Sărbătorile petrecute în familie îmi provoacă de fiecare
dată o emoție de copil prin care îmi aduc aminte că nu ne lipseau de pe masă
cornulețele, nucile umplute cu gem, „râmele” sau prăjiturile cu osânză făcute
cu multă migală de mama sau bunica ajutate de noi cu multă bucurie.
Iată o rețetă autentică de nuci de casă făcute cu untură și
umplute cu gem de prune și nuci.
- 550 gr. făină
- 200 gr. untură
- ½ linguriță bicarbonat de sodiu
- 100 gr. zahăr
- 1 praf de sare
- 3 ouă
- coaja rasă de la o lămâie și de la o portocală
Aveam în casă o formă foarte veche de nuci pe care din
păcate am pierdut-o în urma mutării la casă nouă, dar asta nu m-a împiedicat să
îmi procur alta imediat ce am zărit-o la o tarabă din Piața Obor. O păstrez cu
sfințenie de această dată și nu aș renunța la ea sub nicio formă chiar dacă am
bucătăria plină de tot felul de forme și tăvi moderne de prăjituri.
Rețeta este foarte simplă datorită faptului că se pregătește
doar manual amestecând într-un bol făina cu untura foarte rece, zahărul și un
praf de sare.
Peste ele pun bicarbonatul stins cu un strop de zeamă de
lămâie, apoi adaug cele trei ouă, coaja rasă de lămâie și portocală, apoi le
încorporez rapid în coca pregătită în timp ce mai adaug 2-3 linguri de făină
pentru a obține o cocă destul de consistentă și omogenă.
După ce o mai las la rece 15-20 de minute, încep să formez
biluțe mititele de aproximativ 5-6 grame pe care le așez cu atenție în forma
încinsă pe ochiul cel mic de deasupra aragazului.
Este puțină migală deoarece trebuie să pregătesc în
permanență biluțe cu o mână, iar cu alta trebuie să am grijă să întorc forma pe
ambele părți pentru o rumenire uniformă.
Am copt peste 150 de coji și par atât de multe încât m-am
decis că voi mai umple o parte și cu un ganache de ciocolată pregătit din 150
de grame de ciocolată topită cu 100 ml. frișcă, 50 gr. unt și 100 de grame de
nuci mărunțite peste care am turnat un strop de lichior de ciocolată.
Cele mai multe însă le umplu cu un gem de prune pe care îl
am în cămară de cel puțin 5 ani păstrat la fel de bine ca la început.
Îl amestec cu resturile curățate de pe marginile cojilor de
nuci și cu 200 de grame de nucă măcinată.
Cum era de așteptat, acestea au avut cele mai mare succes.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu