Sunt convinsă de faptul că atunci când fierbeți o oală mare
de fasole pentru ciorbă puneți puțin mai multe boabe pentru a vă bucura de încă
un fel de mâncare din această categorie, fie ea iahnie sau fasole bătută.
Fasolea bătută cu ceapă caramelizată este o gustare sățioasă
ce se prepară foarte ușor, o variantă de rețetă de post cu un gust aparte care
pe mine mă încântă de fiecare dată când o pregătesc.
- 500 gr. fasole boabe
- 1 ceapă mare
- 5 căței de usturoi
- 1 lingură pastă de tomate
- ½ linguriță zahăr brun
- ½ linguriță oțet balsamic
- sare și piper după gust
Pun puțin ulei de măsline într-o tigaie unde călesc pentru
2-3 minute o bucățică de ceapă tocată.
Adaug fasolea pe care o las să dea în clocot de câteva ori
cu un polonic de supă peste ea, apoi o asezonez, adaug usturoiul tăiat feliuțe
subțiri și o mai las pe foc cam 2-3 minute.
Cât timp se infuzează sub capac fasolea mea cu aroma
delicioasă a usturoiului, am timp să pregătesc ceapa caramelizată.
Tai ceapa în rondele destul de mari și o pun la călit pe focul
dat la minim în puțin ulei de floarea soarelui cu aromă de coriandru.
Amestec mereu timp de aproape 10 minute în timp ce se va înmuia
și va deveni destul de sticloasă.
Presar zahărul brun, îl las să caramelizeze puțin ceapa,
apoi adaug și un strop de oțet balsamic.
Omogenizez și adaug pasta de roșii dizolvată cu puțină apă.
Îmi dau seama că este gata după doar câteva minute când am
obținut un sos consistent plin de ceapă caramelizată foarte aromată.
Mai presar puțină sare și îi opresc focul.
Pasez foarte bine fasolea răcorită, o împrospătez cu o
lingură de ulei de măsline și o așez cu nerăbdare pe un platou acoperită cu un
strat consistent de ceapă caramelizată.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu