5 mai 2016

TORT KRANTZ


Orice sărbătoare specială este însoțită întotdeauna de un tort special menit să ne impresioneze invitații atât prin gust cât și prin aspectul său deosebit.
Anul acesta am avut în familie o mulțime de evenimente foarte apropiate între ele cu aniversări de Sfinți și zile de naștere ce necesitau un tort pe măsură cum este tortul Krantz prezentat mai jos.


Ingrediente:
Pentru blat:
  • 300 gr. făină
  • 200 gr. zahăr
  • 4 linguri cacao
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță sare
  • 80 gr. nuci măcinate
  • 6 ouă
  • 240 ml. lapte
  • 200 ml. cafea
  • 120 ml. ulei
  • esență de vanilie

Pentru cremă:
  • 4 gălbenușuri
  • 150 gr. zahăr pudră
  • 150 ml. lapte
  • 3 linguri cacao
  • 200 gr. ciocolată
  • 250 gr. unt
  • esență de rom

Pentru sirop:
  • 4 linguri zahăr
  • 250 ml. apă

Caramel krantz:
  • 150 gr. nuci
  • 150 gr. zahăr

Pentru glazură:
  • 200 gr. ciocolată
  • 60 ml. frișcă lichidă
  • 50 gr. unt

Ținând cont de faptul că sunt câteva etape importante în realizarea acestui tort, o să prezint cât mai succint pașii ce trebuie urmați.

Preparare blat:
Amestec ingredientele uscate într-un bol separat: făina cernută, cacao, zahăr, praf de copt, bicarbonat și un praf de sare.


În alt bol sparg ouăle, adaug laptele, cafeaua răcită, uleiul și esența de vanilie. Le amestec bine cu un tel apoi le adaug peste ingredientele uscate și le omogenizez bine.















Mixez nucile cu ajutorul unui robot și le încorporez încet în compoziția pregătită.
Pentru a fi sigură că obțin niște straturi uniforme, mă decid să coc separat trei blaturi egale pe care le obțin prin împărțirea în trei a compoziției finale.

Ideal ar fi să aveți tăvi cu fund care nu este detașabil, deoarece amestecul este destul de lichid și se poate prelinge pe margini dacă nu tapetați bine cu hârtie de copt formele pregătite.
Le coc în cuptorul încins în prealabil la 180° timp de 25-30 de minute pe fiecare în parte.


Preparare cremă:
Topesc 200 grame ciocolată la bain-marie cu 50 ml. lapte și 3 linguri de cacao.
Frec bine cu o lingură cele patru gălbenușuri cu 150 grame zahăr, apoi adaug laptele rămas (100 ml.) și pun vasul la bain-marie amestecând încontinuu până ce crema se îngroașă puțin și are consistența unei smântâni subțiri.
Mixez energic untul moale pe care l-am lăsat la temperatura camerei până se albește și rezultă o spumă foarte fină.


Adaug peste el crema de ou (răcită) puțin câte puțin până la încorporarea completă, apoi torn și ciocolata topită care a ajuns și ea la temperatura camerei.
În acest stadiu nu o mai amestec peste măsură deoarece crema se poate tăia. Doar adaug câțiva stropi de esență de rom pentru un plus de gust și crema este gata.

Preparare sirop:
Caramelizez două linguri de zahăr peste care torn 250 ml. apă și alte două linguri de zahăr, apoi las siropul pe foc până se topește bine zahărul caramelizat și dă în câteva clocote. Îl las la răcit până prepar caramelul krantz.

Preparare caramel krantz:
Într-o crăticioară cu fundul gros pun la caramelizat zahărul până devine transparent și capătă o culoare brun-aurie. Adaug nucile întregi, amestec bine pentru a se înveli în caramel și le răstorn imediat într-o tavă pregătită aproape pe fundul căreia am așezat hârtie de copt.

După ce se răcește complet și se întărește, îl rup în bucăți potrivite pe care le mixez cu ajutorul unui robot.

Asamblare:
Așez primul blat pe care îl însiropez puțin, pun un strat de cremă peste care presar fărâmițe suficiente de caramel krantz, un alt blat puțin însiropat și tot așa până la cel de-al treilea blat care va fi acoperit doar de un strat subțire de cremă.


Întind bine și pe laterale un strat fin de cremă după care dau tortul la frigider pentru cel puțin 20 de minute.
După ce stratul de deasupra s-a întărit suficient, îl nivelez foarte bine cu încă puțină cremă și îl dau iarăși la rece.

Între timp prepar glazura din ciocolată pe care o topesc la bain-marie cu 60 ml. frișcă lichidă și 50 gr. unt.
După ce se răcorește puțin, o torn în fir continuu deasupra tortului răcit fără să îl nivelez cu nimic. Astfel își va păstra luciul ciocolatiu.

În doar câteva minute voi presăra cu grija krantz din belșug pe marginile tortului și câteva bucle de cremă pe deasupra care încununează pe deplin aspectul îmbietor al tortului meu.
Gustul a fost divin, tortul a fost devorat în mare măsură alături de o cupă cu înghețată de vanilie, iar succesul a fost atât de mare încât familia și invitații m-au obligat să le promit că îl voi pregăti și data viitoare.
















Să aveți poftă! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu