Alături de ciorba de miel, ouăle roșii sau stufatul pregătit
pentru masa tradițională de Paște, s-a aflat la loc de cinste și nelipsitul
drob de miel învelit în prapor și preparat ca la mama acasă.
Ingrediente:
- 1 kg. măruntaie de miel (ficat, plămâni, inimă, rinichi)
- 1 prapur de miel
- 5 cepe
- 1 păstârnac
- 1 morcov
- 5 legături ceapă verde
- 3 legături usturoi verde
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- 8 ouă
- sare, piper
- 4-5 linguri ulei
Înainte de a curăța legumele, spăl bine măruntaiele și prapurul
de miel în mai multe ape.
Las în apă rece prapurul cât timp pregătesc legumele, apoi
pun la fiert în apă cu sare măruntaiele alături de o ceapă, morcovul și
păstârnacul lăsate întregi.
După ce le spumez bine, le las la fiert timp de o jumătate
de oră apoi le strecor și aștept să se răcească.
Îmi doresc o rețetă cât mai rustică a drobului meu de miel,
așa încât tai cu cuțitul toate măruntaiele exact așa cum făceau bunicile
noastre pentru a obține bucățele mici care să se vadă clar în bucata sănătoasă de
drob din farfurie.
Separat, pun la prăjit în 4-5 linguri de ulei ceapa uscată
tocată mărunt, apoi usturoiul și ceapa verde mărunțite bine. Le las să se
înăbușe câteva minute, adaug și verdeața, apoi tocătura pe care o las să se
întrepătrundă încă vreo 5 minute alături de celelalte ingrediente.
Potrivesc gustul cu sare și piper după care dau cratița
deoparte să se răcorească înainte de a adăuga ouăle care vor lega bine
compoziția pregătită.
Scurg bine prapurul de apă, îl întind cu grijă în tava unsă
cu puțin ulei, torn amestecul înăuntru și îl învelesc bine cu marginile
dantelate ale prapurului lăsate pe lateralul tăvii.
Las drobul să se gătească bine în cuptorul încins la 200°
timp de 30-35 de minute apoi aștept să se răcorească puțin înainte de a-l porționa
cu nerăbdare.
Îl puteți savura după preferințe alături de un ou fiert,
salată sau ridichi proaspăt culese din grădină, și, de ce nu, cu o linguriță de
muștar alături.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu