Vreau să pregătesc astăzi o friptură la cuptor cât mai
simplă și fără prea multe condimente. Nu de alta, dar arată atât de bine
cotletul de porc pe care îl am încât sper să îi accentuez gustul cu salata de
sfeclă roșie, sosul de hrean și legumele sotate de alături.
- 800 gr. cotlet de porc
- 2 căței de usturoi
- 2 crenguțe de rozmarin
- 2 crenguțe de cimbru
- sare, piper
- 1 morcov
- 2 cartofi
- ½ ceapă
Pentru început încing cuptorul la 180° și pregătesc tava în
care torn 3-4 linguri de ulei.
Aprind ochiul cel mare de deasupra aragazului și dau o față
rumenă bucății generoase de cotlet pe care am condimentat-o pentru moment doar
cu puțină sare, crenguțele de cimbru și rozmarin care aromatizează uleiul din tava în care
carnea se prăjește rapid și cu usturoiul zdrobit pe care îl adaug cu 2-3 minute
înainte să dau tava deoparte.
După doar câteva minute, pun peste carne 250 ml. supă de legume,
ceapa și morcovul tăiat în jumătate, mai presar un praf de sare și piper apoi
acopăr tava cu o folie de aluminiu și o bag în cuptor pentru 40-45 de minute.
Este momentul să pregătesc sfecla roșie fiartă peste care
pun un strop de oțet și puțin hrean proaspăt.
Pentru sos am nevoie de 3 lingurițe de smântână pe care o amestec
cu o linguriță plină de hrean, un praf de sare și puțină zeamă acrișoară de la
sfecla roșie.
Cu 15 minute înainte de a fi gata friptura spăl bine cei 2
cartofi și îi pun lângă ea să se fiarbă puțin.
Când sunt gata, dau folia deoparte, opresc focul și scot
legumele pe care le sotez rapid într-o tigaie cu puțin ulei de măsline și
rozmarin.
Rezultatul final a fost conform așteptărilor mele. Cotletul
a rămas moale și fraged, iar sosul și sfecla roșie combinată cu dulceața
morcovului și cartofii aromați au întregit acest preparat gătit fără niciun fel
de efort.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu