Orice sărbătoare specială este însoțită întotdeauna de un
tort special menit să ne impresioneze invitații atât prin gust cât și prin
aspectul său deosebit.
Anul acesta am avut în familie o mulțime de evenimente
foarte apropiate între ele cu aniversări de Sfinți și zile de naștere ce necesitau
un tort pe măsură cum este tortul Krantz prezentat mai jos.
Ingrediente:
Pentru blat:
- 300 gr. făină
- 200 gr. zahăr
- 4 linguri cacao
- 2 lingurițe praf de copt
- 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriță sare
- 80 gr. nuci măcinate
- 6 ouă
- 240 ml. lapte
- 200 ml. cafea
- 120 ml. ulei
- esență de vanilie
Pentru cremă:
- 4 gălbenușuri
- 150 gr. zahăr pudră
- 150 ml. lapte
- 3 linguri cacao
- 200 gr. ciocolată
- 250 gr. unt
- esență de rom
Pentru sirop:
- 4 linguri zahăr
- 250 ml. apă
Caramel krantz:
- 150 gr. nuci
- 150 gr. zahăr
Pentru glazură:
- 200 gr. ciocolată
- 60 ml. frișcă lichidă
- 50 gr. unt
Ținând cont de faptul că sunt câteva etape importante în
realizarea acestui tort, o să prezint cât mai succint pașii ce trebuie urmați.
Preparare blat:
Amestec ingredientele uscate într-un bol separat: făina
cernută, cacao, zahăr, praf de copt, bicarbonat și un praf de sare.
În alt bol sparg ouăle, adaug laptele, cafeaua răcită,
uleiul și esența de vanilie. Le amestec bine cu un tel apoi le adaug peste
ingredientele uscate și le omogenizez bine.
Mixez nucile cu ajutorul unui robot și le încorporez încet
în compoziția pregătită.
Pentru a fi sigură că obțin niște straturi uniforme, mă
decid să coc separat trei blaturi egale pe care le obțin prin împărțirea în
trei a compoziției finale.
Ideal ar fi să aveți tăvi cu fund care nu este detașabil,
deoarece amestecul este destul de lichid și se poate prelinge pe margini dacă
nu tapetați bine cu hârtie de copt formele pregătite.
Le coc în cuptorul încins în prealabil la 180° timp de 25-30
de minute pe fiecare în parte.
Preparare cremă:
Topesc 200 grame ciocolată la bain-marie cu 50 ml. lapte și
3 linguri de cacao.
Frec bine cu o lingură cele patru gălbenușuri cu 150 grame
zahăr, apoi adaug laptele rămas (100 ml.) și pun vasul la bain-marie amestecând
încontinuu până ce crema se îngroașă puțin și are consistența unei smântâni
subțiri.
Mixez energic untul moale pe care l-am lăsat la temperatura
camerei până se albește și rezultă o spumă foarte fină.
Adaug peste el crema de ou (răcită) puțin câte puțin până la
încorporarea completă, apoi torn și ciocolata topită care a ajuns și ea la
temperatura camerei.
În acest stadiu nu o mai amestec peste măsură deoarece crema
se poate tăia. Doar adaug câțiva stropi de esență de rom pentru un plus de gust
și crema este gata.
Preparare sirop:
Caramelizez două linguri de zahăr peste care torn 250 ml.
apă și alte două linguri de zahăr, apoi las siropul pe foc până se topește bine
zahărul caramelizat și dă în câteva clocote. Îl las la răcit până prepar
caramelul krantz.
Preparare caramel krantz:
Într-o crăticioară cu fundul gros pun la caramelizat zahărul
până devine transparent și capătă o culoare brun-aurie. Adaug nucile întregi,
amestec bine pentru a se înveli în caramel și le răstorn imediat într-o tavă
pregătită aproape pe fundul căreia am așezat hârtie de copt.
După ce se răcește complet și se întărește, îl rup în bucăți
potrivite pe care le mixez cu ajutorul unui robot.
Asamblare:
Așez primul blat pe care îl însiropez puțin, pun un strat de
cremă peste care presar fărâmițe suficiente de caramel krantz, un alt blat
puțin însiropat și tot așa până la cel de-al treilea blat care va fi acoperit
doar de un strat subțire de cremă.
Întind bine și pe laterale un strat fin de cremă după care
dau tortul la frigider pentru cel puțin 20 de minute.
După ce stratul de deasupra s-a întărit suficient, îl
nivelez foarte bine cu încă puțină cremă și îl dau iarăși la rece.
Între timp prepar glazura din ciocolată pe care o topesc la
bain-marie cu 60 ml. frișcă lichidă și 50 gr. unt.
După ce se răcorește puțin, o torn în fir continuu deasupra
tortului răcit fără să îl nivelez cu nimic. Astfel își va păstra luciul ciocolatiu.
În doar câteva minute voi presăra cu grija krantz din belșug
pe marginile tortului și câteva bucle de cremă pe deasupra care încununează pe
deplin aspectul îmbietor al tortului meu.
Gustul a fost divin, tortul a fost devorat în mare măsură
alături de o cupă cu înghețată de vanilie, iar succesul a fost atât de mare
încât familia și invitații m-au obligat să le promit că îl voi pregăti și data
viitoare.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu