25 mai 2016

CIORBĂ DE VĂCUȚĂ


Din punctul meu de vedere, orice masă sănătoasă de prânz ar trebui să conțină și o supă sau ciorbă, fie ea cremă sau borș plin de legume cu multe vitamine sau carne cu un aport ridicat de proteină.

Ciorba de văcuță pe care o prezint mai jos are un succes deosebit la mine în casă și nu rezistă niciodată mai mult de două zile, mai ales dacă este însoțită de câteva linguri de smântână și un ardei iute proaspăt.


Ingrediente:
  • 250 gr. rasol de vită
  • 350 gr. vrăbioară de vită
  • 1 morcov
  • 1 ceapă
  • 1 buc. țelină
  • 2 tulpini țelină
  • ½ ardei gras
  • 3 cartofi
  • 50 gr. fasole verde păstăi
  • 50 gr. mazăre boabe
  • 500 ml. borș
  • 1 cutie- 400 ml roșii tocate
  • 2 linguri pastă de tomate
  • Sare
  • 1 legătură pătrunjel verde
  • 1 legătură leuștean

Pentru început pregătesc o oală cu 3 litri de apă în care pun bucățile întregi de carne să fiarbă la foc mic.

Iau spuma formată deasupra de câteva ori până ce zeama rămâne foarte curată, adaug o jumătate de ceapă tocată și câteva cubulețe de țelină, apoi acopăr oala cu un capac și las vita să fiarbă în tihnă cel puțin o oră și jumătate.

Între timp, tai în cubulețe cât mai uniforme ceapa rămasă, morcovul, tulpinile și rădăcina de țelină.


Când carnea este aproape fiartă, o scot din oală pentru a o face bucățele mai mici și torn în supa rămasă legumele pregătite.

Adaug carnea  și o lingură de sare, apoi las ciorba să mai fiarbă lent timp de aproximativ 20 de minute.


Este momentul să pun cartofii cuburi, ardeiul gras, mazărea și fasolea păstăi.

După 5-10 minute, pregătesc roșiile tocate și borșul pe care l-am dat în clocot într-un ibric separat și le adaug în ciorbă.
Pentru mai multă culoare și un gust accentuat de roșii, îmi place mai mereu să suplimentez cu o lingură- două de pastă de tomate.

Potrivesc gustul de sare după care pun capacul și aștept câteva minute bune clocotele de final.

Las ciorba mea de văcuță să se odihnească 10-15 minute înainte de a presăra din belșug pătrunjel și leuștean proaspăt pentru a se menține cât mai mult aroma lor naturală și inconfundabilă care definitivează gustul perfect din farfurie.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu