14 aprilie 2016

OUĂ POȘATE CU SPARANGHEL ȘI SOS OLANDEZ


Am mai spus că sunt înnebunită după ouăle poșate cu sos olandez și găsesc întotdeauna variante de mic dejun când le pregătesc în diferite combinații în funcție de ce mai găsesc prin frigider.
Astăzi vă prezint o rețetă de ouă poșate cu sparanghel și sos olandez pregătită atât de rapid încât am și uitat să mai fac vreo două fotografii.


Ingrediente:
  • 2 ouă
  • 1 litru apă
  • 2 linguri oțet
  • ½ linguriță sare
  • 3 buc. sparanghel
  • 1 linguriță unt

Pentru sos olandez:
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță rasă muștar
  • zeamă de lămâie
  • 100 gr. cubulețe unt
  • sare și piper
  • 3-4 fire chives
Sunt foarte organizată atunci când am de pregătit anumite rețete și evit de fiecare dată să mă pronunț asupra duratei de pregătire și preparare a unei rețete deoarece cred că timpul este diferit de la persoană la persoană, în funcție de obișnuință și dexteritate dar și de experiența fiecăruia în bucătărie.
Ca și în rețeta de astăzi, cum spuneam, este important să am vasele pregătite astfel încât toate cele trei componente ale rețetei să fie gata în același timp.

Pe un ochi al aragazului am un vas cu 300 ml. apă pe care îl voi folosi ca bain-marie pentru sosul olandez.
Pe un alt ochi am o oală pregătită cu un litru de apă în care pun sare și 2 linguri de oțet. O las la foc mic până va da în primul clocot- atunci voi pune ouăle la poșat.
Într-o tigaie mai lată, cât să-mi încapă sparanghelul întreg, pun, de asemenea puțină apă la fiert.

Încep cu sosul olandez. Într-un castron frec gălbenușul cu o linguriță de muștar și aproximativ o lingură de zeamă de lămâie (în funcție de cât îl doriți de acrișor). Îl pun pe bain-marie și amestec de câteva ori până va începe să se încălzească și să se lege. Este momentul să adaug untul câte un cubuleț- două pe rând în timp ce amestec până se încorporează de fiecare dată complet. Sosul se îngroașă din ce în ce mai mult și arată ca o maioneză foarte fină.
Când am încorporat bine și ultima bucățică de unt, asezonez cu puțină sare, gust să văd dacă este suficient de acrișor și opresc focul lăsând castronul deasupra pentru a păstra sosul cald.

Între timp am pus în cratiță sparanghelul pe care îl blanșez pentru 3 minute în apă cu sare.
Îl scurg bine, adaug o linguriță de unt, presar un praf de sare și piper apoi îl sotez în aceeași tigaie pentru 3-4 minute (în funcție de cât e de gros).

Am timp suficient să sparg câte un ou într-un bol de unde îl răstorn cu grijă în apa fierbinte. Nu uitați să amestecați înainte cu o lingură de 2-3 ori pentru a forma un vârtej. Albușul se va strânge în jurul gălbenușului fără a se împrăștia.
Le las la poșat pentru 3 minute și jumătate cu focul aragazului dat la minimum. Voi le puteți lăsa chiar mai mult puțin, după cum vă spuneam și într-o rețetă mai veche de la Ouă Benedict .
Le-am terminat pe toate cam în același timp.

Așez pe un platou sparanghelul, iar peste el pun ouăle poșate acoperite cu un strat consistent de sos olandez presărat cu chives tăiat mărunt.
Sper să savurați cu aceeași plăcere, ca și mine, acest mic dejun copios!


Să aveți poftă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu