Am mai spus că sunt înnebunită după ouăle poșate cu sos
olandez și găsesc întotdeauna variante de mic dejun când le pregătesc în
diferite combinații în funcție de ce mai găsesc prin frigider.
Astăzi vă prezint o rețetă de ouă poșate cu sparanghel și
sos olandez pregătită atât de rapid încât am și uitat să mai fac vreo două
fotografii.
Ingrediente:
- 2 ouă
- 1 litru apă
- 2 linguri oțet
- ½ linguriță sare
- 3 buc. sparanghel
- 1 linguriță unt
Pentru sos olandez:
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță rasă muștar
- zeamă de lămâie
- 100 gr. cubulețe unt
- sare și piper
- 3-4 fire chives
Ca și în rețeta de astăzi, cum spuneam, este important să am
vasele pregătite astfel încât toate cele trei componente ale rețetei să fie
gata în același timp.
Pe un ochi al aragazului am un vas cu 300 ml. apă pe care îl
voi folosi ca bain-marie pentru sosul olandez.
Pe un alt ochi am o oală pregătită cu un litru de apă în
care pun sare și 2 linguri de oțet. O las la foc mic până va da în primul
clocot- atunci voi pune ouăle la poșat.
Într-o tigaie mai lată, cât să-mi încapă sparanghelul
întreg, pun, de asemenea puțină apă la fiert.
Încep cu sosul olandez. Într-un castron frec gălbenușul cu o
linguriță de muștar și aproximativ o lingură de zeamă de lămâie (în funcție de
cât îl doriți de acrișor). Îl pun pe bain-marie și amestec de câteva ori până
va începe să se încălzească și să se lege. Este momentul să adaug untul câte un
cubuleț- două pe rând în timp ce amestec până se încorporează de fiecare dată
complet. Sosul se îngroașă din ce în ce mai mult și arată ca o maioneză foarte
fină.
Când am încorporat bine și ultima bucățică de unt, asezonez
cu puțină sare, gust să văd dacă este suficient de acrișor și opresc focul
lăsând castronul deasupra pentru a păstra sosul cald.
Între timp am pus în cratiță sparanghelul pe care îl blanșez
pentru 3 minute în apă cu sare.
Îl scurg bine, adaug o linguriță de unt, presar un praf de
sare și piper apoi îl sotez în aceeași tigaie pentru 3-4 minute (în funcție de
cât e de gros).
Am timp suficient să sparg câte un ou într-un bol de unde îl
răstorn cu grijă în apa fierbinte. Nu uitați să amestecați înainte cu o lingură
de 2-3 ori pentru a forma un vârtej. Albușul se va strânge în jurul
gălbenușului fără a se împrăștia.
Le las la poșat pentru 3 minute și jumătate cu focul
aragazului dat la minimum. Voi le puteți lăsa chiar mai mult puțin, după cum vă
spuneam și într-o rețetă mai veche de la Ouă Benedict .
Le-am terminat pe toate cam în același timp.
Așez pe un platou sparanghelul, iar peste el pun ouăle
poșate acoperite cu un strat consistent de sos olandez presărat cu chives tăiat
mărunt.
Sper să savurați cu aceeași plăcere, ca și mine, acest mic
dejun copios!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu