Pentru iubitorii de tarte, o să prezint mai jos rețeta mea
de tartă cu cremă de vanilie și fructe. Se pregătește rapid, nu este foarte dulce și
conține diverse fructe care se întrepătrund foarte bine cu această cremă fină
de vanilie.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 gr. făină
- 125 gr. unt
- 1 gălbenuș
- 2 linguri zahăr
- 1 praf de sare
- 30 ml. apă rece
Pentru cremă:
- 250 ml. lapte
- 250 ml. smântână lichidă
- 4 linguri zahăr
- 2 gălbenușuri
- 1 păstaie vanilie
- 4 linguri amidon
- 50 gr. unt
Pentru decor:
- 1 plic jeleu incolor
- fructe proaspete
Întâi de toate pregătesc aluatul cu ajutorul unui robot de
bucătărie.
Mixez pentru câteva secunde făina cu un praf de sare, untul,
gălbenușul și 2 linguri de zahăr. Obțin un aluat nisipos pe care îl mai umezesc
cu foarte puțină apă rece.
Nu trebuie amestecat peste măsură deoarece își va
modifica textura și după coacere va rezulta o crustă destul de tare pe care
nici nu o mai puteți tăia cu ușurință. Eventual puteți mixa în reprize scurte
de câte 3-4 secunde până se omogenizează toate ingredientele și obțineți o cocă
sfărâmicioasă pe care o puteți verifica între două-trei degete dacă se poate
lega într-un aluat pe care să îl întindeți.
Răstorn compoziția pe blat, formez o bilă pe care o întind
sub formă de cerc cu un sucitor până obțin o grosime de circa 5 mm. si o așez
în tava de tartă. După ce o aranjez cu grijă, elimin surplusul de aluat de pe
margine cu ajutorul sucitorului, apoi o înțep din loc în loc cu furculiță și o
dau la rece pentru 30 de minute.
Încălzesc cuptorul la 190°, acopăr tarta cu o hârtie de copt
mototolită în prealabil peste care să pot pune mai ușor boabele de orez (ajută
la menținerea formei pentru coacerea prealabilă) și o bag în cuptor pentru 20
de minute.
Îndepărtez orezul, scad temperatura cuptorului la 180° și o
mai las circa 20 de minute până devine rumen - aurie.
Pentru cremă pun la încălzit laptele și smântâna peste care
adaug semințele de la păstaia de vanilie.
Frec bine cele două gălbenușuri cu zahărul, adaug 4 linguri
de amidon, apoi torn foarte încet peste ele laptele și smântâna amestecând
mereu.
Pun vasul pe focul mic și amestec încontinuu până crema mea
se îngroașă suficient și începe să clocotească. Îi opresc focul și o las la
răcit.
După ce se răcorește suficient, adaug untul pe care l-am
lăsat la temperatura camerei și îl încorporez cu ajutorul telului amestecând
pentru cel puțin 2-3 minute. Obțin o cremă foarte fină și aromată de vanilie pe
care o răstorn peste crusta răcită bine, aranjez bucățele de struguri albi și
roșii foarte dulci, feliuțe acrișoare de portocală de la care am îndepărtat
pielița amăruie și rondele de kiwi proaspăt peste care torn jeleul transparent
preparat conform instrucțiunilor de pe plic.
Aproape că îți vine să o mănânci cu ochii la cât de veselă
și colorată este. Cu o crustă crocantă și sfărâmicioasă, dulceața subtilă a
cremei de vanilie și gustul acrișor al fructelor de deasupra, aproape că nu te
poți opri decât la o felie de desert.
Să aveți poftă!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu