11 mai 2016

ȘTRUDEL CU DOVLEAC


Îmi face mare plăcere să pregătesc aluaturi și foietaje, așa încât satisfacția de a pregăti acasă un foietaj de calitate pentru un delicios ștrudel cu dovleac nu este nici pe departe o mare provocare. Pare destul de greu, însă odată ce veți deprinde împachetarea de bază, o să vi se pară floare la ureche.


Ingrediente:
Pentru aluatul de foietaj:
  • 500 gr. făină
  • 1 lingură zahăr
  • 1 lingură miere
  • un praf de sare
  • 300 ml. apă rece
  • 1 lingură oțet
  • 2 linguri ulei
  • 200 gr. unt

Pentru umplutură:
  • 700 gr. dovleac
  • 80 gr. nuci
  • 100 gr. zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • ½ linguriță nucșoară

Prima parte a pregătirii aluatului de foietaj constă în amestecarea făinii cu un praf de sare, zahărul și mierea, peste care se adaugă apa rece (puțin câte puțin), oțetul și uleiul.
Frământ coca rezultată până ce se desprinde de pe degete apoi o las deoparte acoperită cu un prosop de bucătărie.


Ca să obțin un aluat stratificat și crocant, am nevoie de un pachet de unt pe care să îl întind pe foaia de aluat. Se poate folosi foarte rece, caz în care se poate întinde ca și foaie suplimentară cu ajutorul a 2-3 linguri de făină de mărimea a trei sferturi din foaia de aluat pe care să o așezați deasupra aluatului inițial, sau se poate folosi la temperatura camerei pentru a vă fi ușor să ungeți 2/3 din foaie cum am făcut și eu pentru ștrudelul de dovleac.

Împachetarea se face prima oară în trei pași pe care am încercat să îi prezint în fotografiile de mai jos:

Prima oară în trei – partea din stânga (1/3 din aluat) neunsă peste a doua treime, apoi aceasta va fi acoperită de partea din dreapta.


















A doua oară în patru – capetele împăturite pliate spre centru până la jumătate (lăsați 1 cm. spațiu liber între capete pentru următorul pas).


A treia oară se unesc cele două părți ca și cum am închide coperțile unei cărți.

Turtesc puțin pachetul rezultat, îl învelesc în folie de plastic și îl dau la frigider pentru 30 de minute.
După ce s-a răcit suficient, îl scot și îl întind încă o dată până la o grosime de 3-4 milimetri.
De această dată îl împăturesc în trei, iar la pasul al doilea iau capetele și le suprapun tot în trei.















După o altă repriză de stat la rece pentru 30 de minute, întind aluatul și îl acopăr cu umplutura pregătită între timp care deja s-a răcit.

Pentru umplutură am pus dovleacul la călit cu zahărul timp de 15-20 de minute până s-a înmuiat puțin, iar după ce l-am dat deoparte, am presărat nucșoara, scorțișoara și nucile măcinate.
Întind umplutura în strat uniform peste aluatul de foietaj pregătit, îl rulez, apoi îl tai în patru pentru a obține ștrudelul dorit.















Se crestează de câteva ori și se unge pe deasupra cu gălbenuș sau cu apă peste care se presară zahăr tos, apoi se coace în cuptorul încins la 190° pentru 30-40 de minute.
Spre sfârșit eu dau întotdeauna focul puțin mai mic pentru a se rumeni ușor fără să se ardă dedesubt.

Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu