicios tortuleț de înghețată
cu căpșuni și vanilie care să mă ducă cât mai aproape de zilele călduroase de
vară în care te poți delecta cu plăcere alături de o felie generoasă din acest
desert fin și răcoritor.
- 350 ml. lapte
- 200 ml. smântână pentru frișcă
- 5 gălbenușuri
- 150 gr. zahăr
- 250 gr. căpșuni
- 1 păstaie de vanilie
- 1 foaie de pandișpan cu vanilie
Pentru a crea baza tortului meu de înghețată folosesc un
blender în care mixez împreună laptele, smântâna pentru frișcă, gălbenușurile
și zahărul.
Le omogenizez bine, apoi pun emulsia obținută într-un bol pe
care îl pun imediat pe o baie de aburi.
Amestec încontinuu cu un tel timp de aproximativ 20 de
minute astfel încât să împiedic coagularea gălbenușurilor până ce obțin o
compoziție puțin cremoasă de deasupra căreia aproape că au dispărut bulele
mititele de la început.
Din când în când verific temperatura amestecului meu care să
nu depășească 75°, iar când acesta ajunge la temperatura dorită pun imediat
vasul într-un bol cu apă foarte rece și gheață pe care îl folosesc ca un șoc
termic pentru o răcire rapidă.
În timp ce las sosul să ajungă la o temperatură cât mai
scăzută pentru câteva minute la congelator, mixez bine căpșunile până obțin o
spumă fină.
Pentru cea de-a doua aromă din tortulețul meu, încălzesc 200
ml frișcă lichidă în care infuzez semințele și păstaia de vanilie timp de
câteva minute după care o las la răcit și pe aceasta.
Împart baza răcită foarte bine în două părți egale, o parte
o amestec cu căpșunile, iar cealaltă cu frișca aromatizată din care am
înlăturat păstaia de vanilie.
Dau la congelator cele două recipiente timp de 1 oră apoi le
mixez foarte bine pentru a distruge acele de gheață care deja încep să se
formeze.
Folosesc acest procedeu necesar pentru a obține o înghețată
foarte cremoasă și delicată din jumătate în jumătate de oră de vreo 7-8 ori
până observ modificarea texturii obținute într-o spumă consistentă foarte fină
care este gata să fie răsturnată în tava de chec pe care am tapetat-o cu folie
de plastic.
Deasupra așez un blat dintr-o foaie de pandișpan cu vanilie,
presez puțin și împachetez bine suprafața acestuia cu marginile foliei lăsate
mai mari, apoi dau tortul la congelator peste noapte.
Când îl răstorn pe platoul pregătit, așez deasupra câteva
feliuțe de căpșuni și adaug firișoare fine de ciocolată albă.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu