19 mai 2016

TORT DE CĂPȘUNI CU CREMĂ MASCARPONE


Nu trebuie să fie neapărat un mare eveniment pentru a vă crea singuri un moment de sărbătoare cu un desert delicios și răcoritor care să vă accentueze buna dispoziție și să vă învioreze ziua.
Iată la ce preparat m-am gândit - un minunat tort de căpșuni cu cremă de mascarpone și frișcă. Va avea un blat umed și pufos, căpșuni proaspete de mai învelite într-o cremă răcoroasă de mascarpone cu frișcă și unt, iar pe deasupra un strat subțire de frișcă acoperită cu jeleu.


Ingrediente:
Pentru blat:

  • 200 gr. unt
  • 200 gr. zahăr
  • 2 linguri zahăr vanilat
  • 5 ouă
  • 200 gr. făină
  • 2 lingurițe praf de copt

Pentru cremă:
  • 2 gălbenușuri
  • 100 gr. unt
  • 80 gr. zahăr
  • esență de vanilie
  • 100 ml. frișcă lichidă
  • 250 gr. mascarpone
  • 300 gr. căpșuni

Încep cu pregătirea blatului pentru care mixez foarte bine untul împreună cu zahărul și zahărul vanilat până se albește și are o textură foarte spumoasă.

Adaug pe rând ouăle în timp ce amestec după fiecare până la încorporarea completă, apoi cern deasupra făina amestecată cu praful de copt și le amestec ușor.

Tapetez o tavă cu unt și hârtie de copt și torn compoziția obținută pe care o voi coace în cuptorul încins în prealabil la 180° timp de 35-40 de minute.

Pentru cremă, amestec în primul rând cu un tel cele două gălbenușuri cu zahărul și esența de vanilie, apoi le așez la bain-marie amestecând încontinuu până se formează o cremă deschisă la culoare iar zahărul este topit în totalitate.

O las câteva minute să se răcorească după care folosesc mixerul în timp ce adaug untul puțin câte puțin.


La final adaug brânza mascarpone și frișca bătută separat. Le încorporez încet și crema este gata.


Tai blatul care între timp s-a răcit bine în două părți egale și așez prima parte de dedesubt într-un inel de la o formă de copt pentru asamblare.

Peste ea întind un strat de cremă, iar pe laterale și pe deasupra așez cu grijă jumătăți de căpșuni. Era perfect dacă nu mâncam între timp o mare parte din ele și aș fi umplut toată suprafața cremei cu fructe, dacă aveți la îndemână suficiente căpșuni, nu ezitați să o faceți. Cu siguranță tortul va fi și mai răcoros decât al meu.


Peste căpșuni pun și restul de cremă rămasă, adaug blatul de deasupra și pregătesc 100 ml de frișcă pe care o bat bine și o întind peste el astfel încât să obțin o suprafață destul de uniformă.

Pentru jeleul de deasupra am folosit un plic de „tort-gelee” roșu cu închegare rapidă de la Dr. Oetker pe care l-am pregătit conform instrucțiunilor de pe pachet.

Cu multă nerăbdare, dau tortul la frigider pentru cel puțin două ore, după care scot cu grijă inelul și tai prima felie. Mmmmm!...Bun, bun!


















Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu